Gvardioli se smeši sudar svetova sa bivšim klubom, ali Lion sanja novi skalp favorita

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.08.20. | 10:50

Svi već vide Građane na crti Bajernu u polufunalu Lige šampiona. Serhio Aguero nije još spreman posle operacije kolena. Francuski tim ima problema sa povredama trojice startera, Kornea, Oara i Denajea. Siti nikada nije pobedio današnjeg rivala u dve dosadašnje utakmice

Traži se poslednji učesnik polufinala Lige šampiona. U prvom duelu snage će da odmere Pari Sen Žermen – Lajpcig (utorak, 21.00), dok zahuktali Bajern čeka rivala koji će biti poznat posle večerašnjeg duela (21.00) Mančester Sitija i Liona na stadionu Sportinga, Žoze Alvalade u Lisabonu.

Na papiru, najlakši zadatak u četvrtfinalu Lige šampiona trebalo bi da ima Mančester Siti. Mislio je tako verovatno i Juventus da će lako izaći na kraj sa francuskim timom u prethodnoj rundu, ali je Stara dama stala pred Memfisom Depajem i drugovima što je koštalo otkaza Maurucija Sarija.

Izabrane vesti

Može li Lion da napravi još jedno iznenađenje i skine skupocene zvezde Pepa Gvardiole? Građani su ove sezone odbranili samo trofej Liga kupa u Engleskoj. Premijer liga je otišla u vitrine Liverpula na Enfild, FA kup je pripao Arsenalu. Čini se da su Građani kao prioritet ove sezone naciljali „ušati trofej“ Lige šampiona koji nedostaje na Etihadu.

Gvardioli se smeši igranje polufinala protiv bivšeg kluba koji je predvodio tri sezone. Nije uspeo Katalonac da odvede Bajern na krov Evrope, čak ni da stigne do finala. To nije uradio ni sa Sitijem za četiri godine, ali navijači kluba iz Mančestera veruju da je ovo ta sezona kada će najvažniji pehar da stigne u plavi deo Mančestera.

Siti je stigao među osam najboljih Evrope posle dvostruke pobede protiv Reala (obe po 2:1), dok je Lion zbog gola u gostima (1:0 i 1:2) eliminisao devetostrukog uzastopnog šampiona Italije. Siti je treću godinu zaredom u četvrtfinalu evro-elite. Pre dve sezone eliminisao ga je Liverpul, prošle sezone Totenhem. Gvardiolin tim želi da ponovi najveći uspeh, polufinale, u sezoni 2015/2016, kada je Real bio bolji za gol. Biće ovo četvrto četvrtfinale za Građane u poslednjih pet sezona. Siti je na poslednjih 17 utakmica u Ligi šampiona izgubio samo jednom, i to prošle sezone u Londonu od Totenhema sa 1:0 u prvom meču četvrtfinala.

Španski stručnjak na klupi Građana nema mnogo problema oko tima. Argentinac Serhio Kun Aguero se oporavlja od operacije kolena, ali neće biti u konkurenciji za tim. Gaučos bi mogao da se nađe u timu u polufinalu 19. avgusta protiv Bajerna, naravno ako engleski tim prođe Lion u četvrtfinalu. Zamena u vidu Brazilca Gabrijela Žesusa je spremna, a tu su i brzonoga krila Rahim Steling, Bernando Silva i Rijad Marez. Udarna igla Sitija ove sezone je Belgijanc Kevin de Brujne.

Pep Gvardiola (©Reuters)Pep Gvardiola (©Reuters)

Levi bek Benžanin Mendi se vratio posle suspenzije. Njegova zamena u revanšu protiv Reala na Etihadu, Portugalac Žoao Kanselo odlično je obavio posao i mogao bi opet da se nađe u startnoj postavi. Njegova pozicija je desni bek, ali je to mesto zacementirano za Kaja Vokera.

"Rekao sam igračima da je ovo veoma važan trenutak za naše karijeru, za naš živote kao profesionalaca. Zajedništvo je na nivou. Više volimo da budemo kod kuće, a ne u hotelima, ali je ovo drugačija situacija. Baza je prilično udobna, a vreme fantastično. Zato je lepo biti ovde, a naš san je da odigramo dobru igru i ostanemo još nekoliko dana u ovoj divnoj zemlji. Spremni smo, pružićemo maksimum da prođemo u polufinale. Ne očekujem laku utakmicu“, oprezan je Pep Gvardiola.

Engleski reprezentativac Rahim Sterling je golom protiv Reala u revanšu stigao do 20. pogotka u evro-eliti u dresu Sitija. Postao je tek šesti Englez koji je došao do ovog broja pogodaka u najjačem klupskom takmičenju Starog kontinenta. Kada reprezentativac Gordog Albiona trese mrežu u Ligi šampiona, Siti po pravilu ne gubi.

Iskusni trener Liona Rudi Garsija ima probleme oko tima. Roviti su Maksvel Korne i belgijski defanzivac Žeson Denaje. Obojica su trenirali sa ekipom poslednjih dana, ali je njihovo učešće pod znakom pitanja. Novi problem za Lion je povreda na poslednjem treningu veziste Usema Oara. On je napustio trening uz bolnu grimasu na licu. Veruju u Lionu da će sva trojica da izađu na megdan engleskom timu.

"Bilo bi istorijski poduhvat da imamo dve francuske strane u polufinalu Lige šampiona, tako da želimo da pratimo Pari Sen Žermen. Prošli smo Juventus u dve utakmice, sada se igra jedna. To ne menja naš pristup, ali mislim da imamo veće šanse protiv Siija jer se igra jedna utakmica. Znamo da ne možemo da pariramo fudbalerima Mančesteru u posedu lopte. To je njima u DNK-a. Ne smemo da grešimo na svojoj polovini. Naš rival ima brze igrače koji lako kažnnjavaju svaku grešku. Naporno smo se spremali protekla dva meseca za ovo što nas očekuje. Svi smo ujedinjeni u borbi da nastavimo našu evropsku priču“, rekao je Garsija dan pred duel u Lisabonu.

Memfis Depaj (©Reuters)Memfis Depaj (©Reuters)

Najveća opasnost po gol Sitija preti od Holanđanina Memfisa Depaja. On je postigao šest golova na šest utakmica za francuski tim u Ligi šampiona. Nekadašnji igrač PSV Ajndhovena i Mančester Junajteda pominje se kao novo pojačanje Borusije iz Dortmunda i možda mu je ovaj meč u Lisabonu i oproštaj od kluba. Partner u napadu trebalo bi da mu bude Musa Dembele, koji nije počeo utakmicu u Torinu protiv Juventusa. Igrao je u nastavku meča.

Siti i Lion su se sastali u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2018/2019. U Mančesteru je Lion iznenadio, slavio sa 2:1, a u Francuskoj je bilo 2:2. Tri od četiri gola protiv Građana delo su reprezentativca Obale Slonovače Maksvela Kornea.

Ono što može da bude velika prednost Sitija je ta što je Lion od 8. marta i prekida sezone u usled virusa korona odigrao samo dve zvanične utakmice. Posle penala je poražen u Liga kupu Francuske od Pari Sen Žermena, dok je prošle nedelje izgubio od Juventusa u Torinu sa 2:1, ali je zbog minimalne pobede u prvom meču na svom terenu izborio četvrtfinale Lige šampiona.

MANČESTER SITI – LION (21.00)

LISABON: Stadion Žoze Alvalade

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

MANČESTER SITI: Ederson – Voker, Fernandinjo, Laport, Kanselo - Gundogan, Rodri, De Brujne – Bernando Silva, Žesus, Sterling.

LION: Lopez – Denaje, Marselo, Marsal – Dupua, Kakare, Bruno, Korne, Oar – Dembele, Depaj.

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (JEDAN MEČ - LISABON)

Sreda

Atalanta - Pari Sen Žermen 1:2 (1:0)

/Pašalić 26 – Markinjos 90, Čupo Moting 90+3/

Četvrtak

RB Lajpcig - Atletiko Madrid 2:1 (0:0)

/Olmo 51, Adams 88 - Feliks 71penal/

Petak

Barselona - Bajern 2:8 (1:4)

/Alaba 7ag, Suarez 57 - Miler 4, 31, Perišić 22, Gnabri 27, Kimih 63, Levandovski 82, Kutinjo 85, 89/

Subota

21.00: (1,27) Mančester Siti (6,00) Lion (10,0)

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (LISABON, JEDAN MEČ)

Utorak

21.00: (4,90) RB Lajpcig (3,60) Pari Sen Žermen (1,75)

Sreda

21.00 Bajern - Mančester Siti/Lion

***kvote su podložne promenama


tagovi

LionMančester SitiLiga šampionaPep GvardiolaRudi GarsijaMemfis DepajRahim Sterling

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara