Lionel Mesi i Đani Infantino (Reuters)
Lionel Mesi i Đani Infantino (Reuters)

FIFA proglasila najbolje u 2022: Mesi ispred Benzeme, Real bojkotovao, Haland u idealnom timu

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 22:49

Čovek bez noge je postigao najlepši gol, Skaloni ispred Anćelotija, Aleksija Puteljas najbolja fudbalerka

U Parizu je večeras održana FIFA gala svečanost na kojoj su uručene nagrade najboljim pojedincima svetskog fudbala u prethodnoj 2022. godini.

U glamuroznom stilu sa mnogo velikih imena svetskog fudbala, za najboljeg igrača planete je izabran Lionel Mesi. Argentinski as je trijumfovao u konkurenciji Karima Benzeme i Kilijana Mbapea koji su bili finalisti. Za najbolju fudbalerku izglasana Aleksija Puteljas, reprezentativka Španije i članica Barselone. Finalistkinje su još bile Engleskinja Bet Mid iz Arsenala i legendarna Amerikanka Aleks Morgan iz San Dijega.

Izabrane vesti

Bilo je očigledno da je FIFA prilikom dodele priznanja “forsirala” svoje takmičenje i prioritet dala izdanjima na Mundijala u Kataru a da nije baš vrednovala koliko treba učinak u UEFA takmičenjima poput Lige šampiona.

Zadovoljstvo je biti ovde u konkurenciji Benzeme i Mbapea koji su obojica imali sjajne sezone. Takođe, želim da česitatam i mojim saigračima, golmanu Martinezu, selektoru Skaloniju… Ovo je i njihova nagrada i ptiznanje celoj ekipi za ono što smo uradili. Ovo je bila luda godina u kojoj sam ostvario san”, rekao je Mesi kojem je ovo u karijeri bila druga nagrada za FIFA igrača godine čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom i Robertom Levandovskim.

Svečanost je počela govorom prvog čoveka svetskog fudbala Đanija Infantina koji se zahvalio Kataru na organizaciji Mundijala, potom se prisetio preminulih legendi Siniše Mihajlovića i Đanluke Vijalija a poseban omaž je dobio pokojni Kralj svetskog fudbala Pele. O njemu je govorio legendarni zemljak Ronaldo, a sve su iz prvih redova slušali članovi Peleove porodice.

“Kada kažem Pele, mislim na fudbalera ispred svog vremena koji je skakao više od drugih, postizao golove sa obe noge, glavom, makazicama… Bio je nadrealno inteligentan fudbaler”, rekao je popularni Fenomeno i predao Peleovoj supruzi specijalnu FIFA nagradu za životno delo. 

Potom se prešlo na zvanični deo dodele priznanja.

Za najboljeg golmana je izabran Argentinac Emilijano Martinez ispred Tiboa Kurtoe i Jasina Bonua, dok je u ženskoj konkurencija trijumfovala Engleskinja Meri Irps iz Mančester Junajteda. Nagrade su im uručili Stefani Labe i Didije Drogba.

Argentinski selektor Lionel Skaloni je izabran za trenera godine ispred Karla Anćelotija i Pepa Gvardiole, a nagradu mu je uručio Fabio Kapelo. U ženskoj konkurenciji je trijumfovala Holanđanka Sarina Vigman koja trenira Holandiju, a nagradu su joj uručili Hristo Stoičkov i Džil Elis.

Čuvena Amerikanka Karli Lojd i legendarni Italijan Alesandro Del Pjero su proglasili pobednika u konkurenciji za gol godina. Puškaš nagrada je otišla u ruke Poljaka Marćina Oleksija, fudbalera bez noge koji se takmiči za Vartu iz Poznanja u konkurenciji osoba sa hendikepom. On je postigao spektakularan gol makazicama i osvojio prestiužno priznanje u konkurenciji Rišarlisona (Brazil - Srbija) i Dimitrija Pajea (Marselj - PAOK).

Nagradu za fer-plej je dobio Luka Lokošvili koji je na meču Autrije i Volfzbergera spasao život protivničkom igraču. Za najbolje navijače su izabrani fanovi reprezentacije Argentine, a nagradu je primio živa legenda Karlos Paskval (82) poznat po nadimku “El Tula”. Ovaj navijač Argentine nije propustio nijedan Mundijal od 1974. godine, a od 1971. nosi isti bubanj koji mu je poklonio nekadašnji predsednik Huan Peron. Bio je i u Kataru gde je doživeo i treću argentinsku titulu prvaka sveta, a na gala svečanosti u Parizu je naravno izašao u dresu, sa bubnjem i prekršio protokol da niko od dobitnika ne sme da govori duže od minut. Nagradu mu je uručila slavna manekenka Adrijana Lima.

Idealan tim u ženskoj konkurenciji izgleda ovako: Kristi Endler (Čile) – Lusi Bronz (Engleska), Mapi Leon (Španija), Lea Vilijamson (Engleska), Vendi Renar (Francuska) - Aleksija Puteljas (Španija), Kira Volš (Engleska), Lena Oberdorf (Nemačka) - Aleks Morgan (SAD), Sem Ker (Australija), Beth Mid (Engleska).

Najboljih 11 u konkurenciji fudbalera izgleda ovako: Tibo Kurtoa (Real Madrid/Belgija) – Ašraf Hakimi (PSŽ/Maroko), Virdžil van Dajk (Liverpul/Holandija), Žoao Kanselo (Bajern/Portugalija) – Luka Modrić (Real Madrid/Hrvatska), Kazemiro (Mančester Junajted/Brazil), Kevin De Brujne (Mančester Siti/Belgija) – Lionel Mesi (PSŽ/Argentina), Kilijan Mbape (PSŽ/Francuska), Karim Benzema (Real Madrid/Francuska), Erling Haland (Mančester Siti/Norveška).

Na binu su izašli svi iz idealnog tima osim trojice igrača Real Madrid koji nisu prisustovali svečanosti jer ju je španski klub bojktovao smatrajući da je oštećen kod dodela nekih priznanja. Čudnu formaciju sa četvoricom napadača, prokomentarisao je Kazemiro:

Mnogo ofanzivan tim protiv kojeg bi se bilo jako teško braniti jer svi dobro kontrolišu loptu”, našalio se Brazilac.


tagovi

Lionel MesiEmilijano MartinezLionel SkaloniFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara