Marko Marin ©MN Press
Marko Marin ©MN Press

INTERVJU - Marko Marin: Terzić video pozivom matirao Hvana! Jači smo od Jang Bojsa

Vreme čitanja: 13min | sre. 06.09.23. | 08:30

Tehnički direktor Crvene zvezde za Mozzart Sport analizirao učinjeno u prelaznom roku, otkrio ko je bio opcija u špicu i kako su tekli razgovori sa najvećim pojačanjem leta. I još mnogo toga...

Bila je to malo atipična letnja pijaca za Crvenu zvezdu, rekonstrukcija u pravom smilu te reči. Kada na sve to dodamo i miris Lige šampiona, jasno je zašto su se vesti sa Marakane tokom ovog leta prosto gutale. Uz sve to ekipa Baraka Bahara je odličnim izdanjima u pripremnom periodu podigla temperaturu u srpskoj javnosti, do te mere da se u jednom trenutku proleće u elitnom takmičenju činilo dostižnim.

Zadovoljan je urađenim poslom i tehnički direktor Crvene zvezde Marko Marin, koji je tokom utorka popodne konačno imao malo mira i u razgovoru za Mozzart Sport pričao o urađenom poslu. Deluje da je zadovoljan i realan, posebno što je ovaj prelazni rok Crvena zvezda zasladila dovođenjem reprezentativca Južne Koreje Hvana In Boma.

Izabrane vesti

Ali nije samo on bio tema razgovora. Kroz Marinove reči dalo se naslutiti da svi na Marakani veruju kako je ova Zvezda sposobna da širinom rostera odgovori na sve što je očekuje, i da se u Ligi šampiona valjano pobije za treće mesto protiv Jang Bojsa.

"Ja sam zadovoljan šta smo i kako uradili. Zadovoljan sam bio već na početku prelaznog roka, jer smo veliki deo ekipe skupili na vreme, da prođu zajedno pripreme sa trenerom, da se upoznaju i prilagode načinu rada novog šefa. To je bilo mnogo bitno, dobar korak. Ali od početka nam je bilo jasno da to neće biti kraj, i da ćemo se pojačati sa još par igrača. Doveli smo trojicu poslednjeg dana, tako se desilo. To su igrači koje smo jako želeli, bili su nam potrebni. Sada imamo veći kadar, više mogućnosti, raznovrsnost na više pozicija. Sa klupe možemo da reagujemo kvalitetom. Jedino kada se gleda sa klupske i sportske strane mnogo toga se desilo u jednom prelaznom roku. Ako gledamo idealan scenario, ovo što smo mi uradili u jednom prelaznom roku trebalo je razvući na tri-četiri. Međutim, dobro smo menadžerisali, pošto je bilo potrebno, pričao i sam ranije, da još malo dodamo kvalitet. Ali stvarno verujem da imamo odličan tim", počeo je Marko Marin razgovor za Mozzart Sport.

Ušli ste u žižu evropske javnosti angažovanjem Hvona. Kako je igrač takvog pedigrea uopšte došao u Srbiju?

"On je stvarno dobar igrač, to će i ovi koji ga nisu videli brzo osetiti. To je počajanje, ne samo za Zvezdu, nego i za klubove iz top pet liga. Već prošle godine je bio tema, kada je otišao u Olimpijakos iz Rubina. Bila je opcija da se vade igrači iz Rusije, on je bio tada velika želja. Moja, gospodina Terzića... Kada sam ga video, fudbalski sam se zaljubio u njega. Ostavio je takav utisak, da je to igrač za sledeći nivo na koji treba da idemo. Ostali smo u kontaktu, igrao je odlično za Olimpijakos. Bio je konstantan, voleli su ga navijači. Svi smo mislili da su sledeći korak najjače lige Evrope. Ali mi smo i dalje ostali u kontaktu, čekali smo pravi trenutak. Čim smo videli da se malo otvaraju vata, bili smo tu. Odmah smo reagovali".

"HTELI SMO HVANA JOŠ PROŠLE GODINE, SAD SMO OSETILI MALI PROSTOR I REAGOVALI"

Konkretno, postoji li neka anegdota, teško da je igrač takvog kalibra odmah potrčao u Srbiju?

"Konkretno, pre četiri dana smo imali video poziv sa njim. On je bio u Minhenu, kod svog drugara iz Bajerna, Kima. Opet sam mu sve objasnio o Crvenoj zvezdi, znao je mnogo toga. Tu, tokom tog video poziva smo napravili ključni korak, obradili smo njega i menadžere (a-ha-ha, prim.aut). Išla nam je na ruku Liga šampiona, i izgled grupe. Tu je bio i Zvezdan Terzić. I mene je iznenadio jednom rečenicom, a igrača je matirao. To mogu da vam potvrdim".

Kvota da Zvezda prolazi dalje u Ligi šampiona je 8,00

Kako?

"Sedeli smo kod Terze kući, bilo je to pre četiri ili pet večeri. Kratko se uključio u video poziv. Uzeo je telefon, počeo da priča sa Hvanom i onda je poentirao. Rekao mu je: Slušaj, 19. septembra igramo sa Sitijem na strani, nadamo se da ćemo da odigramo dobru utakmicu, idemo na pobedu. Onda uveče slavimo tu pobedu. Ja slušam i ne verujem. Tada je Terzić poentirao, rekao mu je: U stvari slavimo pobedu i tvoj rođendan. Mene je iznenadio, igrač je bio srećan što generalni direktor zna kada mu je rođendan, agenti su se odobrovoljili. Atmosfera je bila bolja, tu smo ga slomili".

Da li ste osetili da Hvan potcenjivački gleda na Srbiju?

"Ne, ali sam dobijao poruke iz Koreje. Primetio sam da niko nije verovao da mi možemo njega da dovedemo. Svi su bili u šoku kako smo to uspeli. Ali ako ne veruješ u nešto, onda ne mogu ni snovi da ti se ostvare. Moraš stalno da pokušavaš. Kod njega je bila dilema zbog srpske lige, to mu je bila najveća dilema. Ali Zvezda je mnogo više. Mi smo ogroman klub, pobednik Lige šampiona, to njemu neko mora da kaže. On to nije znao. To isto promeni stvari, slao sam mu video zapise naših navijača. On mi je govorio o Olimpijakosu, zna da smo bratski klubovi, ali sam mu rekao da je ovo nivo više. Tako smo išli korak po korak. Osetio je da mu je Zvezda idealan korak za dalju karijeru.. Naravno, svestan sam ja da mu Zvezda nije kraj karijere. Nadam se da će pokazati kvalitet, moraće da se izbori sa pritiskom. Verujemo da on to može i da će mu sledeći korak biti neka TOP liga Evrope".

Da li je postojala bojazan da ne zakasnite, navijači su bili jako nervozni u ponedeljak veče?

"To je bilo sve planski. Odradio je medicinski test u Kardifu preko Saveza. Išlo je sve svojim putem. Nije bilo nervoze".

Ima mnogo oprečnih mišljenja o Šerifu Endiajeu, ali deluje na snimcima da je vrlo mobilan napadač i da zna dobro da zadrži loptu?

Tako je, on je malo drugačiji profil od ostalih špiceva. Potreban je takav profil Zvezdi i treneru. Barak je hteo takvog, odlučili smo se da ga dovedemo, jer nam je potreban veliki roster. Verujemo da smo sa njim dobili mobilnog špica, napada dubinu, visok je i jak. Pravi borac i karakter. On ne odustaje ni od jedne lopte, dobar u presingu”

"GRINVUD NIJE BIO OPCIJA, JESTE OKEREKE IZ KREMONEZEA"

Da li je bio prvi pik?

"On je uvek bio na listi, samo ne sećam se koliko sam igrača odgledao. Na kraju je pala odluka da je on taj".

Kako ste se odlučili za Đigu iz Bazela, nije imao impresivnu sezonu u Nimu?

"Dobro je što nije poznat javnosti. Mlad je, ima super potencijal i predispozicije za to što je Baraku potrebno. Nije skup, pozajmica, nema velikog rizika. Može mnogo da nam da i da sve iznenadi, jer je nepoznat ljudima. Videli smo šta može, nije bitno šta je do sada pokazao. Važan je stil, kako može da pomogne ekipi".

Da li su vam ova tri meseca bila prilično stresna i kako ste sve to preživeli?

"Na početku je sve išlo dobro, kao po loju. Poslednjih deset dana je bilo stresno. Igrači nam se nude sami, agenti obleću, što nije bilo pripremljeno. Mi smo imali listu i igrače, ali nismo pokrili ceo svet. Nije mi se to svidelo, jer za dva dana ne možeš da dobiješ sve informacije. Ne možeš da pogledaš deset utakmica. To je bio stres, da nam ne dođe neko koga ne poznajemo dovoljno. Ali dobro je što smo ostali fokusirani, što nismo lutali, samo nam je u glavi bilo ono što smo gledali i analizirali. Došli smo do super rezultata".

Postoji li igrač koga ste jako želeli, a niste uspeli da ga dovedete?

"Ima jedan, ali ne bih o tome. To je od prošle godine. Hteo da je da dođe, ali nismo uspeli finansijski... Ali ne bih o imenu".

U evropskim medijima se mnogo pominjala Crvena zvezda, čak da ste kontaktirali Mejsona Grinvuda. Poslednji dana Italijani pišu o Okerekeu iz Kremonezea?

"Nije istina za Grinvuda, nisam pričao sa njim. Za Okrekea - da. On je bio jedna od opcija. To jeste".

"NE BRINE ME PAD, DESI SE KIKS I MANČESTER SITIJU I BAJERNU"

Pojačanja iz prvog kruga poput Olajinke i Krasoa, Stamenića i Glazera su se pokazala kao dobra, ali da li Vas plaši to što je ekipa u malom padu posle svega što je uradila u pripremnom periodu?

"Uopšte me ne brine, jer znam kako je ekipa radila i pripremala se i na kom smo mi nivou. Igrači su pokazali kvalitet, to su svi videli. Sada to treba da potvrđujemo u kontinuitetu i pobeđujemo. Da se razumemo, protiv Voždovca ne sme da se izgubi. To je jasno, igrači to znaju. Ali sa druge strane nije normalno da se ne izgubi 22 meseca. To se desilo. Ubeđen sam da ćemo sa ova tri dodatna pojačanja tek pokazati da smo ubedljivo najbolja ekipa u Srbiji. Ja verujem da ćemo sve utakmice dobiti. Da svima pokažemo da nemaju šanse protiv Zvezde. Može da se desi kiks, desi se Bajernu i Mančester Sitiju, ali mora na svakom meču da se vidi razlika u kvalitetu. Motivacija mora da bude maksimalna. Uvek može da se desi slab dan, crveni, žuti karton...".

Navijači bi u nekom idealnom scenariju voleli da Zvezda ima više srpskih reprezentativaca u sastavu. Da li je postojala mogućnost da vratite Đuričića ili Mihaila Ristića?

"Jesmo, razmišljali smo, imali i razgovore sa nekim srpskim igračima. Jedno su naše želje, drugo šta igrač očekuje. Pričali smo sa domaćim igračima, hteli da ih dovedemo. Na neke stvari ne možemo da utičemo".

"DOBRO JE ŠTO KAMERA NIJE SNIMILA MOJU REAKCIJU KADA SMO DOBILI SITI I LAJPCIG"

Čini se da Zvezda igra previše ofanzivno, da je napred ubojita, ali da ima mnogo prostora?

"Sviđa mi se ofanzivan fudbal, brzo, ali i dominantno u srpskom prvenstvu. Možda smo pali, ali protiv Novog Pazara smo morali da vodimo 3:0 na poluvremenu. Kada igrate ovako rizik od kontre postoji, potrebno je naći balans. Zadovoljan sam kako guramo za sada. Pauza nam je dobro došla, dolaze i novi igrači".

Kako Vam je sve to izgledalo na žrebu za Ligu šampiona? Sreća nije bila saveznik u prva dva šešira?

"Dobro je što nisu videli ljudi moju reakciju, kao Terzinu (smeh prim.aut). Ne treba da trošimo reči o Mančester Sitiju, najbolja su ekipa na planeti. Ubedljivo najbolja. Imaju najboljeg trenera, najboljeg igrača Evrope i sve igrače na TOP nivou. Sa njima će biti borba, na nama je da budemo na maksimumu. Kod kuće se uvek nadam nečemu. Realno je da Siti pobedi sve utakmice, što nije loše, jer ostaju dve ekipe koje se bore za Evropu zajedno sa nama".

Javnost možda nema pravu percepciju snage Lajpciga, reč je o jednom od najboljih sistema, Vi kao čovek odrastao u Nemačkoj sigurno to znate?

"Red Bul investira ogroman novac, dovode najbolje igrače iz Salcburga. Ovog leta su se dobro pojačali, bitan im je rezultat. Nisu želeli da prodaju Olma, ali i mi smo se pojačali, imamo dobrog trenera i tim. Lajpcig se u jednom trenutku približio Bajernu. Onda su im uzeli trenera, pa štopera, kasnije još jednog igrača. Primetili su u Minhenu da može da bude opasno. Lajpcig je imao adaptaciju na novog trenera, sada su na piku. Doveli su odličnog trenera, zna grad, klub, mentalitet, prilagodili su mu se igrači. Jaki su, brzi, tehnički dobri. Ceo sistem je napravljen tako, selektiraju brze i sposobne da istrpe tranziciju. Plus imaju individualni kvalitet - Ćavija Simonsa i Olma, igrali su polufinale pre tri godine”.

Finale za Zvezdu biće dvomeč protiv Jang Bojsa, odlazak u Bern će sigurno probuditi lepa sećanja, bili ste jedan od najboljih igrača u timu Vladana Milojevića tokom prvog duela iz 2019. godine?

"Mi moramo da pokažemo da smo bolji od Jang Bojsa. Gledao sam ih prošle godine, sada i u kvalifikacijama. Mi smo bolji, spremni smo. Samo što je to Liga šampiona, to zavisi i od dana. Kako se uđe u igru, kako se pripremamo za utakmicu. Ta prva utakmica kod kuće sa njima će biti ključna. Ako krenemo pobedom, odradili smo mnogo toga. Dobro je što igramo kod kuće, jer tamo je veštak. Pokvase ga, leti lopta. Treba vremena da se navikneš. Sve sam to doživeo. Imamo par igrača sa lepim iskustvom protiv njih, to je bitno".

"CILJ U LIGI ŠAMPIONA JE TREĆE MESTO, TITULA U SRBIJI JE POD MORANJEM"

Šta je cilj u Ligi šampiona?

"Svakako da pokažemo da pripadamo društvu najboljih. Ne bi bilo realno da kažem kako treba trijumfujemo protiv Sitija. Cilj je negde treće mesto. Imamo ekipu za to, sve preko toga je ogroman uspeh".

Možete li da vidite projekat "Zvezda 2024", to je isto istorijska godina obzirom na nagradni fond i novi format Lige šampiona, ugovori ističu Kataiju, Dragoviću...?

"Gledamo uvek celu sliku, ne samo jedan prelazni rok. Fokus je sada na Ligi šampiona. Mi ćemo, ako budemo šampioni, imati i plej-of. Ali da ponovim, mi imamo toliko kvalitetnu ekipu ove godine, još smo se pojačali, da ne sme da bude dileme. Mi moramo da budemo šampioni. Igrači to znaju, i ovi što su došli. Znaju šta je Zvezda, ali isto znaju da titula šampiona nije cilj. Nego naredba. Uvek je prioritet domaće prvenstvo, da se tu pokaže ko je broj jedan u Srbiji".

"PRATIM PARTIZAN, POKAZALI SU OZBILJAN KRAKTER"

Pratite li Partizan?

"Da, naravno. Pokazali su ozbiljan karakter u poslednjem meču. Mene to ne čudi, veliki su klub. Oni će uvek biti naša najveća konkurencija. Do nas je da pokažemo da smo bolji i da ih dobijemo".

Malo o izlaznim transferima, da li ste mogli još da napunite kluspku kasu, pomnijao se i odlazak Mitrovića?

Moglo je više, ali ima nešto i do sportskog faktora. Moramo da sagledamo koliko ko može da nam donese i napreduje. Imali smo mogućnost da prodamo još par igrača, ali smo napravli ogromne promene. Bilo bi mnogo da je još neko otišao, posebno što smo imali super izlazne transfere. Imali smo Azrova koji je otišao za ozbiljnu svotu nova. Da li će on još napedovati - hoće sigurno. To nam je bilo jasno i prošle godine kada nije bio poznato ime. Napravio je korak napred. Odlučili smo se da uzmemo novac. Sa druge strane verujemo da nam je Mitrović potreban. Imao je odlične pripreme, dobar rad. Sve je sad na njmu. Konkurencija je ogromna. Za trenera je to lepo, igrači moraju da se naviknu. Nema opuštanja. Možda su ove dve utakmice posledica toga što su pojedinci bili u komforu, znaju da će da igraju. A, svaki igrač Zvezde mora da se stalno dokazuje. Sad imamo ozbiljan kvalitet na klupi. I pre smo ga imali, ali smo pojačali”.

O POTENCIJALNOM NEZADOVOLJSTVU U SVLAČIONICI

Deluje da ste dobro popunjeni, plašite li se nezadovoljstva u svlačionici usled velike konkurencije, što može da se reflektuje na atmosferu?

"Ja se toga ne plašim, to je normalno u fudbalu. U svakoj velikoj ekipi postoji konkurencija. Zašto bi neko bio nezadovoljan ako igra dobro? Onda će biti na terenu. Imamo sedam mečeva u 22 dana, i da hoće neko od njih da igra svaku utakmicu po 90 minuta, to će biti teško izvodljivo. To mogu Haland i De Brujne. Oni su na to navikli. Naši tek treba da dođu na taj nivo. Nije cilj da jedan sve odigra i da se povredi. Zato smo doveli različite igrače. Pogledajte ovu trojicu u napadu, sad još Lučić i Katai. Svi su različiti. Imamo brojne opcije. Nekada će zavisiti i od taktike".

Postoji mogućnost da deca kluba poput Šljivića i Nedeljakovića, zatim Kabića, imaju manju minutažu zbog konkurencije?

"Moguće, ali ima i druga strana. Treniraju svaki dan sa kvalitetnim igračima, gde sve ide brže. Njima je svaki trening šansa da nauče nešto. Mlad igrač mora da pokaže želju, ne očekujem da je Kosta Nedeljković bolji od konkurenta već sad. Nije ni ovaj iz Barselone sa 17 godina bolji od starijeg igrača. Na nama je da im damo prostor".

Osećate li lični pritisak, pošto na terenu treba da ekipa pokaže da je ovo jedna od najboljih generacija u novijoj istoriji kluba?

"Mi smo odradili posao, zadovoljni smo. Sad je na terenu do igrača, i pojedinca. Znaju gde su došli, šta je Zvezda. To je tema u svakom razgovoru. Moraju da se nose sa pritiskom. Ja ne mogu više da utičem. To je lep pritisak, kada krene meč, fokus je na fudbalu".

"MNOGO SAM NAUČIO OD TERZIĆA"

Da li Vam je sada lakše nego na početku mandata?

Lakše jeste, jer znam kako funkcioniše Zvezda. Stvorio sam širu sliku. Naučio sam mnogo od gospodina Terzića. To je fenomenalno. Dobio sam znanje. Od ponašanja, do razmišljanja, šta je naš cilj i šta hoćemo da napravimo od Zvezde. Kako se pregovara. Meni je lako sa igračima, sportska priča. Ali ima tu pregovora sa klubovima, agentima. Tu sam mnogo naučio. Nekada vam se sve iskomplikuje”.

Kao sa Late Latom?

“Dogovorili smo sa Atalantom, čak i sa njim. Međutim, onda je on dobijao nove informacije, želeo je da čeka. Nekada na neke stvari ne možeš da utičes, kada je on za pet sedmica dao 12 golova. Zato mi uvek imamo nekoliko opcija. Imali smo spremnu opciju i ako ne prođu pregovori sa Endiajeom”, zaključio je Marko Marin razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

Marko MarinHvan In BomŠerif Endiaje

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara