Mikel Arteta (Reuters)
Mikel Arteta (Reuters)

Dva lica Mikela Artete: Kao neutralac branio sudije, kad njega "pokradu", onda vrišti

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.11.23. | 14:19

Španski stručnjak podigao glas nakon što je Njukaslu priznat vrlo izvesno neregularan pobednosni gol, ali setimo se da je, ne tako davno stao u zaštitu arbitara kada je Liverpul kukao zbog poništenog gola protiv Totenhema

Mnogo se prašine podiglo oko načina na koji je Njukasl sinoć srušio Arsenal na Sent Džejmis parku. Sporan je, naravno, bio pogodak Entonija Gordona iz 64. minuta, ispostavilo se pobednosni. Pogodak zbog kojeg je Mikel Arteta digao glas na konferenciji za medije nakon meča.

Izabrane vesti

"Moramo da pričamo o rezultatu jer moramo da se zapitamo kako je, dođavola, onakav gol priznat. Zaista neverovatno. Osećam se postiđeno, ali moram da budem taj koji će se pojaviti ovde, pokušati da zaštiti klub, zatraži pomoć jer večerašnji pogodak, odnosno činjenica da je priznat, apsolutno sramotna... Apsolutno sramotna. Osećsam se postiđeno jer sam proveo 20 godina u ovoj zemlji, a ovo nije ni blizu nivoa najbolje lige na svetu kako je opisujemo. Izvinjavam se (ali tako je).", podebljao je svoje nezadovoljstvo španski stručnjak.

Pogodak Gordona je sporan iz nekoliko razloga. Prvobitno zbog lopte za koju nije do kraja jasno da li ju je Džo Vilok zadržao u terenu, potom zbog činjenice da se posle centaršuta Engleza Žoelinton nalaktio na leđa Gabrijela, a onda i zbog potencijalnog ofsajda Gordona. Ipak, u VAR sobi je procenjeno da ne postoje dokazi da je lopta napustila granice igrališta, da nije bilo dovoljno kontakta kako bi se Žoenlintonov potez okarakterisao faulom u napadu, kao i da nije bilo odlučujućih dokaza da je Gordon u ofsajdu jer ugao kamere nije dozvoljavao precizniju sliku za izvlačenje linije.

Arteta ipak nije precizirao zbog kog detalja smatra da je pogodak neregularan.

"Gol nije gol iz mnogo razloga. Za mene sigurno iz više od jednog. Nije gol, a ovde je toliko toga na tacni. Ulažemo toliko truda, teško je nadmetati se na ovom nivou i ovo što se dogodilo je apsolutna sramota. Da, ja sam tu da sedim i da objašnjavam... Izgubili smo tri boda danas. Ljudi, zlate li šta to znači. Ova liga je preteška, toliko toga je u igri... To što smo imali tri provere dodatno pogoršava situaciju. Dovoljno je bilo videti jednu sliku i odagnati svaku sumnju da je gol bio neregularan", siktao je i ponavljao se Arteta.

Sudije su donele odluku i mnogi će se saglasiti, oštetile Arsenal. Ali isto tako, Arteta nije pominjao start Kaija Haverca nad Šonom Longstafom, nakon kojeg je Nemac prošao bez crvenog kartona.

A možda je ovo idealan trenutak da se podsetimo kako je Arteta, ne tako davno, komentarisao iz neutralne pozicije kada je Liverpulu poništen regularan gol protiv Totenhema.

"Oni (sudije) pokušavaju da donesu najbolje odluke. Moramo da budemo svesni da se greške događaju...", pričao je tada trener Arsenala.

Arteti bi bilo bolje da prihvati sudijsku grešku, da je što pre zaboravi i pripremi tim, prvo za Sevilju u Ligi šampiona, pa za Barnli i Brentford, naredne prepreke u Premijer ligi.


tagovi

Mikel ArtetaNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara