Hvang i Kunde na meču sa Nantom (© Reuters)
Hvang i Kunde na meču sa Nantom (© Reuters)

Grčka tragedija: Najgori Olimpijakos u istoriji, crni dani u Pireju

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.11.22. | 12:46

A uložio je dosta u potpise nekoliko zvučnih imena

Svakoj dinastiji dođe kraj. Onoj čiji je gazda Evangelos Marinakis se primiče. Njegov Notingem Forest je poslednji na tabeli Premijer lige i ogroman novac uložen u letnju rekonstrukciju tima u ovom trenutku izgleda kao bačen u bunar, a prva ljubav, Olimpijakos trpi udarce sa svih strana.

U prvenstvu Grčke je tek treći na tabeli, a sa međunarodne scene je eliminisan tako što nikog nije pobedio! Najtrofejniji tim države (47 titula prvaka) obrukao se za sva vremena, jer je ciklus okončao bez ijedne pobede od letos do početka novembra. Planirao je da igra Ligu šampiona, a neće dočekati ni Ligu konferencije, što čini najgori učinak kluba od postanka kad su u pitanju takmičenja pod okriljem UEFA.

Izabrane vesti

Crveno-beli su odigrali 12 mečeva van granica države i nijedan nisu dobili. Najpre ih je iz kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisao Makabi iz Haife (1:1 u Izraelu, 0:4 u Pireju), potom u kvalifikacijama za Ligu Evrope oba puta pucao penale posle nerešenih rezultata sa Slovanom iz Bratislave (1:1, 2:2) i Apolonom sa Kipra (1:1) – oba puta prošao srećno – a u grupi koja nije bila preterano zahtevna nije mogao ni makar u sudarima sa Frajburgom (0:3, 1:1), Karabagom iz Azerbejdžana (0:3, 0:0) i Nantom (1:2, 0:2).

Poslednju pobedu na međunarodnoj sceni Olimpijakos je zabeležio još petom kolu prethodnog izdanja Lige Evrope, nad Fenerbahčeom (1:0, mada se i tad mučio i dobio golom Brazilca Tikinja u 89. minutu), posle čega nije savladao Antverpen na zatavranju takmičenja (0:1), a izgubio je oba duela od Atalante na prvoj stanici eliminacione faze (1:2, 0:3). Od tog jedva izvojevanog slavlja na Tursima prošlo je 15 utakmica. Olimpijakos je izgibio devet, u šest slučajeva je izvukao nerešen rezultat, a primio je triput više golova nego što je dao (9:27).

Sve to posle više nego solidnih ulaganja letos. Ne baš kao u Notingem Forestu, ali daleko od toga da je Marinakis zapostavio Olimpikakos. Izdvojio je 16.000.000 evra na ime obeštećenja da bi doveo Pepa Bila, Abubakara Kamaru, Filipa Cinkernagela, Dorona Lajndnera i Gonzala Avilu Pipu, uložio u poznata imena poput Marsela, Šimea Vrsaljka, Hamesa Rodrigeza, Bakambua, Samasekua... Neki od njih nisu imali pravo da igraju u Evropi, mada to ne menja utisak da je ekipa morala bolje, jer ima Valbuenu, Sokratisa, Buhalakisa, Emvilu, Masurasa, Hvanga, El Arabija...

Da su problemi hronični vidi se i po tabeli grčkog prvenstva, šampion države je tek treći, iza Panatinaikosa i AEK-a, za Zelenima zaostaje deset bodova, a da sve bude gore upravo savršenom timu timu Ivana Jovanovića (svih deset pobeda) gostuje u nedelju.



tagovi

GrčkaGrčka 1OlimpijakosEvangelos MarinakisMarinakisLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara