Miroslav Ćiro Blažević (©Reuters)
Miroslav Ćiro Blažević (©Reuters)

IN MEMORIAM: Miroslav Ćiro Blažević

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.02.23. | 07:50

Legendarni trener preminuo u 88. godini

Bio je selektor koji je sa posleratnom Hrvatskom napravio jednu od najvećih senzacija u istoriji svetskih prvenstava, kada je u Francuskoj 1998. osvojio treće mesto. Legendarni Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini. Uvek bez dlake na jeziku, njegovo trenersko umeće, a pre svega harizma kojom je zračio, osvajala je navijače i ljude gde god je radio.

Poslednjih nekoliko meseci vodio je tešku borbu s karcinomom prostate koji se proširio na jetru, a ranije na rebra i karlicu. Nedavno je viđen u šetnji Zagrebom, u društvu svog sina... Nažalost, nije uspeo da dočeka 88. rođendan, koji je slavio 10. februara.

Izabrane vesti

Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku gde je i započeo, kako je često govorio, skromnu igračku karijeru. Rođen je kao osmo, najmlađe dete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Fudbalom se bavio do 31. godine, kad je u švajcarskom Veveu odlučio da postane trener. U Švajcarskoj je pored Vevea vodio Lozanu i Sion, dok je 1979. godine preuzeo tamošnju fudbalsku reprezentaciju. Njegov pravi trenerski uzlet počeo je 1979. godine kad je došao u Rijeku. Iako je prvenstvo završio na skromnom 10. mestu, Ćiro je Rijeku odveo do četvrtfinala Kupa kupova u kojem je izgubio od Juventusa. Na kraju sezone došao je u Dinamo i tada je krenula legenda o Ćiri, belom šalu i 1982. godini.

Zagrebačkom klubu doneo je titulu prvaka Jugoslavije posle 24 godine čekanja, trijumfom nad Željom s rezultatom 2:0 četiri kola pre kraja, čime je iskovao svoje ime među klupske legende. Proslava te titule trajala je sedmicama.

“To je bilo nešto perfektno i bez konkurencije najveći uspeh moje karijere. Svaka čast bronzi u Francuskoj, ali meni je Dinamova titula 1982. godine kruna svega što sam napravio kao trener”, rekao je Ćiro na svoj 82. rođendan.

Kao trener vodio je veliki broj klubova, između ostalog Nant, Paok, Prištinu, Hajduk Split, te reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a poslednji angažman imao je u Zadru tokom sezone 2014/15. Mundijal u Francuskoj bio je zenit Ćirine trenerske karijere i nakon toga više nije ostvario zapaženije uspehe. U kvalifikacijama za Euro 2000. godine u poslednjem kolu je na Maksimiru morao da pobedi SR Jugoslaviju za mesto u dodatnim kvalifikacijama, ali je rezultat glasio 2:2 i Kockasti su ispali. Došla je i smena generacija pred kvalifikacije Mundijal u Japanu i Koreji. Hrvatska je loše krenula i nakon remija s Škotima u Maksimiru Ćiro je podneo ostavku.

Za šest godina na klupi Hrvatske Ćiro je vodio 73 utakmice, te upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Blažević je u izboru "Večernjeg lista" proglašen "Trenerom veka", a zauvek će ostati poznat po nadimku "Trener svih trenera".


tagovi

Miroslav Ćiro BlaževićIn memoriam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara