(Reuters)
(Reuters)

Dušan Vlahović: Promenio sam se posle razgovora sa Novakom i čitanja knjige o Majklu Džordanu

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.06.24. | 17:10

„Mitrović, Tadić i Kostić vuku, mi idemo za njima i slušamo“, kaže centarfor Srbije

Pre osam godina je osvojio prvi, a pre 22 dana (zasad) poslednji pehar u karijeri. Prešao je Dušan Vlahović put od Gornjeg Milanovca do Rima i postao drugačiji špic, ali i čovek nego što je bio kad je maja 2016. glavom potvrdio trijumf Partizana nad Javorom u finalu Kupa Srbije, da bi u rimskom obračunu sa Atalantom baš njegov hitac bio dovoljan Juventusu da osvoji masovnije takmičenje u Italiji.

Između te dve utakmice smestio se razvoj karijere centarfora srpske reprezentacije, na koga je snažno uticalo i nedavno sklopljeno poznanstvo sa Novakom Đokovićem, a upravo bi to mogao da bude jedan od pokretača ka što boljem učinku na predstojećem Prvenstvu Evrope.

Izabrane vesti

Dušan Vlahović najbolji strelac reprezentacije Srbije na EP, kvota 4.00

Kad primetite način na koji Vlahović govori o rekorderu po broju grend slem titula postaje jasno zbog čega jedva čeka da počne turnir u Nemačkoj.

Nismo Nole i ja imali priliku da popijemo kafu, jer je kasno završio meč, a malo sam stidljiv sa ljudima, naročito kad ih ne poznajem dovoljno. Nisam želeo ni previše da ga zapitkujem, imam osećaj da u tiavim situacijama smetam ili uznemiravam, međutim, Novak je takav da je sam pitao neke stvari. Ostavio je sjajan utisak, ostavio me bez reči, dao mi je telefonski broj i rekao da se ne ustručavam da ga pozovem, da je uvek dostupan. To je u meni probudilo osećaj velikog zadovoljstva, jer je Đoković najbolji u istoriji svog sporta, jedan od najboljih sportista svih vremena. Time pokazuje prizemnost, skromnost, vaspitanje. I dalje ne mogu da se otmem tim utiscima. Razgovor sa Novakom Đokovićem je promenio dosta stvari, neke detalje sam i ja promenio kod sebe“, naglasio je tokom polučasovnog razgovora za sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Divljenje Đokoviću nije od juče. Godinama napadač iz „klase 2000“ širi zenice dok posmatra Novaka.

„Dok smo Nikola Milineković i ja bili sa Fjorentinom na pripremama u SAD, Novak i Federer su igrali epsko finale Vimbldona, posle treninga ulazimo u svlačioncu u trenucima kad je Rodžer imao prednost, samo smo nas dvojica navijali za Novaka, a preostalih 18 igrača a Švajcarca. Bio je Federer je blizu pobede, Novak mu nije dao, okrenuo rezultat, posle čega smo u hotelu ispratili završnicu kad je Rožder imao dve meč lopte, Novak dvaput riternirao i pobedio. Nas dvojica na sve ostale iz ekipe. Svi su bili protiv Đokovića, a zapravo on iz toga izvlači snagu, kad kaže: „Dok oni viču Federer, ja čujem Novak. Time pokazuje kakav je šampion. Poštujem Janika Sinera, sad je prvi na svetu i može da bude inspiracija mlađim generacijama, ali mi se čini da su i Novaka počeli više da cene“.

Na utakmici sa Austrijom (MN Press)Na utakmici sa Austrijom (MN Press)

Baš kao što na Apeninskom poluostrvu sve više poštuju Vlahovića. Konkretno u Juventusu. Njegov saigrač Federiko Gati je posebno vezan za Dušana, koji ga je „inficirao“ praćenjem košarkaških utakmica Partizana.

Gati bi skočio u vatru, to su njegove tipične izjave. Srčan je, oduševljavaju ga navijači Partizana, svaki put mi kaže: „Gledaj kako gori tamo, šta bih dao da mogu da igram“. Rekao je da će prvom prilikom kad bude mogao da dođe da gleda uživo meč u Areni. Drag mi je momak, a ispravnih je stavova, usled odnosa prema radu, životu, novcu... Pošten je. To isto je prepoznao kod mene“.

Kakav su odnos izgradili Vlahović i Gati svedoči detalj da je snažni štoper Srbinu preporučio knjigu „Nemilosrdni“, autora Tima Grovera, u kome se bavi napredovanjem Majkla Džordana.

Sećam se da mi je prilikom kretanja na gostovanje u Monci, dao tu knjigu. Reče: „Pročitaj, pa reci šta misliš“. Prijalo mi je da za promenu ostavim telefon, knjiga mi daje adrenalin i motivaciju. Bio je Federiko ponosan što mi je preporučio poučno štivo koje govori o jednom od najboljih atleta svih vremena. Zainteresovao sam se da vidim kakav je put prošao, koliko je bio ispred vremena“.

Dušan je daleko do tog statusa, ali se trudi da napreduje. I to se vidi. Na primer, po učinku u reprezentaciji, gde je autor 13 golova na 26 utakmica, što je dobar prosek. Na primer, Aleksandar Mitrović je na tom obračunu mečeva ima sedam preciznih hitaca.

Mitar je počeo da igra za reprezentaciju sa 18, 19 godina. Ne bih poredio, on je rekorder, a u ovom trenutku ne razmišljam da prestižem Aleksandra, iako rekordi postoje da bi se obarali. Želim da doprinesem reprezentaciji koliko zavisi od mene, a ne opterećujem se da li ću dati gol. Znači mi što sam deo generacije sa Mitrovićem, Tadićem, Kostićem... Oni su stariji i vuku, a mi idemo za njima i slušamo“.

Takav „odnos snaga“ biće i u ovog leta u Nemačkoj, gde će se Srbija pojaviti na Evropskom prvenstvu posle 24 godine. Kad je prethodni put učestvovala Dušan je imao samo pet meseci.

Nema lakih utakmica i protivnika, jeste fraza da danas svi igraju fudbala, koji se protokom vremena promenio. Danas sve reprezentacije ozbiljno shvataju takmičenja, pripreme, tehničke stvari, ishranu, detalje. Ne znam da li su ljudi svesni u koliko teškoj grupi se nalazimo. Engleska je jedna do glavnih favorita, Slovenija je igrala sjajno u kvalifikacijama, dobila Portugal u martu, dok su Danci na prošlom EP dogurali do polufinala. I mi smo kvalitetna selekcija, sa svima možemo da se takmičimo, samo je potrebno da izađemo hrabro“, dodao je Vlahović.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeJuventusDušan VlahovićEURO 2024

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara