(©Reuters)
(©Reuters)

Hrvati u minut do 12 uhvatili poslednji voz za Nemačku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.11.23. | 22:36

Ante Budimir odveo Vatrene na Evropsko prvenstvo

Dajte im šansu da u poslednjem kolu odlučuju o svojoj sudbini i tome hoće li otići na veliko takmičenje i – neće uprskati. Kvalifikacije Mundijal ili kontinentalnu smotru, nije ni bitno u slučaju Hrvatske i nije nikakva slučajno, jednostavno ne greši u takvim situacijama. Nije ni ovoga puta: šesti put uzastopce plasirala se na Evropsko prvenstvo.

Samo jednom Hrvatska nije otišla na Evropsko prvenstvo, i to onda kada su se prethodni put plasirale Jugoslavija i Slovenija. Baš tada je zakazala u poslednji čas, no sada joj se sve nacrtalo da ode u Nemačku. Vatrenima je bila potrebna pobeda protiv Jermenije na Maksimiru, moglo je da se završi samo na jedan način. I završilo se – 1:0 (1:0).

Izabrane vesti

Na sedmom velikom takmičenju zaredom igraće Hrvatska, poslala je Velšane u baraž, a 21. novembar ponovo joj je taličan. Pre deceniju i po je generacija predvođena Slavenom Bilićem “ugasila” Vembli i ostavila Engleze bez plasmana na Evropsko prvenstvo. “Glupan sa kišobranom”, kako su engleski mediji nazvali selektora Stivena Meklarena, podbacio je sa Gordim Albionom, a sada bi Robu Pejdžu mogla da bude pritegnuta omča oko vrata, jer dugo mu se ljulja stolica.

A, za to što Vels ne ide, a Hrvatska ide u Nemačku velike zasluge idu na račun – Jermena. Sapleli su ostrvsku reprezentaciju kolo pre kraja, podarili priliku bronzanima sa prethodnog Mundijala da budu kovači svoje sreće, a nju im je doneo Ante Budimir. Ko kaže da Hrvatska nema špica…

Suočili su se Hrvati sa problemom po penzionisanju Marija Mandžukića, često je Zlatko Dalić rotirao i tražio tog najisturenijeg čoveka. Pred odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo zadesili su ga veliki problemi. Marko Livaja postao je prošlost, odjavio je državni tim. Bruno Petković je povređen. Andreja Kramarića više vidi kao nekoga ko dubinu napada sa boka i ulazi sa desnog krila u sredinu. Iako nije centarfor, ogroman hendikep je izostanak Ivana Perišića, kome su stradali ligamenti kolenta. On je od aktivnih igrača najbolji strelac u reprezentaciji.

Spletom okolnosti Ante Budimir postao je prvi izbor u napadu, međutim, za njega je važilo da je neko ko odrađuje veliki posao u napadu, kao i odbrani. Da je konstantno aktivan na skoku, da je tu i za prljav posao. Bio je na jednom postignutom golu, i to u prijateljskoj protiv Švajcarske. Jače od tri godine nije zatresao mrežu u dresu sa državnim grbom, da bi na Maksimiru pogodio prolaz na Evropsko prvenstvo!

Borna Sosa je zavrnuo sa leve strane, momak rođen u Zenici uleteo je na prvu stativu i sproveo loptu u mrežu. Nije mu to bila prva situacija u kojoj se oslobodio čuvara, dva puta pre toga pucao je glavom ka golu Ognjena Čančarevića, ali je srpski golman sa jermenskim pasošem dva puta izlazio kao pobednik. Ne i trećeg puta.


Nije Zlatko Dalić “pogodio” samo sa Ante Budimirom, nego i sa Bornom Sosom. Vratio je Joška Gvardiola na štopera, a defanzivca Ajaksa poslao na levog beka i upravo su njegove kifle pravile velike probleme Jermenima. Pogotovo u prvom poluvremenu.

Hrvati su do vođstva došli pred sam odlazak na odmor, mogli su i da ga dupliraju, ali Ognjen Čančarević je uz manje poteškoće ukrotio udarac Luke Modrića, da bi šut Marcela Brozovića prohujao pored stative. Ali, lako se moglo dogoditi i da gube na Maksimiru, jer Kamo Hovhanisjan propustio je veliku priliku. Izašao je sam pred Dominika Livakovića na isteku pola sata igre i golman Fenerbahčea pročitao mu je nameru.

Da je pogodio – bilo bi krajnje neugodno za Hrvate. U tom trenutku Velšani su vodili pogotkom Neka Vilijamsa. Levi bek je prebacio loptu na desnu nogu, ušao u sredinu i otvorio nogu. Pogodio je malu mrežu i dalji ugao, a svemu je prethodio niz dobrih poteza Harija Vilsona. Zagradio se, primio i odložio na bok do strelca.

Osećala se tada nervoza u igri Vatrenih, zasigurno su znali šta se zbiva u Turskoj, međutim, tenzija je splasnula kada je Ante Budimir postigao prvenac u kvalifikacijama, a još komfornije su se osećali kada je u nastavku Jusuf Jazidži doneo Turcima izjednačenje i dodatno odaljio ostrvsku reprezentaciju od Evropskog prvenstva. Tada je ekipa Zlatka Dalića štrikala po maksimirskom travnjaku, Andrej Kramarić i rezervista Mario Pašalić su ulazili u šanse, takođe i Ante Budimir i Marko Pašalić.

Ali, promene rezultata nije bilo. Morali su da čekaju do samog kraja, praktično su u minut do 12 uhvatili poslednji voz za Nemačku. U potpunosti njihov stil. Tako su navikli i više nikoga ne iznenađuju.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 10. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA D

Utorak

Hrvatska - Jermenija 1:0 (1:0)

/Budimir 43/

Vels - Turska 1:1 (1:0)

/Vilijams 7 - Jazidži 70pen/



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeEURO 2024Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija VelsaFudbalska reprezentacija Turskereprezentacija Jermenijeante budimirZlatko DalićLuka ModrićMarcelo BrozovićMario PašalićAndrej KramarićDominik Livaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara