Detalj sa ovosezonskog susreta Tventea i Čukaričkog (©Starsport)
Detalj sa ovosezonskog susreta Tventea i Čukaričkog (©Starsport)

Iako je Tvente imao 18 bodova više na kraju Eredivizije, Herenven može da mu otme evropsku kartu

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 11:25

Prvi meč polufinala holandskog baraža za Ligu konferencijena programu je u četvrtak od 18.45 časova

Prošle sezone Tvente je u kvalifikacijama za Ligu konferencije eliminisao Čukarički (7:2), a potom ga na poslednjem koraku pre grupne faze eliminisala Fjorentina. Tim iz Enšedea je ove sezone igrao veoma dobro u holandskoj Erediviziji, borio se čak i za plasman u Ligu šampiona, ali je na kraju šampionat završio na petoj poziciji. To nije bilo dovoljno za direktnu evropsku vizu Tvente će morati da igra baraž za plasman u Ligu konferencije, u kojem ga ovog četvrtka od 18.45 časova očekuje prvi polufinalni meč sa Herenvenom.

Na prvi pogled, možda ovakav sistem takmičenja baš i nije previše pravedan. Tvente je ligaški deo završio sa čak 18 bodova više od Herenvena, a sada baš plavo-beli mogu da mu otmu kartu za Evropu. Prvi susret će se odigrati na stadionu Abe Lenstra u Herenvenu, dok je revaš na programu u nedelju u Enšedeu.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja u Holandiji je ovakav od sezone 2020/2021, uveden je baraž kako bi veći broj klubova imao motiv da igra do kraja prvenstva. Herenven je bio osmi na kraju, a to može da mu bude dovoljno za prvi izlazak na međunarodnu scenu od 2012. godine, kada ga je u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisao norveški Molde. Ipak, da bi izborili vizu, plavo-beli posle Tventea moraju da savladaju i boljeg iz dvomeča Sparte iz Roterdama i Utrehta, koji će se takođe sastati ovog četvrtka od 21.00 časova.

Herenven nije bio ni blizu toga da se domogne sedmog mesta na tabeli, pošto je Utreht imao osam bodova više. Ipak, uspeo je da ostane ispred RKC-a, Vitesea i Go Ahed Iglsa, pa sada navijači maštaju o Evropi.

18.45: (3,60) Herenven (3,45) Tvente (2,05)

U prethodne dve sezone, otkad se igra baraž, evropsku vizu i mesto u kvalifikacijama za Ligu konferencije uzimale su ekipe koje su bile pete u prvenstvu, odnosno zauzimale pol-poziciju u baražu. Prve sezone to je bio Fajenord, kasnije finalista Lige konferencije, a prošle AZ Alkmar, ovogodišnji polufinalista najmlađeg takmičenja UEFA.

U tradiciju se naravno uzda i Tvente, kojem je direktna viza za Ligu konferencije izmakla za tri poena, za koliko je bio bolji AZ.

Međutim ima i Herenven svog aduta pred ovaj dvomeč, nijednom ove sezone nije izgubio od Tventea. Sredinom septembra prošle godine ga je savladao na svom terenu sa 2:1, u Enšedeu je potom početkom marta bilo 3:3.

U dobroj smo formi završili ligaški deo. Samopouzdanje nam je na visokom nivou. Uglavnom su svi spremni i zdravi, u dobrom smo položaju“, kazao je trener Tventea Ron Jans.

U Herenvenu ipak veruju u iznenađenje.

Moramo da počnemo od sebe i da analiziramo našu igru. Napravićemo plan kako da ih ugrozimo. Očekujem veoma otvorenu utakmicu, koja može da ode u oba smera. Tvente je kompletan tim, umeju da pritisnu protivnika. Izgledaju sveže, puni su energije. To znači da moramo i mi da dostignemo taj nivo ako želimo da se plasiramo u finale“, objasnio je Kis van Vonderen, strateg Herenvena.

HOLANDIJA 1 (BARAŽ ZA PLASMAN U LIGU KONFERENCIJE) – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (3,60) Herenven (3,45) Tvente (2,05)

21.00: (1,85) Utreht (3,50) Sparta Roterdam (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaTventeHerenven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara