Lionel Skaloni (Reuters)
Lionel Skaloni (Reuters)

Drhti Argentina: Skaloni blizu odlaska zbog alavog Saveza i predizborne kampanje

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.11.23. | 20:08

Čovek koji je osvojio Svetsko prvenstvo sa Gaučosima izgubio strpljenje posle političkih pritisaka

Čovek koji se pojavio niotkuda i doneo Argentini toliko čekanu titulu prvaka sveta sa Leom Mesijem je za kratko vreme ušao u srca argentinskog naroda. Ali sada ta srca drhte jer je selektor Lionel Skaloni blizu napuštanju reprezentativnog kormila!

Situacija u Argentini je alarmantna dan posle istorijske pobede nad Brazilom na Marakani.

Izabrane vesti

„Nakupilo se stvari o kojima moram da razmislim. Ovi igrači su mi dali mnogo. Dali su mnogo celom stručnom štabu. Celoj državi i narodu. Sada moram da razmislim ’šta dalje’. Ovo nije oproštaj ili tako nešto ali moram hladne glave da razmislim. Lestvica je podignuta jako visoko i teško je nastaviti sa pobedama. Rekao sam igračima, reći ću i predsedniku da je ovoj reprezentaciji potreban selektor koji ima maksimalnu moguću energiju“, rekao je Skaloni posle pobede nad Brazilcima.

Na društvene mreže je postavio fotografiju sa članovima stručnog štaba od kojih je jedan rekao: ’Hajde da naprvimo poslednju zajedničku fotografiju’.

Kao bomba je odjeknula vest da Skaloni razmišlja o napuštanju kormila nacionalnog tima koji je doveo na vrh svetskog fudbala.

Nekada solidan igrač Lacija, Maljorke i još nekih klubova nikada nije imao imidž zvezde, niti se gurao u prvi plan. Mirni čovek iz Santa Fea je nakon igračke karijere bio asistent Horheu Sampaoliju u Sevilji i reprezentaciji Argentine da bi posle smene selektora postao vršilac dužnosti te funkcije dok se čekalo neko kvalitetnije trenersko ime.

Niko mu nije davao šanse da će se tu i zadržati ali je korak po korak iz utakmice u utakmicu dobrim igrama i rezultatima jačao svoju poziciju. U stručni štab je kooptirao legende poput Pabla Aimara, Valtera Samuela, Roberta Ajale i dobio šansu da vodi Argentinu na Kopa Amerika turniru u Brazilu 2019. godine.

Osvojili su treće mesto i nije delovalo da je Skaloni pravo rešenje ali je dobio još jednu šansu uz podršku svlačionice koju je koliko je mogao štitio od štetnih uticaja i parazita iz Saveza. Usledio je novi kontinentalni šampionat u Brazilu 2021. na kojem je u finalu savladao ljutog rivala Brazil u finalu na Marakani i doneo Argentini titulu posle 28 godina čekanja. Tada mu je rejting porastao. A onda je ostvario snove nacije na Mundijalu u Kataru i objedinio titule svetskog i kontinentalnog prvaka. Postao je jedan od idola argentinske nacije i trener kojeg Mesi i kompanija obožavaju.

Ipak, već posle svetske titule i ludog dočeka u domovini su počele da se javljaju pukotine na relaciji sa Savezom. Prvo je trajala višemesečna neizvesnost oko produžetka ugovora sa FS Argentine. Spekulisalo se da ni Skaloni, ni reprezentativci nisu zadovoljni raspodelom premija i koliko je novca prisvojio FS Argentine koji već decenijama važi za jedan od najkorumpiranijih na planeti. Ispostavilo se kasnije da ni taj obećani deo nije isplaćen igračima i stručnom štabu jer je FS Argentine odugovlačio i tražio izgovore. Inače, argentinskim fudbalom vedri i oblači predsednik „ČikiTapija kojeg mnogi porede sa slavnim i kontroverznim Hulijom Grondonom koji se 35 godina pitao za sve u tamošnjem fudbalu.

U mesecima postmundijalskog slavlja, Tapija je ipak uspeo da postigne zajednički jezik i da potpiše novi ugovor sa Skalonijem do 2026. čime je makar nakratko prigušio neprijatnu situaciju. Ali čini se da je nezadovoljstvo sada još veće i da Skaloni više ne vidi sebe u saradnji sa Tapijom i FS Argentine.

Osim što se osetio nedovoljno cenjenim od strane Saveza za sve uspehe koje je napravio, Skalonija je razočaralo i curenje bitnih informacija u medije poput spiskova igrača ili zdravstvenog biltena igrača. Takođe, Skaloni i reprezentativci su hteli da se termini prijateljskih utakmica koriste za sudare sa najboljim evropskim reprezentacijama, dok je alavi FS Argentine u svemu samo video priliku za zaradu i zakazivao je komercijalne prijateljske po Dalekom istoku koje iz sportskog ugla reprezentaciji nisu ništa značile, a igračima su duga putovanja teško padala.

Ali izgleda da je politika bila kap koja je prelila čašu.

U Argentini su nedavno održani predsednički izbori. Država grca u inflaciji i ima užasnu ekonomsku situaciju a reprezentacija u fudbalu je praktično jedino pozitivno u zemlji oko čega je narod mogao da se ujedini. Jedan od dvojice predsedničkih kandidata u drugom krugu Serhio Masa je prijatelj sa Tapijom i pokušavao je da se „ogrebe“ o popularnost reprezentacije. Tapija je hteo da pomogne prijatelju u predizbornoj kampanji i tražio je od Skalonija i igrača da naprave fotografiju sa Masom ali su oni to odbili ne želeći da se mešaju u politiku.

Veliki Lionel Skaloni! Nije dozvolio da ga zaplaše“, rekao je Maurisio Makri, nekadašnji predsednik Argentine, predsednik Boke Juniors i gradonačenik Buenos Ajresa.

Ne! Ne uvlačite me u to“, bio je Mesijev odgovor na molbu da se fotografiše sa Masom.

Gotovo svi igrači od De Paula preko Makalistera, Otamendija do Mesija pružaju apsolutnu podršku selektoru Skaloniju i njegovim saradnicima. Skaloni i čelnici Saveza će se zajedno naći u Majamiju 7. decembra na žrebu za Kopa Amerika. Biće to verovatno poslednja šansa da se stavri poprave...

Osim nezadovoljstva radom Saveza i uplivom politikanstva, postoje i sportski motivi zbog kojih Skaloni razmišlja o odlasku sa kormila Gaučosa. Kako je i sam rekao, lestvica je postavljena jako visoko i pitanje je šta još može da osvoji. Mnogo su veće šanse da izgubi nego da dobije. Podsetimo, Argentina je sa Skalonijem trenutno prvak sveta i Južne Amerike, pobedila je i u „Finalisimi“ protiv Italije na Vembliju u susretu šampiona dva najjača fudbalska kontinenta i sinoć postala prva ekipa u istoriji mundijalskih kvalifikacija koja je pobedila Brazil na njegovom terenu.

Šta više može od toga? Pogotovo što se generacija Mesija, Di Marije, Otamendija nalazi u jeseni karijera i reprezentaciju za godinu ili dve čeka smena generacija...

Skaloni se posle pobede nad Brauilom vraća na Maljorku gde inače i živi sa prodicom. Iskoristiće vreme da razmisli o budućnosti i posle 7. decembra bi cela priča mogla da dobije konačan epilog. Tužan po navijače reprezentacije Argentine.


tagovi

fudbalska reprezentacija ArgentineRenato TapijaLionel Skaloni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara