©Reuters
©Reuters

Finansijski fer-plej odlazi u istoriju, propala Čeferinova ideja o "američkom modelu"

Vreme čitanja: 1min | uto. 22.03.22. | 22:53

Uvodi se Propis o finansijskoj održivosti

Najnovije reforme finansijske kontrole u evropskom fudbalu proći će bez ograničenja plata, poput onih u američkom sportu, koji bi uticali na to da se ujedno ograniči i potrošnja timova, piše New York Times.

To znači da je praktično propala ideja predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, koji je dugo zagovarao stroge granice za plate igrača, kako bi se zaustavio ogroman jaz između klubova. Umesto toga biće donet pravilnik koji izvesno neće sprečiti najbogatije klubove Starom kontinentu da kupuju najveće zvezde i nastave da dominiraju.

Izabrane vesti

Upravljačko telo evropskog fudbala provelo je više od godinu dana u pregovorima sa grupom elitnih klubova o novom modelu koji bi zamenio finansijski fer-plej. Dosadašnji mehanizam kontrole troškova prilično bezuspešno je kontrolisalo ograničenje rashoda kluba, pa je zreo za zamenu. Ono što je izvesno, UEFA će uvesti propis po kojem klubovi neće moći da troše više od 70 odsto svojih prihoda. Pravilnik će biti glasan na Izvršnom odboru evropske kuće fudbala 7. juna i dobiti naziv Propisi o finansijskoj održivosti.

Isti izvor navodi da bi od ovoga ozbiljno mogli da profitiraju engleski klubovi, koji imaju ubedljivo najveće prihode od televizijskih prava, dok će ostali ostati u sličnim problemima kao i do sada.


tagovi

Aleksandar Čeferinfinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara