GRUPA G: Svi mogu dalje, a niko ne mora ništa

Vreme čitanja: 7min | uto. 14.09.21. | 10:00

Takmičenje počinje u utorak od 21.00 časova utakmicama Lil - Volfzburg i Sevilja - Salcburg

Nema sumnje da je Grupa G najizjednačenija u ovosezonskoj Ligi šampiona. Tako nešto se pre žreba i očekivalo od one grupe u kojoj kao nosilac zapadne šampion Francuske, Lil. Sva tri preostala tima, Sevilja, Salcburg i Volfzburg gotovo ravnopravno konkurišu za prva dva mesta. Verovatno su Andalužani najslabiji tim koji je mogao da zapadne iz drugog šešira, a kvalitet grupe podižu iz preostala dva sve uspešniji Red Bul Salcburg i Volfzburg, koji je u naletu. Zato je gotovo nemoguće unapred prognozirati ishod grupe G, za razliku od nekih drugih grupa.

LIL

Izabrane vesti

Pobednik grupe: Kvota 4,00

Lil je bio najprijatnije iznenađenje prošle sezone, ne samo u Francuskoj, već u čitavoj Evropi. Teško da je iko mogao da pomisli na početku Lige 1 da će Doge na kraju srušiti Pari Sen Žermen sa trona, ali to se desilo. Sada ih više niko ne potcenjuje, pa u novoj sezoni rezultati nisu više na tom nivou. Moramo da napomenemo i da je došao novi trener, Kristofa Galtijea je zamenio Žoslen Gurvenek.

Istina, počeo je osvajanjem trofeja, ali u tom Superkupu Francuske, u kojem je Lil savladao PSŽ sa 1:0, Sveci su igrali sa trećim timom. Niko od zvezda nije bio ni u protokolu.

Čim je počelo prvenstvo problemi Lila su počeli da isplivavaju na površinu. Posle pet kola ima samo jednu pobedu (nad Monpeljeom 2:1), dva remija sa Mecom i Sent Etjenom, kao i dva teška poraza, od Nice (4:0) i nejakog Lorijana u prošlom kolu (2:1).

Jednostavno, Lil je ostao tokom leta bez previše važnih igrača da bi zadržao visok nivo. Bubakari Sumare je prešao u Lester, Majk Menjan u Milan, Luiz Arauho u Atalantu, Rominige Kuame u Trou… Ukupno je na transferima zarađeno 51.400.000 evra, ali taj novac je slaba uteha za potištene navijače.

Raspoloženje mogu da im poprave samo dobri rezultati u Ligi šampiona. Ovo će mu biti sedmi put da učestvuje u grupnoj fazi elitnog takmičenja, a samo jednom je prošao dalje. U sezoni 2006/07 je bio drugi, iza Milana, a ispred AEK Atine i Anderlehta, posle čega ga je u osmini finala savladao Mančester Junajted, dva puta sa po 1:0.

SEVILJA

Pobednik grupe: Kvota 2,50

Sevilja takođe nije nikakva nepoznanica u elitnom takmičenju. Ovo će joj isto kao i Lilu biti sedmo učešće u grupnoj fazi, s tim što su Andalužani češće prolazili dalje. Pet puta su stizali do osmine finala, ali su samo 2018. godine uspeli da preskoče i tu prepreku (Mančester Junajted), ali je već Bajern u četvrtfinalu bio nedohvatljiv.

Uostalom, Sevilja je mnogo poznatija po svojim uspesima u Ligi Evrope, nekadašnjem Kupu UEFA, koju je osvajala rekordnih šest puta. Poslednji trofej podigla je 2020. godine, kada je u finalu savladala Inter sa 3:2.

Trener Hulen Lopetegi registrovao je za grupnu fazu ovog puta samo jednog od dvojice srpskih reprezentativaca sa kojima raspolaže, golmana Marka Dmitrovića. Neko je morao da otpadne sa konačnog spiska, a kola su se slomila na Nemanji Gudelju, koji će barem do zime moći da igra samo prvenstvene utakmice. Ima dovoljno rešenja Lopetegi na njegovoj poziciji, tu su još Tomas Dilejni, Ibrahim Amadu i Fernando.

Sastav Sevilje nije pretpreo prevelike izmene u odnosu na prošlu sezonu. Brajan Hil je prešao u Totenhem za 25.000.000 evra, a taj novac je iskorišćen da se angažuju Rafa Mir iz Vulverhemptona, Gonzalo Montijel iz River Plejta i pomenuti Dilejni iz Borusije Dortmund. Dmitrović, baš kao i Erik Lamela, stigli su u Andaluziju bez obeštećenja.

Sve skupa dobro uigran sastav u kome se kao najveći kvalitet izdvaja strašan štoperski tandem u sastavu Žil Kunde - Dijego Karlos. Ovog prvog je celog leta lovio Čelsi, ali se sportski direktor Monći nije dao, iako je Kunde želeo da ide. Zavisiće dosta toga od toga koliko će moći da izdrže Hezus Navas i Ivan Rakitić, ali nemojmo zaboraviti da Lopetegi na klupi - bar za početak - ima i jednog Papua Gomeza.

Sevilja, poput Lila i Volfzburga, nije morala da igra kvalifikacije za elitno takmičenje. Taj povlašćeni status donela joj je činjenica da je iz neke od država koje spadaju u „lige petice". Zato su Andalužani mogli da odmaraju malo duže, a do sada su odigrali samo tri prvenstvene utakmice.

U Primeri ne znaju za poraz, pobedili su Rajo Valjekano (3:0) i Hetafe (1:0), a zatim su minulog vikenda malo razočarali i odigrali samo 1:1 na gostovanju Elčeu. U Ligi šampiona pred Lopetegijeve izabranike je stavljen jasan cilj – osmina finala. Sve preko toga biće ipak čista premija.

RED BUL SALCBURG

Pobednik grupe: Kvota 5,50

Austrijanci su jedini tim iz ove grupe koji je za mesto u eliti morao da se izbori kroz kvalifikacije. Doduše, ni Bikovi nisu imali previše težak zadatak, pošto su se direktno plasirali u plej-of.

Tamo su naleteli na Brendbi, koji je baš pred dvomeč žestoko iskasapila pandemija koronavirusa, pa je Salcburg uspeo da prođe dalje bez većih problema. Savladao je Dance dva puta sa po 2:1 i tako se plasirao u grupnu fazu.

U prvenstvu ove sezone Salcburg nema ravnog sebi, ali to nije nikakva novost. Posle sedam kola ima sedam pobeda, mada ako moramo da im tražimo neke zamerke, onda neka to bude odbrana. Samo Austrija, Admira i Harburg nisu uspeli da zatresu mrežu Bikova, sva tri meča su završena rezultatom 1:0.

Prošle sezone Salcburg je tek drugi put u istoriji učestvovao u grupnoj fazi Lige šampiona i bio je treći u grupi sa Bajernom, Atletiko Madridom i Lokomotivom iz Moskve. Takmičenje je nastavio u Ligi Evrope, gde ga je odmah u šestnaestini finala eliminisao kasniji osvajač Viljareal.

Uoči ove sezone Bikovi su izvršili kompletnu rekonstrukciju tima, za obeštećenje je otišlo 10 prvotimaca, a trener Džesi Marš je prešao u filijalu Lajpcig.

Na njegovo mesto stigao je Matijas Jisle iz Liferinga, takođe filijale, a rekonstrukcija je odrađena planski. Glavni projekat Red Bula u svetu fudbala sada je Lajpcig i njemu je sve podređeno, a Salcburg treba da funkcioniše kao razvojni tim nemačkog bundesligaša. Sada je Salcburgu prosečna starost prvog tima 23 godine, a čak 78 odsto ekipe čine strani igrači.

Prosek godina u ogromnoj meri kvare rezervni golman Aleksander Valke (38), kapiten Andreas Ulmer (35) i Zlatko Junuzović (33). Skoro svi ostali igrači su daleko mlađi i ova Liga šampiona bi trebalo da im posluži samo za sticanje iskustva. Neki ozbiljniji rezultati su potpuno u drugom planu, mada naravno nisu gadljivi na eliminacionu fazu, ako im se put do nje otvori.

Salcburg je ipak viđen na četvrtom mestu. Ili bi tako bar bilo u većini grupa. U ovoj je sve otvoreno.

VOLFZBURG

Pobednik grupe: Kvota 3,50

Posle šest godina pauze elitni fudbal se ponovo igra u Volfzburgu. Pomalo neočekivano Vukovi su prošle sezone uspeli da se izbore za jednu od prve četiri pozicije u Bundesligi i sada su zasluženo tu, a u konkurenciji podmlađenih Bikova i prizemljenih Doga imaju povoda da se nadaju osmini finala.

Ne bi to bio njihov najveći uspeh, u sezoni 2015/16 su igrali u četvrtfinalu, gde ih je uz dosta muka zaustavio Real Madrid. Prethodno su eliminisali Gent i u grupi bili ispred Mančester Junajteda, PSV Ajndhovena i CSKA Moskve.

Prvaku Nemačke iz 2009. godine će ovo da bude tek treća sezona u eliti. Prošle nisu uspeli da se plasiraju ni u Ligu Evrope, pošto ih je u kvalifikacijama zaustavio AEK iz Atine. Zapravo, grupu su gotovo po pravilu igrali samo kada bi se direktno plasirali u nju, bez kvalifikacija.

Na klupu Volfzburga je ovog leta seo Mark van Bomel, zamenio je Olivera Glasnera. To mu je tek druga sezona da samostalno vodi neki klub, prethodno je 2018/19 vodio PSV Ajndhoven.

Zasad ipak Volfzburg dobro izgleda u Bundesligi, jedini je tim sa maksimalne četiri pobede i prvi je na tabeli. Ipak, debi Van Bomela će se pamtiti po neverovatnoj greški u Kupu Nemačke, protiv Prusen Minstera. Na terenu je eliminisao četvrtoligaša sa 3:1 posle produžetaka, ali je Holanđanin napravio jednu izmenu više nego što je dozvoljeno, pa je izbačen iz tog takmičenja. Kako se posle toga Van Bomel osećao, verovatno zna samo on. Ipak, igrači su ga ispoštovali, na terenu nizali pobede, pa će taj peh brzo da bude zaboravljen.

Kako bilo, predviđala je javnost Volfzburgu da će krenuti nizbrdo posle promene za kormilom, ali Van Bomel se za sada dobro snalazi. Sigurno i zato što mu je uprava kluba obezbedila 52.500.000 evra za pojačanja. Najskuplje su plaćeni Sebastijan Bornau, Kelnu 13.500.000 evra, i Luka Valdšmit, Benfiki 12.000.000 evra. Najvće im je pojačanje to što su zadržali Vuta Veghorsta, želeli su ga razni premijerligaši, ali je najbolji strelac ostao u Nemačkoj.

Ukoliko nastave Vukovi sa ovakvom formom, neće da bude iznenađenje ako budu na kraju prvi na tabeli Grupe G, iako su u nju ušli iz najslabijeg šešira. Isto tako, ništa veće iznenađenje neće biti ni ako završe kao poslednji. To dovoljno govori o ovoj grupi.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

GRUPA E

21.00: (3,60) Barselona (3,60) Bajern (2,10)

21.00: (3,35) Dinamo Kijev (3,10) Benfika (2,45)

GRUPA F

18.45: (8,00) Jang Bojs (5,30) Mančester Junajted (1,40)

21.00: (2,55) Viljareal (3,20) Atalanta (3,10)

GRUPA G

18.45: (1,75) Sevilja (3,70) Salcburg (5,40)

21.00: (3,00) Lil (3,10) Volfzburg (2,65)

GRUPA H

21.00: (1,25) Čelsi (6,75) Zenit (13,0)

21.00: (6,25) Malme (3,80) Juventus (1,65)

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,33) Mančester Siti (5,90) RB Lajpcig (9,50)

21.00: (13,0) Klub Briž (6,75) PSŽ (1,25)

GRUPA B

21.00: (1,65) Atletiko Madrid (3,60) Porto (6,75)

21.00: (1,55) Liverpul (4,40) Milan (6,50)

GRUPA C

18.45: (5,90) Bešiktaš (4,20) Dortmund (1,62)

21.00: (3,05) Sporting (3,35) Ajaks (2,50)

GRUPA D

18.45: (4,40) Šerif (3,50) Šahtjor (1,95)

21.00: (2,65) Inter (3,40) Real Madrid (2,80)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

LilVolfsburgSeviljaRed Bul SalcburgLiga šampionaAustrija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara