Aleksandar Popović i Nemanja Stevanović (© MN Press)
Aleksandar Popović i Nemanja Stevanović (© MN Press)

Dualizam Partizanovih golmana: Ko je prvi, ko u boljoj formi, ko zaslužuje da brani?

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.03.22. | 10:52

Aleksandar Popović ima iskustvo sticano u Evropi, a Nemanja Stevanović umešnost snalaženje u napetim završnicama

Osim kadrovskih, igračkih, pa i psiholoških, pred stručnim štabom Partizana neočekivano se u završnici sezone pojavio još jedan problem. Ili dilema, zavisno kako će ko krstiti sve vidljiviji dualizam među stativama. Oličen u pitanju: da li je prvi golman Aleksandar Popović ili Nemanja Stevanović?

Na početku takmičarskog ciklusa za Aleksandra Stanojevića nije bilo dileme. Po odlasku Vladimira Stojkovića u Saudijsku Arabiju u čuvara mreže je promovisao dete kluba i tim činom pokazao da mu zaista veruje, da u minulom prvenstvu Užičani nije branio „samo“ zato što je isupunjavao uslov za bonus. Tako je bilo mesecima, međutim, u poslednje vreme nekadašnji član Čukaričkog se nametnuo, zaoštrio konkurenciju i postao ravnopravan konkurent za mesto među stativama. Čak ima zagovornika teze da je trenutak za rokadu, da bi u korist tima bilo dobro promeniti golmana i pokušati sa rođenim Lozničaninom do kraja uzbudljive trke za šampionski nalsov sa Crvenom zvezdom.

Izabrane vesti

Ovakav „predlog“ skopčan je sa poslednjim dešavanjima. Popović je (jedan od) krivac(a) za gol Ohija u večitom derbiju, samopouzdanje koje ga je krasilo tokom jeseni kad je bio među najboljim pojedincima tima palo je na najnižu tačku, primio je pet golova od Fajenorda u Beogradu i otad ne brani. Indikativno je da je prvi put još od početka sezone, dok je Stojković bio član kluba, propustio dva vezana susreta, što može da navede na zaključak da se sprema rokada i da više nije siguran kao što je bio jesenas. A tad je baš napredovao...

Popović ispod juga na meču sa Mladosti (© MN Press))Popović ispod juga na meču sa Mladosti (© MN Press))

Posle propusta na stadionu Crvene zvezde, Aleksandar Stanojević je stao uz Popovića i svesno ga ostavio u timu:

Hteo sam da protiv Mladosti brani Stevanović, ali neće, baš iz razloga da se ne bi pričalo kako smo sklonili Popa“, rekao je pre desetak dana trener crno-belih, s tim da je uočljivo kako je baš duel sa Lučancima bio poslednji ligaški na kome je njegov imenjak bio u timu, jer nije branio ni u Subotici, ni protiv Napretka.

Stanojević i Nemanja Jovšić, kome šef struke uglavnom prepušta sve odluke vezane za golmana, u delikatnoj su poziciji. Ako se već dve godine potencira kako je Aleksandar Popović budućnost (kažu, i srpskog fudbača) logično je istrpeti ga u, za njega i klub, kriznom periodu. Stati i rečima i delima uz mladića iz „klase 1999“. I dobiti golmana kakav je bio kad je branio penal u Dunajskoj Stredi, ulivao poverenje saigračima (tvrde da sjajno igra nogom i zato vole da kombinuju s njim), bio jedan od najzaslužnijih što je Partizanova odbrana najmanje puta matirana u Superligi. Imao je Stevanović ohrabrujućih partija, kao u Rusiji, na krovu Tržnog centra „Stadion“, dobar je bio u Pragu... Partizanu je potrebna njegova brzopotezna metamorfoza, jer je pokazao da je sposoban.

Na suprotnoj strani skale je zabrinutost kako bi dalje forsiranje Popovića uticalo na njegova izdanja, posledično i rezultate tima iz Humske. Vrhunac: ako sad sklone nekadašnjeg člana Teleoptika onda to može da bude pogubno za njegov dalji razvoj i ideja o promociji talenta iz podmlatka bi izgubila smisao. U „Zemunelu“ moraju da odluče da li će u zahtevnom delu sezone menjati osetljivu poziciju ili maksimalno podržati golmana čije je sazrevanje započelo još pred kraj mandata Sava Miloševića. I sam Popović je rastao prateći ritam tima, ali kad je ekipa zakočila i on nije kao pre.

Možda dilema ne bi postojala da je nije razbuktao Nemanja Stevanović. Načinom na koji je branio u Subotici (na istom mestu u prethodnoj sezoni ukrotio jedanaesterac Milanu Marčiću o označio početak dugačke serije pobeda) i u Rotertamu (nije kriv za golove) nametnuo se kao rešenje. Njegovo samopouzdanje je u ovom trenutku obrnuto srazmerno Popovićevom. Popeo se na najvišu kotu od početka ciklusa i sa nje je zagledan na mesto „broj jedan“.

Dosad je bio uglavnom rezerva. I to – zlatna. Kadgod je branio, ispostavio se kao faktor sigurnosti. Protiv Sočija je ušao s namerom da brani penale (spasao šut Rodrigaa, naterao Cigalova da promaši), u Nišu odmenio povređenog kolegu, u Subotici se ispostavio kao brana Nikoli Srećkoviću, a podatak da je na 14 od 16 utakmica ove sezone mrežu sačuvao nektaknutom ilustruje da je spreman.

Stevanović na susretu sa Napretkom (© Star sport)Stevanović na susretu sa Napretkom (© Star sport)

Kako na kantaru postoji i druga strana, tako je jasno da dosadašnji deo takmičenja u Superligi i Kupu Srbije (a tu je Stevanović branio sve dok u četvrtka prvi put od dolaska u Partizan nije počeo evropski meč) nije intenzivan kakav će biti u finišu sezone, gde se svaki potez meri, a eventualna greška postaje vidljivija. Nemanja sigurno ima harizmu da iznese teret velikih očekivanja, međuitim, na Popovićevoj strani je iskustvo sticao kroz napete kvalifikacije, mečeve grupne faze, dvoboje sa Spartom u Ligi konferencije...

Superliga Srbije, ponedeljak, 17.00 (20,00) Radnik (9,00) Partizan (1,12)

Tu je i faktor večitog derbija. Popović je branio prethodna dva i na njegovoj strani je iskustvo sa minulog, jer je osetio šta znači igrati pred krcatim tribinama „Marakane“, bez obzira na grešku. Bitno saznanje. Stevanović nijedan. Mada, ima dva u kupu (odbranio šut Nenada Milijaša u finalu 2017. i odmenio Vladimira Stojkovića u polufinalu 2020, oba puta bez primljenog gola) i umeće snalaženja u jurnjavi sa crveno-belima kroz plej-of, kao deo tima Marka Nikolića u prethodno pohudu ka tituli, posle povrede Filipa Kljajića.

Za mesec dana će se Partizan i Crvena zvezda sresti treći put u sezoni. Prema sadašnjoj projekciji na stadionu „Rajko Mitić“. Rotacioni sistem, primenjiv dosad, teško da može dobro da donese ako ostane na snazi na početku plej-ofa. Zato Stanojević i Jovšić moraju što pre da preseku i odluče ko je definitivno prvi golman Partizana. Teza „svi smo porodica i dišemo kao jedan“ utemeljena je u teoriji. U praski, svaka porodica ima glavu. Tad floskule o rodnoj ravnopravnosti i zajedničkim odlukama padaju u vodu. U kriznim vremenana svi slušaju osobu koja lupi šakom o sto.

MILAN LUKAČ ČEKA DEBI

Osim Aleksandra Popovića i Nemanje Stevanovića, ima Partizan i trećeg golmana. A lako bi moglo da se desi da ga navijači na vide na delu do kraja sezone.

Milan Lukač se vratio u Humsku posle odlaska Stojkovića u arapski svet, prihvatio ulogu rezerviste, na neki način je mentor mlađim kolegama, ali još nije debitovao. U prvenstvu čak ni na klupi sedeo...


tagovi

FK PartizanAleksandar PopovićNemanja StevanovićAleksandar StanojevićNemanja Jovšić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara