©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Došao je trenutak da El Fardu Ben dobije pravog naslednika

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.06.22. | 10:18

Navijači Crvene zvezde, poučeni neuspešnim akvizicijama iz prethodnih godina, sa velikim oprezom su dočekale Osmana Bukarija, ali se čini da ovoga puta ne bi trebalo da bude promašaja

Praktično nije bilo prelaznog roka u poslednje četiri godine u kom Crvena zvezda nije tražila naslednika ili bolje reći ozbiljnog konkurenta Mohamedu el Fardu Benu na poziciji desnog krila. Skromni momak sa Komorskih Ostrva nije se bunio ni onda kada je morao da prepusti minute pridošlicama i pruži im šansu da se dokažu u crveno-belom dresu. Kao da je uvek bio potpino svestan da će njegov trenutak da povrati mesto u timu sigurno doći. I taj trenutak uporno iznova dolazio, baš kao i potencijalna rešenja na poziciji desnog krila. Stizali su novi, a na kraju se sezona kao po pravilu završavala sa Benom kao sigurnom opcijom u startnoj postavi na mestu desnog krila.

Kod uvek nasmejanog reprezentativca Komora nikada nije bilo nikakve presije, pa je tako nema ni sada kada je zvanično ušao u poslednju godinu ugovora sa Crvenom zvezdom. Porodica mu se proteklih godina u potpunosti adaptirala na život u srpskoj prestonici, Beograd vidi kao svoj grad, pa nema sumnje da Ben sebe i u budućnosti vidi kao stanovnika naše zemlje. I to ne samo do kraja karijere.

Izabrane vesti

Od Benovog dolaska na Marakanu u januaru 2018. godine, pa u svakom narednom prelaznom roku, Crvena zvezda je dovodila nova krila. Od svih se mnogo očekivalo, većina je angažovana uz veliku medijsku pažnju i očekivanja, a onda su svi završavali eru u crveno-belom dresu kao velika razočaranja. Svi su na Marakani prvo bili uvereni u kvalitete Žonatana Kafua, potom se prošlo kroz ogromnu pompu i nadmetanje sa Olimpijakosom oko angažovanja Matea Garsije, a onda se probavalo sa Erikom Jirkom i Srđanom Spiridonovićem. Poslednje u nizu kapitalno rešenje na poziciji desnog kirila predstavljao je Filipo Falko.

Italijan, koji je stigao iz Lećea u januaru 2021. godine, ono što je pokazivao na treninzima Crvene zvezde nikakako nije uspeo da preslika na sam teren. Pružen mu je ozbiljan period adaptacije na Beograd i pritisak u srpskom šampionu, Dejan Stanković je zimus bio spreman da se kladi na njegov konačni procvat u Zvezdinomd resu, ali se to ipak nije dogodilo, pa je Falko ovog leta dobio odrešene ruke za povratak na Apenine.

Ben je i dalje tu i deluje potpuno spremno da konkuriše za tim, ali Crvena zvezda je u ovo leto ušla sa ambicijom da se nadogradi i približi nivou igre koji koji je neophodan za proboj do Lige šampiona. Želja sportskog sektora i stručnog štaba Dejana Stankovića jeste da se napravi iskorak u podmlađivanju tima, ali pre svega u brzini i dimamici igre. Čini se da je sa te strane pogođeno direktno u metu kada je u pitanju angažovanje Kinsa Kangve, koji bi trebalo značajno da ubrza protok lopte kroz manevar, ali se pravi iskorak u brzini i prodornosti očekuje tek od Osmana Bukarija koji će danas protiv Domžalea (19.00, Arena Sport Premium) upisati prve minute u crveno-belom dresu.

Navijači Crvene zvezde, poučeni neuspešnim akvizicijama iz prethodnih godina, sa velikim oprezom dočekuju novog Benovog naslednika u timu, ali se čini da ovoga puta ne bi trebalo da bude promašaja. Bukari već dve godine unazad igra na ozbiljnom nivou. U dresu Genta u sezoni 2020/2021. bio je statistični najbolji dribler belgijskog prvenstva, a Zvezdina publika je u njegovu brzinu i kvalitete mogla da se uveri u direktnom okršaju u Ligi Evrope, kada je ogromne probleme stvarao Marku Gobeljiću na Marakani. Dodatno se unapredio na pozajmici u Nantu, gde je prošle sezone zabeležio 26 nastupa i odigrao nekoliko prolično kvalitetnih utakmica, a bio je prilično zapažen i u pobedi nad Pari Sen Žermenom (3:1) u februaru ove godine kada je na muke stavljao Huana Bernata i utakmicu završio sa upisanom asistencijom.

Bukarijeva (23) osnovna odlika jeste brzina, ali nije strogo vezan samo za desni bok, već može da odgovori i na suprotnoj strani, a po potrebi i da bude neka vrsta lažnog napadača. Poseduje izuzetan osećaj za igru i prostor, ume da se zavuče protivničkoj odbrani između linija i kazni je iz drugog plana. Crvena zvezda je za morala da izdvoji 2.000.000 evra za obeštećenje, ali Bukarijeve godine, uz potencijalno zapačene partije na terenu, ovaj tržišni potez bi mogle da učine višestruko isplativim u budućnosti.


tagovi

Osman BukariEl Fardu BenSrđan SpiridonovićDžonatan KafuMateo GarsijaErik JirkaFilipo Falko

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara