Džon Elkan (©AFP)
Džon Elkan (©AFP)

Elkanove “žene” došle glave Anjeliju?!

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.11.22. | 13:41

Andrea se nije ovome nadao, ali je Anjelkan samo čekao pravi trenutak

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Andrea Anjeli nije podneo ostavku na funkciju predsednika Juventusa, on je bukvalno bio primoran da to uradi pošto je upao sa obe noge u zamku koju mu je pripremio Džon Elkan.

Izabrane vesti

Kako prolazi vreme, na površinu izlaze detalji koji su doprineli jednom od najvećih potresa u istoriji Juventusa čije su posledice i dalje prilično maglovite. Ide se od optimističkih predviđanja da će se sve završiti sa novčanim i uslovnim kaznama preko oduzimanja bodova Juventusu i eventualne selidbe u Seriju B do prodaje kluba koji se sprema da sledećeg leta proslavi stogodišnjicu vlasništva familije Anjeli.

Iza neslavnog pada Andree Anjelija se kriju četiri žene: tri Elkanove orkestrate (Suzan Hejvort, Asija Gracioli Venijer, Kejtlin Meri Hjuz), te Danijela Marilungo, nezavisni član Upravnog odbora Juventusa i član Komiteta za kontrolu i rizike Consoba (telo koje kontroliše poslovanja pravnih lica kvotiranih na berzi). Hejvortova je diplomirala na Oksfordu, doktorirala na Kembdridžu, karijeru počela u Ministarstvu finansija Velike Britanije, nastavila je u McKinsey & Company, a Džon Elkan ju je pozicinirao, osim u UO Juventusa, i u UO najprestižnijeg planetarnog nedeljnika Ekonomist. Tek da dobijete sliku o kakvom profilu osobe je reč.

U ponededeljak, pre početka sednice Upravnog odbora Juventusa, ništa nije slutilo na dramatičnu završnicu koja je je kulminirala ostavkama rukovodilaca i članova UO. Štaviše, Anjeli je bio dobrog raspoloženja uveren da će dobiti podršku za svoje planove i strategiju nastupa prema tužilaštvu iz Torina koje tereti Juventus za seriju krivičnih dela, od lažiranja završnih računa do tzv. insajder trgovine.

Dojučerašnji predsednik Juventusa je mislio da ima većinu u Upravnom odboru sastavljenom od devet članova. Zaokupljen serijom otvorenih frontova (Superliga, kriza rezultata Juventusa, sudske istrage) Anjeli nije primetio da je Elkan stavio pod kontrolu većinu u UO, četiri sigurna glasa i dva dodatna, spremna da zaigraju u kolu pobednika.

Ne očekujući prevrat Anjeli je predstavio svoj plan, odnosno novi projekat za završni bilans za sezonu 2021/2022 koji je trebalo da usvoji skupština akcionara i koji je bio neka vrsta najave klinča sa tužilaštvom iz Torina. Štaviše, Anjeli je bio oran da demontira optužbe da je lažirao završne bilanse, dostavljao lažna obaveštenja i informacije nadležnim telima, sakrivao gubitke, izdavao lažne fakture i dogovarao neregularne transfera maloletnih fudbalera.

Dobro informisani izvori u Torinu kažu da je protiv Anjelijvog plana glasalo šest članova UO. Pavel Nedved je bio uzdržan, a za plan je, osim Andree glasao jedino Frančesko Ronkalja. Ključnu ulogu je odigrala Suzan Hejvort koja je pripremila u senci „prevrat“ u Upravnom odboru. Ona je iskoristila motivaciju Danijele Marilungo da napusti UO s kojom je zaštitila sebe i svoj besprekorni kurikulum od mogućih implikacija u istrazi koja se vodi protiv Anjelija i drugih rukovodilaca Juventusa. Hejvortova je „obradila“ Venijerovu i Hjuzovu, a novoj većini su se pridružili Paolo Garimberti i Mauricio Arivabene.

Anjeli je bio ubeđen da mu Elkan neće zadati završni udarac. To uverenje je bazirao na pretpostavci da bi njegovo „likvidiranje“ bilo neka vrsta prizanvanja krivice u istragama koje vode tužilaštvo u Torinu, ali i nadležni organ FS Italije, pre nego što su izrečene presude.

U par rečenica Andrea je bio uveren da ga Džon neće pustiti niz vodu dok ne bude završen proces, il barem dok ne bude podignuta optužnica protiv njega. Vodio se logikom da bi takav potez njegovog rođaka, stvarnog vlasnika Juventusa, bio nizak udarac, nedozvoljen u familijama kakva je Anjeli. Džon je – i pored toga što nosi prezime oca Elkan – u suštini mnogo više Anjeli, odnosno on je unuk advokata Đanija Anjelija. Njegov izabrani naslednik da budemo sasvim precizni.

Elkan je imao seriju motiva da preuzme direktnu kontrolu nad Juventusom koju je morao da prepusti svom bliskom rođaku Anjeliju, od onih ličnih koji zadiru u sujetu do konkretnih poslovnih bilo da je reč o finansijskim ili budućnosti kluba.

Andrea Anjeli (©Reuters)Andrea Anjeli (©Reuters)

Elkan je pre 12 godina bio primoran da prepusti Juvea Andrei, jer njegovi ljudi od poveranja nisu uspeli da vrate Bjankonere na vrh italijanskog fudbala posle Kalčopolija. Elkanova linija je doživela fijasko koji je postao još očigledniji u godinama trijumfa Anjelijevog Juventusa. Između ostalog i zato što je Elkan odstranio u potpunosti rukovodstvo Juventusa koje je postavio Umberto Anjeli, a onda je bio primoran da postavi Andreu Anjelija koji je u Mođiju i drugim rukovodiocima koji su pometeni u aferi Kalčopoli imao nezvanične savetnike i uzore budući da je uz njih odrastao.

Drugi motiv, poslovni, bio je presudan. Elkan je preko Eksora, upumpao 700.000.000 evra u poslednjih par godina kako bi obezbedio normalno funkcionisanje Juventusa i to nije dalo željene rezultate ni na sportskom planu (Juve je sve dalje od vrha italijanskog i evropskog fubdala), a nije sredilo ni račune kluba. Štaviše, situacija je postala još alarmantnija.

Anjelkan“, kako Džon preferira da ga oslovljavaju na neformalnim susretima, iskoristio je najavu podizanja optužnica protiv Anjelija i još 15 lica, kao i zahtev tužilaca da Andrea bude stavljen u kućni pritvor zbog opasnosti da ponovi krivično delo, ali i da utiče na svedoke i dokaze, za završni udarac koji je stigao u ponedeljak u perfektnoj režiji Hejvortove. Formalno, Elkan nije smenio Anjelija, ali mu nije ostavio nijedan drugi izlaz iz nastale situacije osim da podnese ostavku.

Sa odlaskom Anjelija i celog UO Juventusa, Elkan sa svojim ljudima, novim predsednikom Đanlukom Fererom i generalnim direktorom, Mauricijom Skanvinom ima priliku da sredi poslovne knjige Juventusa i završne bilanse u poslednje tri godine. Naime, po italijanskom zakonu je moguće “popraviti“ sve osim završnog bilansa koji još nije odobren od skupštine akcionara za sezonu 2021/2022 i prethodna dva.

To praktično znači da bi Juventus mogao da gotovo u potpunosti sanira poziciju kada je u pitanju krivična odgovornost. Međutim, ono što znači za redovno pravosuđe ne mora da važi za sportsku pravdu. Nadležni organi FS Italije na osnovu prikupljenih dokaza, dokumenata i drugog materijala, uključujući i snimljene telefonske razgovore, mogu da otvore postupak protiv Juventusa.

Za Juventusov status i eventualno oduzimanje bodova je najsenzibilnije pitanje lažiranje završnog bilansa i propisanih parametara FS Italije za upis u prvenstvo Serije A. Ako bi se u tom segmentu otkrilo da se Juve upisao zahvaljujući falsifikovanim, lažiranim ili firiziranim brojevima i dokumentima, onda bi posledice mogle da bude zaista ozbiljne. Za sve ostale nelegalne radnje predviđene kazne nisu tako drastične i ne bi uticale previše na budućnost Juventusa. 


tagovi

Džon ElkanAndrea AnjeliJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara