FOTO UBOD: U Osijeku otvoren najmoderniji hrvatski stadion

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 10:02

U prvom kolu HNL-a publika uživala u ambijentu Opus arene i videla ubedljivu pobedu svog tima - 6:1

Ni Dinamo ni Hajduk. Najsavremeniji stadion u Hrvatskoj dobio je Osikek. Zasijali su reflektori na novom domu fudbalera slavonskog tima, koji su ponešeni navijačima i motivisani uslovima kakve imaju pregazili Slaven Belupo sa čak 6:1. Čekalo se dugo da se okonča izgradnja stadiona koja je počela još 2017. i koštala je preko 60.000.000 evra.

Konačno, belo-plavi mogu da se pohvale jer u svom posedu imaju nešto što nema niko drugi u državi. Novi objekat nosi i kategoriju broj četiri od strane UEFA, što znači da ispunjava sve uslove za bilo koje evropsko takmičenjenu svim fazama.

Izabrane vesti

Na zapadu najvećeg grada u Slavoniji niklo je novo zdanje nazvano - po sponzoru koji je dobrano platio za to - Opus arena. Osijek je još jedan u nizu projekata mađarske vlade koja je silne pare uložila u fudbalsku infrastrukturu van svoje zemlje. U Srbiji se fudbalska javnost upoznala sa celom pričom preko TSC-a iz Bačke Topole, koji je takođe sličnim putevima obezbedio sredstva da se izgradi prvo fudbalska akademija, a zatim i moderan stadion.

Loše vreme i povremena kiša nisu sprečili publiku da u masovnom broju prisustvuje svečanom otvaranju Opus arene, te uveliča visoku pobedu nad rivalom iz Koprivnice. Kao da je kompletan ambijent dao polet domaćim igračima koji su kidisali na gol Slaven Belupa i brojali do šest, uz šest različitih strelaca. Obilna kiša koja je padala naizmenično nije brinula publiku. Sve tribine su natkrivene krovom, koji se proteže i sa spoljne strane. Veliki broj parking mesta i ulaza omogućili su brz protok ljudi na stadion, ali i kod odlaska sa njega. Brzo će pasti u zaborav Gradski vrt, na kojem je Osijek igrao dugi niz godina. 

Već dva sata uoči utakmice stvorila se gužva oko stadiona, vladalo je nestrpljenje kod mase ljubitelja fudbala koji su pohitali da bodre omiljeni klub. Iako je gro navijača belo-plavih u samom gradu i njegovoj okolini, našlo se i onih iz susedne Baranje koji su došli da ovekoveče večerašnji spektakl. Pola sata je bio prosek čekanja da se uđe u klupsku prodavnicu.

Na stadionu razne zanimacije i osveženje, a najviše se prodavalo - pivo. Za one koji ne žure da uđu na utakmicu obezbeđen je kafić u delu zapadne tribine.

Odmah do stadiona je i trening centar sa čak sedam fudbalskih terena. Svi imaju reflektore, a dva i manje tribine za stotinjak ljudi. Jedan je hibridni, kao i glavni teren, tri su veštačka trava, tri prirodna.

Na južnoj tribini bili su organizovani navijači Osijeka, navijačka grupa poznata kao Kohorta. Ostatak stadiona takođe je bio dobro posećen, od 13.005 sedišta popunjeno je bilo 9.222, objavio je zvanični spiker. Sasvim solidna poseta za jedan meč hrvatske lige.

Teren, kako se i sam domaćin hvali, kao na Realovom Santjago Bernabeuu: hibridni, uz sve prateće uslove u vidu drenaže, grejača terena, ventilatora da spreče isušivanje trave. Vrlo pristojni uslovi i na zapadnoj tribini: VIP lože, Skaj boksovi, 90 novinarskih mesta, sve obloženo u staklo. Oni koji paze na detalje primetiće dosta sličnosti sa TSC arenom, uz drugačije nijanse, ali i veći kapacitet.

Zasijala je Opus arena u bojama kluba i po okončanju utakmice, a već u četvrtak će nakon domaće scene debitovati i na međunarodnoj, kada se Osijek u kvalifikacijama za Ligu konferencije sastaje sa mađarskim ZTE-om. U oktobru stiže i reprezentacija, Vatreni će pohod ka Evropskom prvenstvu početi protiv Turske, a za početak su izabrali baš Slavoniju i Osijek.


tagovi

OsijekHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara