Frka zbog Sergeja, Bolonja bez Mihe, Pjontek protiv prokletstva

Vreme čitanja: 8min | ned. 15.09.19. | 12:10

Čeka nas zanimljiva nedelja u Seriji A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U delu Rima čije srce kuca za Lacio je prava pometnja. Vesti iz Formela da će danas protiv Spala biti na klupi Milinković i Korea, a da će u odbrani igrati Patrik (tragičar sa poslednjeg meča Lacija protiv Spala u Ferari) su izazvale velike polemike u Večnom gradu. Ostaje da se vidi da li će Inzagi ostati pri svojim idejama da nagradi igrače koji su radili vredno sa njim tokom prethodne dve nedelje. Roma i Milan nemaju drugi izbor osim pobede ako ne žele da se od večeras nađu u vihoru polemika zajedno sa novim trenerima Fonsekom i Đampaolom. Na Marasiju, ako se bude poštovala tradicija, videćemo vatrometnu utakmicu sa mnogo golova i neizvesnim rezultatom između Đenove i Atalante. Bolonja će u Breši biti bez svog komandanta Siniše Mihajlovića, a njegov pomoćnik Miroslav Tanjga će morati da vodi tim uz pomoć prevodioca pošto još uvek ne zna da govori italijanski. 

Izabrane vesti

ĐENOVA - ATALANTA

Đenova dočekuje puna optimizma i samopouzdanja favorizovanu Atalantu na Marasiju. Četiri osvojena boda protiv Rome i Fjorenine i pet postignutih golova autorizuju Andreacolijeve momke da se nadaju uspehu i protiv Boginje. Trener Grifona je već pronašao svojih početnih 11 zahvaljujući i brzoj adaptaciji novih pojačanja, pre svih, Šenea i Pinamontija. 

Đenova je dobro ukomponovan tim mladih i iskusnih igrača. Krišito, Šene, Radovanović imaju na svom kontu hiljadu fudbalskih bitaka i njihovo iskustvo postaje velika dodatna vrednost kada se upari sa mladošću i energijom mladih “zmajeva” poput Kuamea, Pinamontija, Romera. Veliku sigurnost daje i odlični čuvar mreže Radu koji se na golu Đenove kali za Inter gde ga već mnogi vide kao naslednika kapitena Handanovića za nekoliko godina. 

Na Marasiju ćemo videti Đenovu u formaciji 3-5-2 sa Raduom na golu; Romerom , Zapatom i Krišitom u defanzivnoj liniji; Giljoneom, Šeneom, Radovanovićem, Leragerom i Barekom u veznoj liniji; Kuameom i Pinamontijem u špicu. 

Za Đampjera Gasperinija svaki povratak na Marasi je dirljiv. Pre Atalante, Đampjero je  samo na klupi Grifonea uspevao da sprovede svoje ideje. Ovoga puta dolazi u Đenovu kao počasni građanin Bergama i nema sumnje da će ga i ovoga puta publika na Ferarisu dočekati sa aplauzima. 

Ako brojevi nešto znače, onda bi u vreme ručka trebalo da vidimo lepu igru, mnogo prilika i golova. Napadači Boginje već deset godina redovno tresu mreže na Marasiju. Po običaju Gasperini i u ovoj sezoni ima neubedljiv start, ali u Bergamu su naučili lekciju i niko nije previše zabrinut zbog poraza od Torina, tim pre što je po kreiranim šansama Atalanta zaslužila remi. 

Boginja će istrčati na teren u svojoj klasičnoj formaciji 3-4-1-2. Gasperini ima nekoliko nedoumica oko sastava,  ali one nisu rezultat razmišljanja o meču sa Dinamom iz Zagreba u Ligi šampiona, već još uvek neiskristalisane hijerarhije u srednjem i zadnjem redu. Napadački trio Gomez, Iličić, Zapata se ne menja, iako je Murijel ozbiljan kandidat da dovede u pitanje njegovu kompoziciju. Na sredini terena su bi trebalo da počnu utakmicu Hetebur, Frojler, Pašalić i Gusens. U tim bi mogao da uskoči u poslednjem momentu De Ron umesto Frojlera. U liniji ispred golmana Golinija bi trebalo da igraju Toloi, Đimsiti i Mazijelo dok se Palomino nada da bi mogao da uzme, u poslednjem momentu, mesto Toloiju

SPAL - LAZIO 

Spal je nezasluženo na nuli posle dva kola. Tim iz Ferare, po prikazanim partijama protiv Atalante i Bolonje, ne bi ništa ukrao da je na svom saldu uknjižio bar dva boda. Istina je da je Sempličijev tim oslabljen u odnosu na prethodnu godinu. Jedan od najboljih igrača Spala Lacari je prešao upravo u Lacio, a standardni prvotimac Fares će morati da odsustvuje najmanje još tri meseca zbog povrede. 

Trener Spala najviše očekuje od svog centarfora Petanje koji je dobro počeo sezonu. U timu će biti i bivši igrač rimskog tima Murđa, a u odbrani, od prvog minuta, iskusni Nenad Tomović, mada se Valoti i Čonek nadaju da bi mogli da im “ukradu” mesto ovog popodneva. Takođe je neizvesno ko će na gol Spala, Letica ili Beriša. Tokom nedelje se činilo da je mladi Hrvat u prednosti nad Albancem. 

Formacija prvoligaša iz grada Lukrecije Bordžije bi trebalo da bude složena  po linijama 3-5-2: Letica; Tomović, Vikari, Felipe; D’Alesandro, Murđa, Misiroli, Kurtić, Reka; Di Frančesko, Petanja. 

Lacio dolazi na mesto zločina iz prethodne sezone. Podsetimo, Lacio je krenuo nizbrdicom u Seriji A upravo u Ferari i to pošto je dotakao visine pobedivši Inter na San Siru. Mnogi su tada zamerili Inzagiju što nije izveo najjači sastav već je na teren poslao rezerve, budući da se utakmica igrala samo tri dana posle okršaja sa Nerazurima. Tragičar meča je bio upravo jedan od rezervista - Patrik. Napravio je naivno penal u sudijskoj nadoknadi vremena koja je koštala Lacio poraza. 

Kao da se Inzagi igra sa sudbinom ili pokušava da je na neki način raščini. Prema informacijama koje su procurele sa poslednja dva trening Nebeskoplavih u Formelu, Inzagi ima nameru da ostavi na klupi svoja dva najbolja igrača Milinkovića Savića i Koreu,a da pored Radua i Ačerbija u odbrani stavi Patrika!? Inzagijevo opravdanje je da želi da nagradi igrače koji su dve nedelje sa njim radili vrlo vredno i predano u Formelu. 

Najave izbora Inzagija su proizvele salve negodovanja u lokalnim medijima, posebno na vrlo uticajnim i slušanim radio stanicama Večnog grada. Istina je da Lacio u četvrtak igra protiv Kluža u Ligi Evrope, ali je uverenje da ako treba da vrši rotaciju igrača, Inzagi to treba da radi u Evropi, a ne u Seriji A. 

U svakom slučaju Lacio bi trebalo se pojavi u sledećem sastavu u Ferari 3-5-2: Strakoša; Patrik, Ačerbi, Radu; Lacari, Luis Alberto, Lejva, Parolo, Lulić; Kaisedo, Imobile. 

ROMA - SASSUOLO 

Roma mora da pobedi ovog popodneva na Olimpiku protiv Sasuola. U suprotnom novi trener Paulo Fonseka rizikuje da se nađe na udaru i u vihoru oluje iz koje nije sigurno da bi mogao da izađa bez posledica. Rim nije grad u kome je strpljenje odlika navijača, naprotiv. Samo dva boda u prve dve utakmice, uz to obe odigrane na Olimpiku, mršav su krčag Đalorosih. 

Na posebnom ispitu će biti odbrana i nova pojačanja. Interesantno je da je Sasuolo na svih šest odigranih mečeva protiv Rome postigao barem jedan gol na Olimpiku, a u prva dva kola Fonsekina odbrana je imala više sreće nego pameti i pord četiri primljena gola od Đenove i Lacija. 

Otežavajuća okolnost za Romu je što neće moći da računa na Smolinga koji se povredio na treningu. Na njegovom mestu bi trebalo da igra Mančini. Osim bivšeg defanzivca Atalante i golmana Lopeza, od novih pridošlica će na terenu, prvi put, sa grbom Rome biti Veretu na sredini terena i Mhitarjan u liniji iza Edina Džeka. Oko uloge Veretua se vode velike polemike jer mnogi smatraju da Francuz ne može da igra u ulozi režisera, a ne daje ni dovoljno garancija kada je u pitanju defanzivna faza igre. 

Negativan znak za Đalorose su povrede koje nastavljaju, kao tokom prošle sezone, da desetkuju tim. Osim Smolinga, povređeni su Under, Zapakosta i Peroti, pa su pojedini izbori Fonseke obavezni, tipa Florenci u ulozi desnog beka ili Zaniola na desnom boku trojke iza leđa Džeka. Pričalo se i da bi Fonseka mogao da promeni foramcijsku postavku, nije isključeno da se to dogodi u budućnosti ali večeras se polazi od 4-2-3-1: Lopez; Florenci, Mančini, Facio, Kolarov; Kristante, Veretu; Zaniolo, Pelegrini, Mhitarjan; Džeko. 

Sasuolo dolazi na Olimpiko da se nadigrava. Trener tima iza Emilije De Zerbi je jedan od najinovativnijih i najofanzivnijih trenera u Seriji A, pogotovo kada govorimo o timovima koji ne pripadaju vrhu italijanskog fudbala. Sasuolo je u Rim stigao bez pvoređenih Rožerija i Manjanelija, a nisu baš fit ni naš Đuričić i Burabija

Jedina nepoznanica oko sastava Sasuola je da li će De Zerbi zaigrati na kartu Defrela, uzdajući se u nepisano pravilo da igrači protiv svojih bivših timova pružaju najbolje partije. Sasuolo nije nikada pobedio Romu na Olimpiku, ali je čak četiri puta na šest odigranih mečava odneo bod u Emiliju. Gostujući tim će igrati sa klasičnom postavkom 4-3-3: Konsilji;  Muldur, Marlon, Ferari, Peluzo; Dankan, Obijang, Lokateli; Boga (Defrel), Kaputo, Berardi.

BREŠA - BOLONJA

Povratnik u Seriju A debituje na svom restauriranom stadionu protiv Bolonje. Breša i dalje ne može da računa Marija Balotelija, kazna od četiri meča zabrane igranja ističe u sledeće nedelje, a trener Korini je izgubio i Toregrosa, jednog od junaka promocije u prvoligaško društvo, zbog povrede. Odsustvovaće najmanje četiri nedelje. 

Stadion Rigamonti će posle 3038 dana ponovo biti poprište jednog meča u Seriji A i trener Korini ima dve nedoumice oko sastava za premijerni meč pred domaćom publikom: Desena ili Spalek u veznom redu i Aje ili Matri pored golgetera tima Donarume.  Breša će po običaju igrati u formaciji 3-4-1-2: Joronen; Zabeli, Čistana, Čanselor, Mateju; Bizoli, Tonali, Desena; Romulo; Aje i Donaruma. 

Bolonju neće ovog popodneva voditi Siniša Mihajlović. To je veliki hendikep. Ne samo zbog harizme i uticaja Mihajlovića na igrače koliko zbog činjenice da Sinišin zamenik Miroslav Tanjga ne govori italijanski i praktično će sprovoditi Mihine ideje na terenu uz pomoć prevodioca. U timu Bolonje će debitovati bivši igrač Intera Medel. Ostaje da se vidi na koga će izbor pasti u poslednjem momentu na sredini terena (Poli ili Džemaili) i u napadu (Palasio ili Destro). 

U svakom slučaju Bolonju ćemo videti u formaciji 4-2-3-1: Skorupski; Tomijazu, Bani, Densvil, Dajks; Medel, Poli; Orsolini, Sorijano, Sansone; Palasio. 

VERONA - MILAN 

Verona je, rezultatski, počela odlično povratničku sezonu u Seriji A. Četiri boda na dve utakmice za tim Ivana Jurića koji mnogi svrstavaju, uz Leće, kao najozbiljnijeg kandidata za ispadanje u Seriju B. 

Protiv Milana Verona će igrati u formaciji 3-4-2-1 sa Silvestrijem na golu; Rahmanijem, Kumbulom i Ginterom u defanzivnom bedemu; Faraonijem, Amrabatom, Velozom i Lazovićem na sredini terena; Zakanjijem i Tutinom u ulozi duplog ofanzivnog pleja i Stepinskim kao špicem. 

Milan protiv Verone nema pravo na grešku. Od igrača Đampaola se ne očekuje samo da osvoje tri boda već i da pokažu pomake u igri i poboljšanje forme. Rosoneri nemaju samo polovičan učinak posle dva kola nego su u prva dva kola protiv skromnih protivnika, Udinezea i Breše, pokazali i kreirali veoma malo. 

Sve oči su uprte u Pjonteka. Poljak je svakodnevno tema u medijima, zajedno sa pričom o Inzagijevom prokletstvu i dresu sa brojem 9. Srećom Poljak ne divani baš italijanski, inače bi medijski izveštaji i polemike koje se vode mogle dodatno da poljuljaju sampouzdanje centarfora Milana. 

Za meč na Bentegodiju Đampaolo je spremio par novina. Najvažnija je ona koja se odnosi na formaciju pošto će Milan igrati sa dva ofanzivna pleja: Paketom i Susom. Rosoneri će biti raspoređeni u tzv. jelci (4-3-2-1): Donaruma; Kalabrija, Musakjo, Romanjoli, Rodrigez; Kesi, Benaser, Čalhanoglu; Suso, Paketa; Pjontek. 

SERIJA A - 3. KOLO:

Subota

Fjorentina – Juventus  0:0

Napoli – Sampdorija  2:0 (1:0)
/Mertens 13, 67/

Inter - Udineze 1:0 (1:0)
/Sensi 44/

Nedelja

12.30:  (3,35) Đenova  (3,45) Atalanta (2,15) 
15.00:  (2,30) Parma  (3,20)  Kaljari (3,25) 
15.00:  (2,90) Breša  (3,25) Bolonja (2,50) 
15.00:  (5,80) SPAL  (3,90)  Lacio (1,60) 
18.00:  (1,65) Roma  (4,00)  Sasuolo (5,10) 
20.45:  (5,20) Verona  (3,70)  Milan (1,70) 

Ponedeljak

20.45:  (1,50) Torino  (4,30)  Leće (6,50) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

PišeŽeljko PANTELIĆ
FotoReuters, Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara