Printscreen
Printscreen

Hrvati preživeli dramu u Danskoj: Penalima do mesta na EP za mlade (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 20:56

Selekcija Igora Bišćana obezbedila mesto među 16 najboljih mladih selekcija Evrope

Ono što nisu uspeli da urade u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvu za mlade, pošlo je Hrvatima za rukom u baražu - overili su vizu za kontinentalnu smotru. Smešio im se doduše debakl u Vejleu, Danci su posle samo dvadeset minuta revanša imali rezultat koji ih vodi na na turnir koji se naredne godine održava u Rumuniji i Gruziji, ali selekcija Igora Bišćana nije dozvolila da joj se ponovi epilog iz grupne faze. Nadoknadila je zaostatak, a onda posle penal serije obezbedila mesto među 16 najboljih mladih selekcija Evrope - 2:1 (2:0), posle penala 4:5 (prvi meč 1:2).

Danci su na prepad uhvatili rivala, već do polovine prvog poluvremena imali su dva gola prednosti i situaciju u svojim rukama. Dvomeč je na početak vratio O’Rajli u 10. minutu udarcem glavom sa peterca posle centaršuta sa levog boka, da bi već u 19. Hrvate šokirao Frendrup evrogolom. Natrčao je mladi vezista Đenove na loptu sa desnog krila, opalio iz prve bez oklevanja i iznenadio putanjom lopte golmana Hrvatske Kotarskog.

Izabrane vesti

Hrvati su međutim uspeli da se trgnu posle drugog primljenog gola i do odlaska na odmor priprete preko Luke Sučića. Najvredniji fudbaler ovog sastava Igora Bišćana pretio je šutevima sa distance u dva navrata, ali mu je oba puta udarce odličnim odbranama krotio čuvar mreže domaćina Hermansen.

Drugo poluvreme donelo je znatno oprezniju igru obe selekcije, Danci su bili fokusiraniji na odbranu svog gola, dok su Hrvati bili stegnuti, svesni da bi novi primljenog gol značio kraj njihovih nada o plasmanu na EP. Ipak, vremena je bilo sve manje i Bišćan je bio primoran da potegne za izmenama kako bi pokušao da promeni situaciju na terenu. I uspeo je!

Hrvati su do gola vrednog produžetaka postigli u finišu meča, a kreatori istog bili su fudbaleri koji su priliku dobili u drugom delu. Biuk je centrirao sa levog boka, Šimić sa druge stative vratio loptu glavom na peterac Matanoviću, a napadač Sankt Paulija je pospremio u mrežu i obrisao znoj sa Bišćanovog čela.

U finalnih pola sata gledali smo viktorije pred golom Danske. Dominirali su Hrvati, uputili devet udaraca u dva produžetka, nizali prilike od kojih bi nekoliko moglo da se svede pod stopostotne, ali je Hermansen iz svake situacije izašao kao pobednik i bio najzaslužniji što je dvomeč odlučen penalima.

Serija odbrana međutim nije mu ulila dodatnu dozu samopouzdanja, u penal seriji nije ukrotio nijedan udarac - Matanović pogodio stativu - dok je njegov kolega Kotarski odbranio dva i poslao Hrvate na EP.

Evropsko prvenstvo za mlade održaće se naredne sezone u Rumuniji i Gruziji od 21. juna do 8. jula. Pored dve domaće selekcije za titulu prvaka Starog kontinenta u svojoj kategoriji boriće se još Belgija, Španija, Nemačka, Portugalija, Engleska, Holandija, Francuska, Italija, Norveška, Švajcarska kao pobednici grupa u kvalfikacijama, te Ukrajina, Češka i Hrvatska koje su mesta obezbedile u baražu. O posledjem učesniku odlučuju Izrael i Irska koji trenutno igraju produžetke u Tel Avivu.

KVALIFIKACIJE ZA EP U21 – BARAŽ

Sreda

Ukrajina – Slovačka 3:0 (0:0), prvi meč 2:3

/Sikan 48, 54, 66/

Češka – Island 0:0, prvi meč 2:1

Danska – Hrvatska 2:1 (2:0), penalima 4:5, prvi meč 1:2

/O‘Rajli 10, Frendrup 19 – Matanović 84/

Izrael – Irska (u toku), prvi meč 1:1


tagovi

Evropsko prvenstvo za mlade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara