Sa oktobarskog sudara Barselone i Reala (©Reuters)
Sa oktobarskog sudara Barselone i Reala (©Reuters)

Fudbal je luksuz, sve dalji od publike: Španci guše pirateriju i u vašim domovima

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.03.24. | 08:29

Kablovski emiteri ubuduće će morati da La Ligi dostavljaju podatke i o licima koja su gledale utakmice na besplatnim striming platformama. Time će se otvoriti prostor i za sudske postupke

Privredni sud u Barseloni je pre nekoliko dana doneo presudu koja će po svemu sudeći predstavljati presedan u borbi Havijera Tebasa protiv piraterije. Rešenje utvrđuje da će telefonski operateri – koji u Španiji pružaju usluge prenosa fudbalskih utakmica – biti obavezni da dostave La Ligi podatke o svim gledaocima koji u svojim domovima koriste piratske web stranice, čime se dobija mogućnost pravnog progona privatnih korisnika.

Do sada su sankcije bile ograničene samo na odgovorne za internet transmisiju ili dekodiranje, kao i na komercijalne lokale, tj. kafiće i restorane, koji ne poseduju odgovarajući paket za emitovanje fudbala.

Izabrane vesti

Tebas se već dugo žali na pirateriju, i početkom sezone je naveo da se broj onih koji ilegalno gledaju fudbal povećao za četiri odsto u poslednje tri godine, te da je u prvim kolima prvenstva detektovano preko milion nedozvoljenih pregleda. Iskoristio je priliku da pozove zakonodavce na borbu protiv masovne piraterije – kao što je na primer već urađeno u Italiji – i naveo da La Liga poseduje tehnologiju pronalaženja korisnika koji besplatno uživaju u fudbalu.

Sada je moguće da se ova tehnologija i implementira. Tako bi se, nakon pronalaženja piratske web stranice, prikupljale sve IP adrese prijavljene na istu, i na osnovu njih bi se od telefonskih operatera tražili podaci o korisnicima.

Lopov je ko prenosi i ko gleda“, smatra Tebas.

Havijer Tebas (©Reuters)Havijer Tebas (©Reuters)

Pozivajući se na značaj fudbala za privredu cele države, nastoji da nedozvoljeno emitovanje utakmica izjednači sa krivičnim delima protiv intelektualne svojine za koja su predviđene zatvorske kazne do četiri, pa čak i do šest godina.

Najprimernija kazna je u tom smislu određena osnivaču stranice Rincon Roja Directa, koji je tokom pet godina prenosio sadržaje besplatno za gledaoce, dok je zarađivao milionske sume na reklamama. Na kraju je osuđen na dve godine zatvora – mada nije ležao – a morao je da plati i 500.000 evra. Mnoge druge stranice su zatvorene i blokirane, a nedavno su korisnici aplikacije Ace Stream primetili nov fenomen – smetnje i prekide u prenosima, verovatno zbog masovne blokade detektovanih IP adresa u kratkom vremenu.

Nakon piratskih web stranica, predmet sankcija su postali popularni španski barovi, kafići gde se svet tradicionalno okuplja da u društvu gleda utakmice. Za njihove vlasnike takođe su zahtevane kazne koje bi potpadale pod zaštitu intelektualne svojine, dakle –zatvorske. Ipak, Vrhovni sud Španije je izričito odbacio svrstavanje fudbala u umetnička, književna i naučna dela, čime se sve ipak svelo na novčane kazne do nekih 700 – 800 evra.

Piraterija nažalost nije stvar bahatosti. Kafići koji žele da prenose fudbal sa dozvolom, plaćaju minimalno 500 evra mesečno. Privatni korisnici, koji zajedno sa utakmicama moraju da ugovore i usluge fiksne i mobilne telefonije i interneta, plaćaju mesečno za takav paket između 100 i 150 evra. To čini Španiju evropskom zemljom sa najskupljim televizijskim prenosima, kako u u apsolutnim iznosima, tako i posebno u odnosu na primanja. Mesečna pretplata na fudbal predstavlja 10 odsto minimalne plate.

Španija je takođe i zemlja u kojoj je najskuplje otići na stadion. A, ako tome dodamo činjenicu da je raspored susreta prilagođen televizijskim gledaocima – i ne samo onima u Evropi, često nedostaje dovoljan broj posetilaca.

Sada, sa najnovijom presudom, mnogi se sa pravom pitaju šta će se dogoditi i sa televizijskim gledaocima. I ako osudimo piratske prenose, nemoguće je da se ne zapitamo, kao što to čine mnogi mediji u zemlji, zbog čega se svi žale da mlađe generacije nemaju interesa za fudbal. Platiti mesečnu pretplatu, odvesti dete koji put na stadion ili ne daj bože kupiti originalni dres, košta prosečnog Španca celu platu.

Drugi opet navode da je nemoguće održavati konkurentno prvenstvo i istovremeno ne naplaćivati basnoslovne sume za fudbal. „Svi bi voleli da dođe Embape, ali ne bi da za to plate“, komentarišu ovih dana neki novinari.

Primena mera koje omogućuje nova sudska praksa biće ipak izuzetno komplikovana, jer se meša u privatnost lica i dokazivanje namere prevare. I sam Tebas je spustio loptu, pa umesto lopovluka govori o potraživanju štete koje bi se prvo ostvarivalo u vidu upozorenja, a tek kod ponovljenih pregleda prijavilo sudu.

Proces će biti dugačak, iako je tendencija jasna. Međutim, ko nema novca – nema novca, i veliko je pitanje kako će se povećati broj legalnih korisnika. Fudbal je postao luksuz koji je teško priuštiti i sve se više udaljava od publike, iako bez nje ne može da postoji.

ŠPANIJA 1 – 28. KOLO

Petak

Barselona - Maljorka 1:0 (0:0)

/Jamal 73/

Subota

Valensija - Hetafe 1:0 (1:0)

/Duro 40/

Kadiz - Atletiko Madrid 2:0 (1:0)

/Huanmi 24, 64/

Granada - Real Sosijedad 2:3 (2:1)

/Uzuni 21p, 45+3 - Sadik 33, Le Norman 80, Silva 85/

Đirona - Osasuna 2:0 (1:0)

/Portu 13, Savio 86/

Nedelja

Alaves - Rajo Valjekano 1:0 (1:0)

/Gorosabel 44/

Las Palmas - Bilbao 0:2 (0:1)

/Guruseta 32, Saul Koko 65ag/

Real Madrid - Selta 4:0 (1:0)

/Vinisijus 21, Guaita 79ag, Dominges 88ag, Guler 90+4/

Betis - Viljareal 2:3 (2:1)

/Rodrigez 30, Vilijan Žoze 45+2 - Baena 40, Papastatopulos 48 autogol, Serlot 67/

Ponedeljak

21.00: (3,00) Almerija (3,40) Sevilja (2,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Havijer TebasTV prava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara