Ektor Viljalba se neće skoro vraćati na teren (©AFP)
Ektor Viljalba se neće skoro vraćati na teren (©AFP)

Dve velike promene u „nedodirljivom“ ali i "matorom" Libertadu

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.01.24. | 22:42

Ubedljivo najbolji paragvajski klub u 2023. godini novu sezonu otvara u noći između nedelje i ponedeljka (00.30 časova) duelom sa Guaranijem

Prošla godina je u Paragvaju apsolutno bila u znaku Libertada. Aperturu je osvojio sa 10 bodova više od Sero Portenja, u Klausuri je imao osam poena više od istog rivala, ni u jednom trenutku se nije dovodilo u pitanje ko će da bude šampion. Uz sve to, osvojio je i Kup Paragvaja, pobedom nad Trinidenseom u finalu posle penala, dok je u Kopa Libertadoresu stigao do osmine finala, izgubio je od Fortuleze sa ukupnih 2:1, golom u nadoknadi vremena.

Zašto sve to pišemo? Zato što će u noći između nedelje i ponedeljka, od 00.30 časova po srednjoevropskom vremenu, fudbaleri Libertada da odigraju svoju prvu takmičarsku utakmicu posle nešto manje od dva meseca. Ugostiće ih Guarani, u poslednjem meču 1. kola paragvajske Aperture.

Izabrane vesti

Jednu, baš veliku promenu je napravio Libertad u igračkom sastavu. Iznuđenu. Istekao je ugovor najboljem štoperu crno-belih Aleksanderu Barbozu i on je rešio da bez obeštećenja pređe u brazilski Botafogo. Napustio je 28-godišnji Argentinac Asunsion posle tri sezone, a tokom karijere je igrao još za River Plejt i Independijente.

To trenera Arijela Galeana stavlja u malo teži položaj, jer pitanje je kako će da izgleda odbrana Libertada bez Barboze. Da nevolja nikad ne ide sama, vidimo na slučaju Ektora Tita Viljalbe. Krilni napadač je doživeo tešku povredu kolena igrajući za reprezentaciju Paragvaja, predstoji mu duga pauza i mala je verovatnoća da će se vratiti na teren pre kraja Aperture.


00.30: (3,70) Guarani (3,35) Libertad (1,95)


Libertad gotovo da nikad ne plaća obeštećenje za igrače, pa to nije uradio ni ove zime, iako novca u kasi ima. Letos je paragvajski velikan prodao Vulverhemptonu Ensa Gonzaleza za 6.000.000 evra. Ipak, nije uložio ni deo tog novca, već su angažovana samo dva fudbalera, koji su došli kao slobodni igrači.

Više bure se diglo oko 34-godišnjeg Alehandra Silve, pošto je došao direktno iz ljutog rivala Olimpije. Ovaj 34-godišnjak igra na poziciji desnog krila, a angažovan je sa namerom da odmeni Viljalbu.

Znatno teži posao će imati 28-godišnji Migel Žaket, koji mora da uskoči u Barbozine kopačke. Reč je o nekadašnjem igraču Nasionala iz Asunsiona, paragvajskom defanzivcu, koji je prošlu sezonu proveo u argentinskom Platenseu. Nikada u karijeri nije osvojio nijedan trofej, pa je nepoznanica kako će se suočiti sa pritiskom koji ga čeka na stadionu „Tigo La Uerta“.

Priliku da ga vidimo na delu imaćemo možda već noćas...

Ostatak tima je isti kao prošle sezone. Dakle šampionski. Međutim, ne treba smetnuti sa uma da su većinom fudbaleri u poznim igračkim godinama, veterani, kojima je radni vek pri kraju. Kapiten Oskar Kardozo ima 40 godina, Roke Santa Kruz 42, Kristijan Riveros 41, Vilijam Mendijeta 35, Ivan Piris i Antonio Bareiro po 34, golman Martin Silva 40…

Pritom, sezona u Paragvaju je duga, sa Aperturom i Klausurom to je 44 zagarantovana meča. Primera radi, Kardozo je prošle godine odigrao 47 mečeva u svim takmičenjima i postigao 24 gola. Igrao bi i više, da nije imao saobraćajnu nezgodu, zbog koje je morao da preskoči nekoliko utakmica.


PARAGVAJ 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Petak

Amelijano – Nasional Asunsion 1:0 (0:0)

/Franko 48/

Subota

Olimpija Asunsion – Sol de Amerika 1:1 (1:0)

/Gonzalez 27pen – Akosta 62/

Lukenjo – Dos de Majo 2:0 (2:0)

/Benitez 4, Alvarez 8/

Nedelja

General Kabaljero – Takuari 2:1 (1:0)

/Sangina 41, 58 – Valenti 81ag/

Sero Portenjo – Trinidense U TOKU

Ponedeljak

00.30: (3,70) Guarani (3,35) Libertad (1,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Paragvaj 1LibertadGuarani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara