Jirgen Klop i Pep Gvardiola(©Reuters)
Jirgen Klop i Pep Gvardiola(©Reuters)

Haman: Liverpulovi igrači bi zbog Klopa protrčali kroz zid, Sitijevi to ne bi učinili za Gvardiolu

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.04.22. | 04:13

"I dalje ne shvatam što se oko Španca diže tolika prašina i pravi buka"

Drama u Premijer ligi dostiže vrhunac. Etihad bi mogao da bude presudna stanica u šampionskoj trci. Derbi za titulu, sudar Mančester Sitija i Liverpula, dva najmoćnija tima na Ostrvu, ali i dva velika trenerska uma.

Rodilo se rivalstvo između Pepa Gvardiole i Jirgena Klopa, sveli su bitku za engleski tron (najčešće) na dva imena, a pobednik mačesterske bitke biće nekoliko koraka udaljen od cilja.

Izabrane vesti

Jirgen Klop i Pep Gvardiola su se vodili onom “ja tebi vojvodo, ti meni serdare” pred meč sezone na Etihadu. Imaju Španac i Nemac samo reči hvale jedan za drugoga, Klop je istakao da je za njega Gvardiola najbolji trener na svetu. To mišljenje ne dele svi i često se pozivaju na to što španski strateg godinama bezuspešno van Barselone pokušava da osvoji Ligu šampiona.

Većini je to glavni kontraargument, ne i Ditmaru Hamanu, koji je u igračkim danima sedam godina nosio dres Liverpula, a četiri manje Mančester Sitija. Nemac je ukazao na brojne razlike u metodama dva trenera koji su promenili Premijer ligu. Za obojicu smatra da su vrhunski, ali i da Pep Gvardiola ne može u isti koš sa Karlom Ančelotijem, Žozeom Murinjom i Jirgenom Klopom. Četvrti je trener sveta.

“Kada je Klop stigao na Enfild 2015, a Gvardiola u Siti godinu dana kasnije, Premijer liga je bila takmičenje sa velikim brojem timova koji mogu do titule, tečko ju je bilo osvojiti. Za samo nekoliko godina takmičenje su pretvorili u trku udvoje. Jednostavno, nisam mogao ni da pomislim da je moguće dva tima da dominiraju u Premijer ligi na način na koji oni to rade”, počeo je Ditmar Haman analizu uoči derbija koji bi mogao da odluči prvaka Engleske.

Rivalstvo Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole može se uporediti sa onim između ser Aleksa Fergusona i Arsenal Vengera.

”U pogledu trenerskog pedigrea to je definitivno dobro poređenje. Ali, trenutno postoje tri trenera za koje smatram da su uspešniji od Gvardiole. I dalje ne shvatam što se oko Španca diže tolika prašina i pravi buka. Žoze Murinjo je osvojio titule u četiri različite zemlje i Ligu šampiona sa dva kluba, dok će Karlo Ančeloti postati bolji ukoliko osvoji Primeru sa Realom, biće bez premca. Za mene je treći Jirgen Klop. Ono što je postigao sa Liverpulom imajući u vidu budžet je izuzetno. Sjajan je trener, njegova velika veština je to što igrače lako ubaci u sistem, što je talenat koji Gvardiola ne poseduje. Ili ne u toj meri”.

Mančester Siti spiskao je 117.500.000 evra na Džeka Griliša i za sada je - promašio. I to debelo. Gvardiola nije uspeo da mu pronađe pravu ulogu, ostao je van sistema, što se u Liverpulu retko dešava. Gotovo nikako. Pojačanja su na Enfildu pustila korenje i povezala se sa osnovom. 

“Kada je Klop potpisao Dioga Žotu svi su se pitali koliko će mu vremena biti potrebno da postane deo tima, učinio je to odmah. Potpuno identična situacija je i sa Luisom Dijazom. Uporedite slučaj Dijaza sa Džekom Grilišom i to će vam donekle pokazati razliku između trenera. Imali smo prilike da vidimo igrače koji dolaze u Premijer ligu i često im je potrebno šest do osam nedelja da se prilagode. Dijazu je ovo specifično takmičenje odmah leglo. A, pogledajte Džeka Griliša, koji košta tri puta više, ali se bori da ostvari bilo kakav uticaj na igru Sitija. On je igrač od 117.500.000 evra i još nije inkorporiran u sistem”.

I za kraj slikovito objašnjenje, ali i potpuno razotkrivanje. 

“Poslušajte samo kako igrači Liverpula govore o svom treneru, oni bi protrčali kroz zid zbog Klopa. Nisam siguran da bi isto uradili igrači Sitija zbog Gvardiole. Pogledajte napadačke opcije dva tima, Siti igra samo na jedan način, jednodimenzionalan je. Liverpul može da postigne golove na različite načine i zaista mislim da neće biti poražen. Da li će Liverpul osvojiti ligu, ostaje da se vidi. Ako izvuku nerešeno u nedelju, i dalje neće biti sve u njihovim rukama. Treba mu pobeda. Sviđa mi se Liverpul, za mene nema boljeg tima”, zaključio je Ditmar Haman.


tagovi

LiverpulMančester SitiPremijer ligaJirgen KlopPep GvardiolaDitmar Haman

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara