©Reuters
©Reuters

Filip Kleman, škola Mišela Prudoma: Očekujte Monako koji igra zatvorenih očiju, svaki igrač mora da bude 100 odsto spreman

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.09.22. | 12:47

Strateg Kneževa perfektno prenosi informacije svojim igračima, rezervisti važni koliko i starteri

Šef struke Crvene zvezde Miloš Milojević danas će imati taktičko nadmudrivanje sa jednim više nego ozbiljnim trenerom, koji je za kratak period uspeo da postane više nego prepoznaljiv u evropskim fudbalskim okvirima. Filip Kleman je fudbalsku karijeru obeležio u Brižu, gde je za 10 godina ostvario 333 nastupa u svim takmičenjima, a onda je i svoj trenerski zanat temeljno pekao na Jan Brejdel stadionu, pokupivši mnogo toga od legendarnog Mišela Prudoma. Ipak, kasnije kvalitetno utabao i svoju tenersku stazu.

Sam odlazak Prudoma iz kluba predstavljao je trenutak za iskorak, a onda ih je za kratko vreme napravio nekoliko. Započeo je prvi samostalni trenerski posao u Vasland Beverenu, pa otišao u Genk i odmah osvojio titulu. Nakon odlaska Ivana Leka seo je na klupu Briža i dva puta uzastopno bio šampion. U Međuvremenu su stigle i dve nagrade za najboljeg trenera godine u Belgiji, a onda i poziv iz Monaka. Ništa od toga nije bilo slučajno.

Izabrane vesti

Posle druge šampionske titule javnost u Belgiji je bila oduševljena Klemanom, pa je državna televizija pravila intervjue sa ljudima koji su ili direktno sarađivali sa njim ili bili dobro upućeni u ono što radi. A na osnovu izjava bilo je jasno da se radi o treneru posebnog dara.

"On je pre svega odličan menadžer ljudi. Ne samo zato što ima harizmu, prirodni autoriter, već ima i izuzetne ljudske kvalitete. Interesuju ga njegovi igrači, njihov privatan život, posebno kada su u pitanju strani fudbaleri. Oni to mnogo cene", rekao je Mišel Duboa, novinar portala DH-Les Sports.

Na tu priču o inostranim igračima nadovezao se još uvek aktuelni prvotimac Briža Klinton Mata, koji je pomenuo detalj o kom bi trebalo da razmisli svaki trener koji radi u velikom klubu.

"On vodi računa o rezervama koliko i o starterima, to je veoma važno. Igrač koji zaostaje u radu, nalazi se u lošoj formi ili nije najboljeg psihološkog stanja, on će mu posvetiti posebnu pažnju. Na primer, kada sam krivio penal protiv Lacija bio sam veoma ljut na sebe. Sledećeg dana došao je trener da razgovara sa mnom i rekao mi da sam već učinio toliko toga za klub i da ne treba da krivim sebe. Iznad svega, rekao mi je da sam veoma važan za klub i da sam im potreban u pravoj formi", poručio je Mata.

Ipak, iza svega toga se krije i ozbiljna pedagoška crta. Nema nikakvog popuštanja, bez obzira na to što se Kleman trudi da ima odličan odnos sa igračima. Očigledno se radi o odnosu obostranog poštovanja, što daje više nego jasne rezultate.

"Pazite, on je strašno zahtevan. Ne toleriše zabušavanje, devijacije, sebično ponašanje. Nekoliko igrača je bilo u prilici da oseti njegov bes", nadovezao se Duboa, a potom nastavio Mata:

"On je strog i hladan. Ume da se naljuti i da viče, ali nikada ne osetite zlo prema sebi. U stvari, on je veoma ambiciozan, uvek želi više i nikad nije dovoljno, jer računa na sve detalje. To nam daje konstantan podsticaj. Takođe, njegovi govori imaju veoma snažan uticaj na ekipu".

Kleman u javnosti uživa reputaciju poštene osobe, koja ne odstupa od svojih vrednosti i reči. Insistira se na poverenju i to igrači izuzetno prihvataju.

"Posle Prudoma i Leka, Kleman je vratio mentalnu svežinu i pozitivno stanje duha u slvačionici. Dobar primer je Hans Vanaken, koji je bio opušteniji i ispunjeniji nego ranije. On nudi slobodu glumcima, postavlja sistem ige i onda prepušta inicijativu. Primer je bio i Noa Lang, koji ne bi dobio toliku slobodu u igri kod Leka", rekao je bivši igrač, a sada konsultat na televiziji Nordin Žbari.

Kada je bio u Brižu krasila ga je ofanzivna igra sa visokim presingom i brzim protokom lopte. Čini se da se nije mnogo promenilo ni sada u Monaku. Prudom je imao veliko poverenje u njega, pa mu je čak i prepuštao da primeni svoja taktička rešenja. Ono po čemu je posebno nadaren jeste pronalaženje adekvatnih rešenja u timu. Tu se dolazi do one priče o rezervistima, koji su mu od posebne važnosti jer dobro zna da će mu u jednom trenutku biti potrebni na terenu.

"U nekoliko navrata kada je dosta igrača bilo odsutno zbog kovida ili povreda on je pronašao prava i ubedljiva rešenja. To je zbog toga što savršeno poznaje kvalitete i resurse svoje grupe. Kapa dole za to", rekao je bivši reprezentativac Belgije Filip Alber.

Kleman generalno ne opterećuje svoju ekipu suvišnim stvarima, ali je zato izuzetan u tome kada treba da prezentuje plan igre svom timu.

"Uvek je jasan u svojim upustvima. Svi savršeno dobro znaju šta treba da rade. Dan pre meča sve što naučite je impresivno. Kada izađete na teren možete da igrati zatovrenih očiju. Posebno zbog toga jer znaš kako da nadmudriš protivnika. To je nešto u čemu je veoma dobar", savršeno je opisao Klinton Mata kakav bismo to Monako večeras mogli da gledamo na stadionu Rajko Mitić.

Ono što krasi Klemana i sada u Monaku jeste činjenica da se trudi da koristi samo one igrače koji su u stanju da fizički besprekorno iznesu utakmicu. Pa stoga i ne čudi što će napraviti nekoliko izmena u odnosu na sastav protiv Nice iz prošlog kola Lige 1. Zbog toga mu je takođe neophodno da svaki vezista bude spreman da preuzme glavnu ulogu na terenu.

"Važno je obratiti pažnju na fizičku formu kada se igra na svaka tri dana. Zato svakodnevno radimo mnogo testova kako bismo saznali u kakvom su fizičkom i psihičkom stanju igrači. Gledamo i kakko su spavali, da li su se oporavili od treninga. Zatim pravimo plan igre za sledeći meč, kao i raspored koji nas čeka, pa na osnovu toga odlučujemo ko može da igra i po kom sistemu. Zahvaljujući tome imamo samo dva povređena igrača, a svi ostali su u odličnoj formu. U svakom slučaju, uvek želim da igrači budu na 100 odsto svojih mogućnosti na terenu. To je veoma važno", rekao je Kleman uoči meča sa Crvenom zvezdom.


tagovi

Filip Kleman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara