Trener Bajerna Julijan Nagelsman (©Reuters)
Trener Bajerna Julijan Nagelsman (©Reuters)

Hofenhajm je smenio Kramera, a sada nišani ka Nagelsmanu

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.10.22. | 11:25

Bajern Minhen u Zinshajmu (subota, 15.30) pokušava da smanji zaostatak na tabeli Bundeslige za liderom Unionom iz Berlina

Težak posao očekuje fudbalere Bajerna iz Minhena ove subote od 15.30 časova. U okviru 11. kola Bundeslige gostuju na Rejn Nekar areni, onom stadionu pokraj autoputa A6, između malih gradova Zinshajm i Štajnsfurt, na kojem je Hofenhajm mnogo puta do sada umeo da im lupi šamar.

Sa poslednjih šest gostovanja klubu koji je stvorio milijarder Diter Hop, Bajern se kao pobednik vratio samo dva puta. Poslednji još u februaru 2020. godine, posle čega je najpre poražen sa 4:1, a zatim u martu ove godine zahvaljujući golu Roberta Levandovskog izvukao 1:1.

Izabrane vesti

Odmah da napomenemo, ne smatramo Hofenhajm za neku veliku silu nemačkog fudbala. Daleko od toga. Međutim, kada su momci u plavo-belim dresovima dobro raspoloženi, svakoga mogu da pobede. Čak i ponize.

Pre samo četiri dana Hofenhajm je na krilima raspucanog Munasa Dabura i naelektrisanog Ozana Kabaka deklasirao u Kupu Nemačke Šalke sa 5:1. Ne samo da se plasirao u osminu finala, već je potpisao i otkaz strategu ekipe iz Gelzenkirhena Franku Krameru. Sada je nišan okrenut ka Julijanu Nagelsmanu.

15.30: (6,00) Hofenhajm (4,50) Bajern Minhen (1,50)

Naravno, 35-godišnji strateg apsolutno nema razloga da brine za svoj posao na Alijanc areni. Ugovorom je vezan za Bajern do 2026. godine, a rezultati su dovoljno dobri da u Minhenu niko ni ne razmišlja o Nagelsmanu u negativnom kontekstu. Bavarci su dominantni u Ligi šampiona, imaju sve četiri pobede u grupi sa Interom, Barselonom i Viktorijom iz Plzenja, pa su već obezbedili plasman u osminu finala. U utorak su, takođe, trijumfom nad Augzburgom (5:2) izborili mesto i među šesnaest najboljih timova u Kupu Nemačke.

Jedini kamenčić koji može da žulja navijače Bajerna u ovom momentu je položaj na tabeli Bundeslige, gde je Nagelsmanov tim posle 10 kola drugi na tabeli, sa četiri poena zaostatka za Unionom iz Berlina. To doduše nije ništa novo za Bajern u ovom delu sezone, bez obzira na to ko je trener minhenski tim već godinama prvenstvenu formu diže ili krajem jesenje ili početkom prolećne polusezone. Tada tradicionalno pravi niz pobeda kojima stvara bodovnu razliku u odnosu na rivale i potom mirno privodi prvenstvo kraju. U prošlom šampionatu je obezbedio sebi 10. uzastopnu titulu, a ukupno 32.

Nagelsman doduše nije skoro imao priliku da se obračunava u direktnim okršajima sa strategom Hofenhajma Andreom Brajtenrajterom. Reč je o čoveku koji je prošle sezone napravio senzaciju sa Cirihom, uzešvi titulu u Švajcarskoj ispred Bazela i Jang Bojsa. Koliko je to veliki uspeh bio najbolje pokazuje to što je Cirih u aktuelnom šampionatu sa sličnim sastavom, ali bez 49-godišnjeg Nemca na klupi, ubedljivo poslednji u Superligi Švajcarske.

Andre Brajtenrajter (©Reuters)Andre Brajtenrajter (©Reuters)

Brajtenrajter je ovog leta došao u Hofenhajm, a cilj mu nije da smenjuje druge trenere kao što je to učinio sa Kramerom, već da vrati Hopov klub u Ligu šampiona. Za sada je na dobrom putu, ima samo bod manje od četvrtoplasiranog Frajburga, a ogroman vetar u leđa bili bi mu eventualni bodovi protiv Bajerna.

Do njih će morati da proba da dođe bez suspendovanog Fogta, povređenih Ermina Bičakčića, Bebua, Filipa i Hubnera, ali vrlo verovatno i Andreja Kramarića. Hrvatski internacionalac se požalio na bol u stopalu, pa je pod znakom pitanja za veliki derbi.

Doduše, ni Nagelsman ne računa na najjači sastav. Lukas Ernandez ima problem sa preponama, Manuel Nojer sa ramenom, Leroj Sane sa butinom, a Tomas Miler se bori sa stomačnim virusom. Niko od njih se neće naći u autobusu koji će proći onim autoputem sa početka teksta na megdan sa Hofenhajmom.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 10 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

BUNDESLIGA – 11. KOLO

Petak

Majnc - Keln 5:0 (3:0)

/Ingvartsen 11pen, Kor 35, Stah 40, Aron Martin 73, Onisivo 83/

Subota

15.30: (5,90) Augzburg (4,20) RB Lajpcig (1,62)

15.30: (1,80) Bajer Leverkuzen (3,70) Volfzburg (5,00)

15.30: (1,52) Borusija Dortmund (4,20) Štutgart (6,50)

15.30: (1,95) Frajburg (3,60) Verder (4,20)

15.30: (6,00) Hofenhajm (4,50) Bajern Minhen (1,50)

18.30: (2,35) Borusija Menhengladbah (3,50) Ajntraht Frankfurt (3,15)

Nedelja

15.30: (4,10) Bohum (3,45) Union Berlin (1,92)

17.30: (1,80) Herta (3,70) Šalke (5,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajern MinhenHofenhajmJulijan NagelsmanAndre Brajtenrajter

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara