Igor Duljaj (Star sport)
Igor Duljaj (Star sport)

INTERVJU - Igor Duljaj: Imamo majstora fudbala i špica u kog će se navijači zaljubiti! Moramo da budemo konkurentni za prvo mesto

Vreme čitanja: 12min | sub. 29.07.23. | 08:59

„Želim da budemo agresivan tim koji igra brzo“, precizira trener Partizana pred početak sezone, definišući ciljeve, uz predstavljanje novajlija i molbu Grobarima da bodre tim i budu strpljivi

 

Nije sve tako crno. Nije ni vreme za pesmu, mada se u Humskoj nadaju da bi jedan od hitova Grupe Zana mogao da predstavlja zamajac radosnim notama na kraju sezone koja startuje danas. Vidljive su i nijanse bele, jer je Partizan doveo devetoricu fudbalera i već sad izgleda drugačije. Vratila mu se boja u lice, pošto je do pre dva meseca bio bezličan.

Izabrane vesti

Tako izmenjen, pojačan, sa novom energijom u svlačionici trebalo bi da bude bolji nego u prethodnom ciklusu. Lošiji, valjda, ne može. Tad je okončao prvenstvo tek na četvrtoj poziciji i posmatrano iz te perspektive svako mesto iznad bi predstavljalo uspeh, međutim, kad se imaju u vidu veličina i tradicija kluba, stremljena navijača i četiri godine bez pehara onda je glad za trofejima jedan od pokretača rekonstruisanog tima. Teško je prognozirati da li će je utoliti u situaciji kad i drugima rastu apetiti, mada deluje da se Igor Duljaj ne bi zadovoljio mrvicama na superligaškom stolu.

Čak ni u situaciji kad mnogi smatraju da je trka za titulom rešena pre nego što se čuo pucanj za start. Trener Parnog valjka odbija da se preda. Naprotiv, tokom razgovora za Mozzart Sport je ostavio utisak čoveka jedva čeka prvu utakmicu u prvenstvu, pa još derbi sa TSC-om, da se izmeri sa ekipom koja će mu biti jedan od konkurenata za visoke pozicije. Prve dve donose plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona narednog leta i to je samo jedan od ciljeva proklamovanih u Humskoj. Ostali bi mogli da se podvedu pod „radnu obavezu“, svaki put kad kreće sezona govori se o pokušaju napada na titulu i(li) kup, uz što bolji utisak u Evropi, jedino što ovoga puta crno-beli planiraju i afirmaciju novajlija. A to ište strpljenje. Kategoriju na koju Srbi u praćenju sporta nisu spremni.

MOZZART BET SUPERLIGA - ŠAMPION

Crvena zvezda 1,10

Partizan 5,00

TSC 6,00

Vojvodina 15,0

Čukarički 20,0

Spartak 100

Novi Pazar 500

Voždovac 1.500

Radnički 1923 1.500

Napredak 1.500

Deo navijača se nada kako bi nove snage, naročito strane, mogle da pokrenu točak istorije kao leta 2007. kad su angažmani Lamina Dijare, Almamija Moreire i Antonela Žuke (malo ko je tad znao za njih), te Zorana Tošića iz Banata usmerile klub ka dominaciji ovdašnjem fudbalu. Sa trenerom Miroslavom Đukićem kome je bilo potrebno nekoliko meseci da snimi stanje i sredi svlačionicu. I sad su dovedeni stranci čija imena ovdašnjim ljubiteljima fudbala skoro ništa ne znače, međutim, baš to što su oslobođeni stega prošlosti može da utiče na popravljanje ambijenta. S druge strane, baš taj (ne)sportski ambijent oko kluba utiče da publika zaobilazi stadion, a onaj društveni da Bibars Natho konstatuje kako Partizan ima samo jedan odsto šansi da osvoji titulu.

Da li je baš tako?

Dokle god postoje šanse za prvo mesto moramo da budemo spremni, bez obzira ko je preko puta. U poslednjih 78 godina ambicije su uvek iste, ali bez navijača ne možemo da uradimo ništa. Zato ih uvek pozivam da dođu na tribine“, vedrim glasom na početku razgovora za naš portal ispisuje Igor Duljaj pozivnicu Grobarima.

Oni se, pak, pitaju da li je napad na prvo mesto izvodljiv u organizacionim, finansijskim i fubdalskim okolnostima koje stavljaju Parni valjak u podređeni položaj?

U životu je sve moguće. Od 27 titula, koliko ima, Partizan je deset puta bio prvak kad u prvenstvo nije ulazio kao favorit. Lako je pričati šta želimo, ali moramo da sagledamo činjenice. U ovom trenutku Crvena zvezda vlada šest godina, kao što smo mi nekad, ali tradicija kluba duga 78 godina zahteva od bilo koga ko je u njemu da bude konkurentan za prvo mesto“.

Da li je konkurentnog posledica aktivnosti u prelaznom roku i da li stvarno primećujete da je tim napredovao u odnosu na prošli ciklus?

Ako se vratimo u bližu prošlost, neki igrači su dolazili dok traje prvenstvo. Sad smo bar taj proces ubrzali. Već sam govorio da ćemo na pripreme otići sa jednom, vratiti sa drugom, a igrati sa trećim ekipom. To se dešava svim klubovima. Zato je potrebno vreme, a jedino njega u životu ne možemo da kontrolišemo. Navijače to ne interesuje, ali svakom treneru je potreban period, makar mali, da ima sve fudbalere na okupu kako bi ih uklopio“.

Da li je tim bolji nego što je bio...

Pokazaće vreme. Svi koji radimo u Partizanu možemo da imamo argumente i raspravu samo oko jedne ideje. Ako nemamo isti pogled na tim možemo da se pozdravimo sa time. Dosta smo razgovarali oko toga šta je najbolje za ekipu“.

PARTIZAN MORA DA BUDE KONKURENTAN ZA PRVO MESTO

Saveti mladima (FK Partizan)Saveti mladima (FK Partizan)

Zato se i apostrofirala ideja da je potrebno sačekati (pojedine) igrače. Što nameće pitanje koliko će imati strpljenja Igor Duljaj, posledično i navijači.Saveti mladima (FK Partizan) Preformulisano, da li je primaran napad na trofej(e) ili formiranje osnova za naredne sezone?

Naravno da je potrebno stvoriti bazu. Uz dužno poštovanje svakom igraču, razmišljam šta ostavljam sledećem treneru, da li istrošen tim, starije igrače... Znam da to nikog to u ovom trenutku ne interesuje, niti sam ja ovde da bih vodio politiku kluba. Snaga Partizana je u tome što svako misli da je on taj koji najviše voli klub. Zato smo jaki i zato moramo da se držimo zajedno. Pogledajte godine novajlija, Severina ima 22, Saldanja 23, Kanute 24, Kalulu malo više, 27... Nikolića sam tražio, jer je neviđeni partizanovac, baš poštuje klub. Želeo sam da oko mladih igrača iz inostranstva imamo momke koji će primerom u svlačionici pokazati mlađim generacijama šta znači Partizan i kako da se ponašaju“.

I kako, kao nekad, napasti visok plasman, ne opraštati se od sezone sredinom jeseni?

„Nema kalkulacija, odstupanja, ali ni obećanja. Partizan mora da bude konkurentan za prvo mesto, nema odstupanja. Na tom putu moramo da budemo jaki i složni. Bez obzira što su se drugi dosta pojačali, a mi prošlo prvenstvo završili kao četvrti, tradicija nalaže Partizanu da ide na prvo mesto“.

U javnosti se formirala drugačija slika, kao posledica utisaka iz prošle sezone?

Sve je istina. Zato valja pažljivo birati reči i ne obećavati previše. A opet, zato je Partizan to što jeste, jer svi očekuju da bude prvi. Ne želim ništa da obećavam, osim da samo uz slogu i zajedništvoi možemo da budemo konkurentni za prvo mesto. Pažljivo biram reči. Cilj je i da se uđe u grupnu fazu Lige konferencije”.

SEVERINA JE INTELIGENTAN I NIJE „LINIJAŠ“

Saldanja (FK Partizan)Saldanja (FK Partizan)

Predstojećoj sezoni Parni valjak je pristupio tako što je tokom leta morao na remont. Dovedena su čak devetorica fudbalera, od kojih bi golman Aleksandar Jovanović trebalo da predstavlja faktor stabilnosti, jer je ekipa proletos primila neuobičajeno veliki broj golova.

Najlakše je kriviti golmana, međutim, od mene to nikad nećete čuti. Jovanović poseduje veliko iskustvo, ali pošto nisam specijalista za tu poziciju prepustio sam celu temu ljudima koji više znaju“.

A znao je Slobodan Urošević da daje i namešta golove, završi posao u odbrani, nosi kapitensku traku i zato se među navijačkim korpusom javila dilema može li na odgovajući način da ga zameni Nikola Antić.

Veliki radnik, profesionalac, posvećen... Urošević jeste odrađivao veliki posao i neće ga biti lako zameniti, ali smo morali brzo da reagujemo. Nismo znali da se igrači sa pasošem država Evropske unije neće tretirati strancima. Ta informacija je do nas došla malo kasnije. Da smo je imali u vidu možda bi neke stvari bile drugačije. Da ne zaboravimo Zlatana Šehovića, nikad nije pitao zašto ne igra, već šta bi trebalo da poboljša da bi bio na terenu“.

Konkurenciju u odbrani je zaoštrio Aranđel Stojković, mada je dilema na kojoj tačno poziciji, u TSC je igrao sve, pa i zadnjeg veznog?

Dobro ga znamo. Sećamo ga se i mi po tome što nam je dao gol za Vojvodinu kad smo izgubili 2:3“.

Možda i najviše promena je identifikovano u veznom redu. Otišli su Ljubomir Fejsa, Hamidu Traore i Patrik Andrade, a iz „pune“ sezone u dresu Sošao stigao Frank Kanute, dok se vratio Aleksandar Šćekić. Kako biste ih opisali?

Kanute je agresivan, brzo se kreće, lopta mu je fantastična, pas kvalitetan... Doneće nam dosta u organizaciji igre. Navijači obožavaju Šćekićevu srčanost, borbenost. On i Nikolić će mlade snage na neki način obučiti i pokazati im šta je Partizan. I na terenu će nam doneti dosta“.

Ako izuzmemo šaljive i(li) podrubljive opaske na račun prezimena krilnog fudbalera angažovanog iz Holandije, šta u striktno fudbalskom smislu donosi Ksander Severina?

Dokle god se o nekom priča, dobro ili loše, to je marketing. Perspektivan igrač i veoma inteligentan. Nije spor, niti bismo dovodili takve igrače na spoljnim pozicijama. Krase ga odlična leva noga i smisao za fudbal. S obzirom da je levonog, igraće desnom stranom. Ima dobar pregled igre, osećaj za prostor, pregled igre, nije klasičan „linijaš“, da dejstvuje samo po boku. Tek je desetak dana sa nama, baš malo po pitanju fizičke spreme, zato je Holanđanina potrebno sačekati“.

„ŠEFE, DOLAZIM PEŠICE“! MOŽE, AKO POVEDEŠ ČUMIĆA

Angažovao je Partizan čak trojicu napadača, mada nisu svi klasični. Od tog stila najviše odudara Nemanja Nikolić, više paker, nego realizator?

Kad smo igrali protiv Vojvodine, rekao mi je: „Šefe, dolazim u Partizan, ako je potrebno i – pešice“. Odgovorio sam mu: „Može, ako povedeš i Nikolu Čumića“, na šta se krilni fudbaler slatko nasmejao. Ostavili su snažan utisak na mene. Znate da kruže priče kako je Nikoliću potrebno „naći žicu“, zapravo je inteligentan, sposoban je da zadrži loptu, fantastično igra. Vanserijski igrač! Bilo koga da pitate od Nemanjinih bivših saigrača, zovu ga majtor fudbala”.

Nemanja Nikolić strelac za Partizan protiv TSC-a, kvota 4,70

Čujemo da novog špica, Mateusa Saldanju u “Zemunelu” već oslovljavaju Firmino, jer izgledom podseća da sunarodnika. Da li će i u fudbalskom smislu podsetiti na doskorašnjeg napadača Liverpula?

Bio je na radaru mesec dana, svi smo ga iz sportskog sektora gledali i svakom se svideo. Dolazi iz sredine gde ima utakmice u nogama. Sa njim nećemo gubiti vreme, fizički je spreman. Bio je najbolji igrač Nefčija minule sezone. Imali smo ga u opticaju i pre turnira u Rusiji, gde je igrao i protiv Crvene zvezde. Prilično teško je bilo dovesti ga i zato svaka čast ljudima iz kluba kako bi u toj misiji uspeli. Ne znam kako... Odličan igrač, levonog, agresivan. Navijači Partizana će u njega biti zaljubljeni”.

POTREBNA SU NAM JOŠ DVA KRILA

Razgovor sa Holanđanimna, Severinom i Menigom (Star sport)Razgovor sa Holanđanimna, Severinom i Menigom (Star sport)

Šta da očekuju od Alda Kalulua, momka upečatljivije biografije, školovanog u Lionu, sa iskustvom u Ligi 1?

Agresivan, veliki profesionalac. Pre nego što neko dođe uvek volim da popričam, vidim s kim imamo posla. Da se uverim šta očekuje od nas i kakve su mu ambicije. Kažu: „Došli smo zbog Duljaja“. Ne, ne, stigli su zbog Partizana. Niko nije doveden zbog mene, već ambicije kluba, navijača, pošto su se informisali za koga potpisuju. Ako dođe jedan, drugi, treći, onda ostali sami počnu da se raspituju, nude, već je malo drugačije“.

Na kojoj poziciji vidite Francuza, pošto je pokrivao skoro sva mesta u ofanzivi?

Rekao je da se najbolje oseća kao drugi špic. Nije mu strano da dajestvuje i po boku“.

Znači li to da je Saldanja u projekciji idealnog tima prvi napadač?

„Da, s obzirom da je jedno od najvećih pojačanja. Opet, imamo dosta kvalitetnih igrača, ne možemo da se oslonimo na pojedince. Zavisiće i od protivnika. Dva različita su igrača u napadu, Saldanja i Nikolić. Sa krilima je drugačije, moraju da budu brzi igrači, sposobni da se ponavljaju“.

Kad smo već kod krila, da li je Partizanu potrebno još igrača na toj poziciji?

Imamo Meniga i Severinu. Biću skroman, potrebna su nam još dvojica. Biće prostora za mladog Trifunovića, ali uvek je bolje imati nego nemati“.

Ksander Severina postiže gol za Partizan protiv TSC-a, kvota 4,00

To su sve novajlije, ali deo Grobara i dalje smatra da ovaj tim ne može adekvatno da se pokrene bez starosedeoca, Bibarsa Natha. A opet se može čuti kako će Izraelcu biti redukovana minutaža?

„Neverovatan karakter, jaka ličnost, daje se ekipi i Partizanu. Svako ko je u timu imaće ulogu. Igrače nikad ne smete da lažete, niti mu obećavate. Bez obzira na godine, Izraelac na svakom treningu daje maksimum. I već ima ulogu“.

E, sad: da li je pozicija „desetke“ u savremenom fudbalu iščezla ili je potrebna ovom timu Partizana?

„Svi navijači vole fudbalera koji zna da igra, ali u savremenom fudbalu se ta pozicija na neki način gubi. Tu su potrebni igrači koji su brzi, agresivni, kreativni... A oni mnogo koštaju“.

ZBOG JOVETIĆA I NASTASTIĆA BI DOŠLO 20.000 GROBARA

Jovetić i Nastasić u dresu Mančester Sitija (Reuters)Jovetić i Nastasić u dresu Mančester Sitija (Reuters)

Na osnovu svega izračenog deluje da je Partizan promenio krvnu sliku. Osećate li da je to dovoljno da se ekipa razleti terenom, jer kao da se u jednom delu lane – predala?

„Nikad se ne predajem, čak i kad nemoguće. Posle nekog vremena uvek imate dve opcije: da menjate trenera ili ekipu, jer se igrači zasite jedni drugih. U ovom trenutku imamo dosta novih momaka, ambicioznih, željnih afirmacije, da iz Partizana odu u još veći klub“.

Od početka prelaznog roka se kao želje pominju Stevan Jovetić i Matija Nastasić. I dalje su bez kluba. Značajno bi podigli kvalitet tima, samo je pitanje koliko je realno da se vrate?

Da ne pričam o njihovim kvalitetima... Samo kad bi se pojavio na stadionu, zbog Jovetića bi došlo 10.000 navijača. Zbog Nastasića još toliko. Posle svih pojačanja, ljudi drugačije gledaju na Partizan. U odbrani nemamo dovoljno igrača na štoperskim pozicijama (Marković, Ilić, Saničanin), potreban nam je još jedan. Možemo Stojkovića da stavimo na štopera, eventualno Filipovića ili Šćekića, ali to je onda improvizacija. U klub kao što je Partizan toga ne sme biti“.

Posle svega, kad neko ovo pročita, a nije pratio aktivnosti u prelaznom roku ili prijateljske utakmice će, možda reći: „Šta priča Duljaj? Završili smo iza TSC-a i Čukaričkog, tribine prazne, isekli nam struju, a Zvezda formirala tim za Ligu šampiona, dobila Fjorentinu 5:0“. Šta je poruka pesimistima?

„Nema razloga da se lažemo, naveli ste činjenice. Raduje me da kod igrača vidim da im je stalo da se nešto promeni. A to je nemoguće bez navijača. Potrebni su nam. Teško da bih i ja izdržao bez njihove podrške, a neverovatno je koliko ona znači igračima. Strancima sam pričao da će biti miljenici publike, kad osete koliko su ovde voljeni“.

Tek ćemo sad biti u prilici da vidimo ideju kakvu želi da promoviše Igor Duljaj, posle prvih priprema sa ekipom. Zato, kakav fudbal želite?

Svakom navijaču Partizana je, osim rezultata, bitno i na kojoj način se pobeđuje. Lepom igrom ili ne. Ako ona izostane navijač će otići kući nezadovoljan. Želim da energiju kakvu sam ja imao prenesem na igrače. Da budemo agresivan tim, koji brzo igra. Samo je potrebno malo strpljenja“.

Na kraju, kao na početku, želite da Partizan bude konkurentan. Mada, generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić reče da mu crno-beli nisu konkurencija šampionu i da ne mora Partizan da bude jak da bi to bio i večiti rival.

Svako ima pravo na mišljenje. Uvek sam za to da se poštuje protivnik, da se zalažemo za fer-plej i sportsko ponašanje. U interesu srpskog fudbala je da svi budemo jaki, tako ćemo znati da li smo stvarno jaki ili slabi. Partizan ima ime, tradiciju, a mene su još od 1990. učile legende poput Florijana Matekala, Ljubiše Tumbakovića, Blagoja Paunovića, Branka Rašovića i Milana Damjanović, da poštuješ sebe i najvećeg rivala. Time sam sve rekao“, jasan je u poruci Igor Duljaj, čovek odmerenih reči, jasnog stava i energije.

Karakteristika koje želi da vidi i na terenu. Od Bačke Topole večeras do maja naredne godine.

MOZZART BET SUPERLIGA, 1. KOLO:

Subota:

18.55 (1,58) Čukarički (3,90) Radnički Niš (6,00)

18.55 (2,10) Spartak (3,35) IMT (3,60)

21.00 (2,85) TSC (3,00) Partizan (2,75)

21.00 (2,65) Voždovac (3,10) Javor (2,85)

Nedelja:

18.55 (2,15) Napredak (3,25) Železničar (3,60)

18.55 (2,25) Novi Pazar (3,15) Radnički 1923 (3,45)

20.00 (1,20) Crvena zvezda (6,75) Vojvodina (14,0)

Ponedeljak:

19.00 (2,00) Mladost (3,40) Radnik (3,90)


 

 


tagovi

intervjuIgor DuljajFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara