©AFP
©AFP

IN MEMORIAM: Ser Bobi Čarlton

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 17:16

Preminuo jedan od najboljih igrača u istoriji Mančester Junajteda

Legendarni Ser Bobi Čarlton premionuo je danas u 86. godini života. Čarlton se smatra jednim od najvećih igrača u istoriji Mančester Junajteda i jadna je od najznačajnijih ličnosti ostrvskog i svetskog fudbala. Za Crvene đavole je postigao 249 golova na 758 utakmica između 1956. i 1973. godine i bio šampion Evrope 1968. godine, a na Old Trafordu je osvoji i tri šampionske titule.

Sa Gordim Albionom se 1966. godine popeo na krov sveta, odigrao je 106 utakmica i postigao 49 golova. Iste godine je osvojio i Zlatnu loptu, ispred Euzebija i Franca Bekenbauera.

Izabrane vesti

Čarlton je preživeo "Minhensku tragediju", pad aviona koji se vraćao iz Beograda sa revanša četvrtinala Kupa šampiona 1958. godine, kada je stradalo 25 putnika, među kojima i osmorica tadašnjih prvotimaca engleskog kluba.

"Sa velikom tugom prenosimo vest da je Serb Bobi napustio mirno u ranim jutarnjim časovima ove subote. Bio je okružen porodicom, koja prenosi zahvalnost svima koji su doprineli u njegovoj brizi, kao i mnogim ljudima koji su ga voleli i podržavali. Zahtevali bismo da u ovom trenutku poštujete privatnost njegove porodice", stoji u saopštenju koje je objavila porodica Bobija Čartona.

Samo tri meseca nakon tragedije, Bobi je sa Engleskom gostovao na stadionu JNA, istom mestu na kojem su svoje poslednje mečeve u životu odigrali kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan.

"Gotovo da nisam mogao da se pokrenem. Ovoga puta bilo je sunce u Beogradu, trčali smo sa svojim senkama, a mene je sve podsećalo na tragediju. Isti stadion, isti teren, isto gledalište... A njih više nema, mojih drugova više nema, asova kakvi se retko rađaju", rekao je Čarlton prilikom sećanja na tragične trenutke.

Svom legendarnom fudbaleru počast je odao i Mančester Junajted, nazvavši ga jednim od najvećih i najomiljenijih igrača u istorji kluba.

"Ser Bobi je bio heroj miliona, ne samo u Mančesteru i Ujedinjenom Kraljevstvu, već gde god se igra fudbal širom planete. Divili su mu se, kako zbog njegovog sportskog duha i integriteta, tako i zbog njegovih izuzetnih kvaliteta kao fudbalera. Ser Bobi će biti upamćen kao igrački div", stoji u saoptenju Junajteda.

Čarlton je rođen u Ešingtonu 11. oktobra 1937. godine, a skauti Mančester Junajteda su ga prepoznali dok je igrao za školu Istočnog Hortamberlenda. Njegov potencijal prepoznao je tadašnji glavni skaut Crvenih đavola Džo Armstrong. Prvi ameterski ugovor sa klubom potpisao je 1. januara 1953. godine. Kasnije postao deo čuvenih "Bezbijevih beba", debitovao je za prtvi tim u oktobru 1956. godine protiv Čarltona.

"Nakon odlaska u penziju, nastavio je da služi klubu sa odlikom kao direktor 39 godina. Njagov rekord dostignuća, karaktera i usluga bez premca biće zauvek urezan u istoriji Mančester junajteda i engleskog fudbala; a njegovo nasleđe će živeti i dalje kroz rad 'Fondacije Ser Bobi Čarlton'", stoji u saoptenju kluba sa Old Traforda.

Nakon igračke karijere Bobi se oprobao i kao trener, ali je ta karijera kratko trajala. Između 1973. i 1975. godine predvodio je Preston, dok je 1983. godine privremeno bio na kormilu Vigana. Čak 40 godina imao je direktorsku funkciju na Old Trafordu, a 1994. godine je dobio titulu 'Sera' za izuzetne zasluge.

Bobi je bio predodređen da postane veliki fudbaler zahvaljujući genima s majčine strane. Majka Sisi je bila feliki fudbalski fanatik, što je u ogromnoj meri uticalo na njene sinove da postanu takve veličine. Brat Džek Čarlton je čitavu karijeru proveo u Lidsu, takođe je bio član engleske reprezentacije najvažnije 1966. godine. Naravno nije dostigao Bobijevu slavu, ali je imao više trenerskog uspupeha. Četvorica ujaka su takođe bili fudbaleri, a među njima je i legendarni fudbaler Njukasla Džeki Milburn.



tagovi

Bobi Čarlton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara