Slavlje fudbalera Sitija (Reuters)
Slavlje fudbalera Sitija (Reuters)

Harakiri Arsenalove odbrane u derbiju sezone! Gvardiolin Siti ponovo juriša na titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.02.23. | 22:32

Greške Tomijasua i Garbijela poljuljale snove Tobdžija o tituli prvaka Engleske

Dominirao je Arsenal ove sezone Premijer ligom, profilisao se kao tim koji dobija derbije sa članovima velike šestorke, ličio na tim zreo da donese u severni London prvu titulu još od 2004. godine i generacije Nepobedivih. Ali kada je na dnevni red došla jedna od ključnih bitaka, derbi dosadašnjeg toka sezone, noge, prvenstveno odbrambenih igrača su zaklecale, pritisak se uvukao u kosti Tobdžijama, a Mančester Siti je pokorio Emirate i potpuno se vratio u trku za titulu - 1:3.

Imao je domaćin priliku da, ne baš zvanično postane šampion, ali da nagovesti kako bi šampionska trka do kraja trebalo da se odvija, da kao što to Nebojša Glogovac u ulozi Kaje, davno reče u kultnom filmu Nebeska udica "Istrči na teren kad je najteže i pobedi." Umesto toga dozvolio je ekipi Pepa Gvardiole da ga pregazi u drugom poluvremenu, da mu nanese 11 uzastopni poraz u međusobnim prvenstvenim utakmicama. Ne samo da ne ume protiv mančesterskog giganta, već je sklon i samoubistvu - večeras herakiriju u režiji Takehira Tomijasua, mada ni Gabijel nije bio ništa bolji.

Izabrane vesti

Možda u nekim "manjim" utakmicama Premijer lige poneki poklonjen gol može da se preživi, pa da se u međuvremenu stvari koriguju u sopstvenu korist, ali šampion Englekse greške ne prašta. Prvu Tomijasoovu u vođstvo je pretvorio Kevin De Brujne, Gabrijelova je prethodila akciji kod drugog gola Građana s potpisom Džeka Griliša, a Brazilac se nije proslavio ni kod pogotka Erlinga Halanda što je stavio pečat na bolan poraz prošet strepnjom. Strepnjom jer teško da je na Emiratima večeras postojao navijač Arsenala kojem kroz glavu nije prošao scenario kako Siti do kraja sezone, lagano preokreće situaciju na tabeli u svoju korist.

De Brujne je od Tomijasua dobio u noge loptu namenjenu Aronu Ramzdejlu. Belgijanac je munjevito reagovao iz prve, nije idealno zahvatio loptu, pogodio ju je potkolenicom, a to je bilo sasvim dovoljno da omiljenoj mušteriji u Premijer ligi zatrese mrežu šesti put.

Da ima više karaktera nego u poslednjim godinama Vengerove ere, tokom mandata Unaja Emerija, ili u prve dve i po Artetine sezone Arsenalov tim je pokazao povratkom u završnici prvog dela. Enketija je ne previše obećavajuću priliku iz mrtvog ugla umalo pretvorio u pogodak, a zapravo je iznudio jedanaesterac. Dok je fokus bio na Akeu što je izbavivao loptu sa gol linije, mnogima je promakao momenata kada Ederson u punoj brzini obara napadača Arsenala na zemlju. Bilo je to milisekund nakon udarca, indercija je povukla Brazilca pravo na Enketiju. Saka koji se u prvom poluvremenu igrao sa fudbalerima Sitija i iznuđivao žute kartone, preuzeo je odgovornost i dok je Ederson leteo u desnu, savršeno precizno pogodio levu stranu gola.

Može napad da stvara šanse - a nije da ih Arsenalom nije ređao - ali ako odbrana poklanja golove, onda je sve uzalud. Podigao je Siti ritam igre u drugom delu i ostavio Arsenal kojem je remi i te kako igrao, bez daha. Totalnu ofanzivu gostiju najavio je isprva dosuđen penal nad Erlingom Halandom. Obostrano povlačenje Norvežanina i Gabrijela Entoni Tejlor je okarakterisao kao penal, ali ga je brzo poništio nakon što je utvrđeno da je Haland bio u ofsajdu.

Desetak minuta kasnije, Arsenal se mahnito branio. Nizali su se pokušaju Rodrija, te Manuela Akanđija, zatim i Erlinga Halanda... Ramzdejl i saigrači su sve to uspeli da pohvataju, da bi ih prodao njihov štoper. Gabrijel je predao loptu u noge Bernardu Silvi. U nastavu igra iz prve njega, Halanda i Gundogana i egzekucija Džeka Griliša. Gol koji je od januara drugog najskupljeg fudbalera u istoriji Premijer lige vratio na fudbalsku mapu. Ali opet, pitanje je da li bi Griliš pogodio da na putu ka golu loptu nije zakačio ponovo malerozni Japanac Tomijasu.

Pokušao je Arteta da vrati ekipu na pravi kolosek, uveo Leandra Trosara. Belgijancu nije prošlo simuliranje penala. Koji minut kasnije. Erling Haland je utišao Emirate. Tek da overi pobedu Sitija i prekine golgeterski post i postigne prvi gol posle četiri uzastopna premijerligaška derbija u kojima nije bio faktor. Gol broj 26 za Norvežanina kojeg je Gvardiola uprkos rovitosti i blažoj povredi butine koristio od starta meča.

Zakazala je odbrana Arsenala, ali razočarao je i napad. Edi Enketija je sredinom prvog i u završnici drugog dela utakmice u nepovrat bacio dva zicera. Oba puta problematična je bila igra glavom što će ponovo otvoriti pitanja da li je on fudbaler za Arsenal. Jeste ove sezone umeo da postiže izuzetno važne golove, ali, vreme će pokazati da li sudbonosnom derbiju, dobrano je zakazao.

Bitka za titulu daleko je od gotove. Arsenal i Siti su bodovno poravnati, Tobdžije su i dalje u prednosti zbog utakmice manje. Ali večerašnji poraz mogao bi psihički da ih razori. Aretetu čeka još mnogo rada, priče sa ekipom, a krajem aprila još jedan derbi sa Sitijem, onaj još teži, na Etihadu. Ako tada uopšte bude bilo neizvesnosti...

PREMIJER LIGA - ZAOSTALO 12. KOLO

Sreda

Arsenal - Mančester Siti 1:3 (1:1) Ž

/Saka 41 - De Brujne 24, Griliš 72, Haland 82/

***kvote su podložne promenana



tagovi

ArsenalMančester SitiKevin de BrujneBukajo Saka

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara