Sava Petrov (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)
Sava Petrov (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

INTERVJU - Sava Petrov: Lepo je kada te hvale za igru, ali napadaču je najvažnija ona recka posle utakmice

Vreme čitanja: 7min | pet. 23.09.22. | 08:02

Mladi špic Nišlija silom prilika prekomandovan na krilo. Još čeka superligaški prvenac za Radnički, ali ne gubi nadu: "Gladan sam golova kao Vlahović", poručuje u intervjuu za Mozzart Sport

Bog mu je podario fizičke predispozicije za centafora starog kova - visinu i snagu, ali za golove će morati sam da se pobrine. Trenutno mu ne ide najbolje, međutim, Sava Petrov ne gubi nadu. Veruje da će s boljim rezultatima niškog Radničkog doći i bolji individualni učinak.

Iako su mu tek 24 godine, svašta je rođeni Beograđanin već pregurao u svojoj karijeri. Ponikao je u Partizanu, a kao tinejdžer otišao u Belgiju. Tamo se zadržao tri godine, pa šest meseci proveo u Olimpiji iz Ljubljane, da bi se početkom tekuće 2022. vratio u Srbiju. Drugi deo prošle sezone odigrao je za Mladost iz Lučana, a od letos je na Čairu.

Izabrane vesti

Silom prilika, Petrov trenutno ne igra na svojoj prirodnoj poziciji, u samom špicu napada. Odlaskom Stefana Mitrovića u Crvenu zvezdu, ulogu "bonusa" za Nišlije dobio je Nikola Štulić i ide mu odlično, dao je devet golova u 12 mečeva, dok je tri godine "i kusur" stariji Petrov prekomandovan na krilo, te još čeka na prvi gol za Radnički u Mozzart Bet Superligi. Jedini je dosad dao u onom dramatičnom i po Nišlije tragičnom revanšu sa malteškom Gzirom u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Svestan je nekadašnji đak Partizana da konkretan, okom statistike vidljiv učinak na početku sezone nije zadovoljavajuć i ne beži od toga.

"Lično se bolje osećam kada igram špica. Takva mi je konstitucija, produktivniji sam i mogu više da pomognem ekipi, ali mogu i da odgovorim zahtevima drugih uloga kada šef to traži ili je primoran da me pomeri. Imam dosta solidnu brzinu pa mogu da igram i po boku... Generalno više volim da sam u špicu, ali gde god da igram trudim se da pružim maksimum i pomognem ekipi", rekao je Sava Petrov u uvodu intervjua za Mozzart Sport.

Još u mlađim danima skrenuo je pažnju na sebe građom.

"Bog mi je dao fizičke predispozicije, mnogi porede moju građu sa Mbapeovom i Halandovom, govore da sam prototip modernog fudbalera, ali to treba pokazati na terenu. Ja sam došao do određene mišićne mase koju sada održavam, a više radim na eksplozivnosti. Sam sebe sam iznenadio kada sam video da sam protiv Partizana sa 12 kilometara bio igrač koji je najviše pretrčao, a protiv Lučana sam bio drugi, iza Gordića. To nije karakteristično za igrača moje građe i sa ovoliko kilograma", svestan je 24-godišnji napadač.

NIKOLIĆ GA BACIO U VATRU, DORTMUND SE RASPITIVAO

Svojevremeno je Marko Nikolić, u vreme kada je bio prvi trener Partizana, tražio od klupskog rukovodstva da Petrovu bude ponuđen profesionalni ugovor.

"Jeste, tačno je. I pre toga sam bio pozivan za prvi tim, ali Nikolić je bio čovek koji me je bacio u vatru. I to u vreme kada je bila baš jaka konkurencija u Partizanu: Đurđević, Tavamba, Vlahović, Đorđe Jovanović, Leonardo... Stvarno je bilo teško, ali je našao mesto da me ubaci da budem tu. Imali smo i razgovor na kom je rekao da me za sledeću sezonu računa još više, da ću početi da igram i takmičarske utakmice, ali onda se desilo to što se desilo. Došao je Đukić, stvari u klubu su se promenile, bio je to turbulentan period, pa sam odlučio da idem negde drugo".

Pominjalo se u to vreme interesovanje Borusija Dortmund za momka rođenog 1998. godine.

"Trebalo je da igram sa omladinskom reprezentacijom protiv Nemačke, ali sam se povredio. Igrao sam u to vreme dobro u tandemu sa Vlahovićem, bili su tu još Uroš Račić, Njegoš Petrović, Erhan Mašović... Bila je to stvarno dobra generacija i ja sam igrao dobro, pa su verovatno hteli da dođu da me gledaju. Moguće i da je to ubrzalo Partizan, počeli su da mi posvećuju veću pažnju".

Sava Petrov na pripremama Partizana za sezonu 2016/17. (©Starsport)Sava Petrov na pripremama Partizana za sezonu 2016/17. (©Starsport)

Zvaničnog poziva iz Nemačke, međutim, nije bilo, ali je stigao iz Belgije, od Vesterla.

"Otišao sam vrlo mlad u inostranstvo. Stekao sam veliko iskustvo živeći sam u inostranstvu sa 19 godina. Prva godina protekla je u prilagođavanju, ali u drugoj smo ušli u plej-of i dobio sam šansu u tim utakmicama. Mislim da sam dobro odigrao", smatra Petrov.

U Vesterlu su, ipak, odlučili da ga pozajme Lirsu.

"Prva B liga je isto jaka, fizički zahtevna, samo osam ekipa se takmiči, a vlasnici ulažu dosta novca i svi žele plasman u viši rang. Za tri godine u Belgiji stekao sam stvarno značajno iskustvo".

Posle kratke epizode u Olimpiji od svega šest meseci, vratio se u Srbiju.

"Tražim odskočnu sezonu koja će da pokaže koliko stvarno mogu. Ne mislim da je dolazak u Radnički korak nazad. Fudbal u Srbiji se podigao na mnogo veći nivo, imamo situaciju da pet ekipa ide u Evropu. Naš fudbal dosta se prati u inostranstvu i ovde se pokazati može da bude od velikog značaja za mladog igrača. Ja imam tek 24 godine i sigurno da razmišljam o novom odlasku u inostranstvu. Nadam se da će ovo biti sezona koja će me 'ispaliti'".

I pomenuti Štulić je, poput Petrova, prošao Partizanovu školu, ali ih je sudbina spojila tek u Nišu. Možda im je Čair samo još jedna stanica na putu povratka u Humsku.

"Malo mi je rano da razmišljam o tome da li će biti Partizan ili nešto drugo. Trenutno gledam samo Radnički, da im pomognem da ostvare ciljeve, a nadam se da ću time i ja napraviti iskorak", nije želeo Petrov da gleda toliko unapred.

"NIGDE TAKO BRZ TRIO KAO U NIŠU"

Tim Radničkog značajno se promenio u odnosu na onaj koji je počeo tekuću sezonu Mozzart Bet Superlige. Veliki broj igrača je otišao, pa se raspao i brzonogi napadački trio Stefan Mitrović-Sava Petrov-Lazar Jovanović, koji je ostavio odličan utisak u uvodnim mečevima.

Posle duela sa Crvenom zvezdom u Beogradu pohvale su stigle čak i od Dejana Stankovića.

"Nemam nešto dugačku karijeru, ali stvarno dosad nisam igrao u timu u kom sva tri igrača na ofanzivnim pozicijam imaju takvu brzinu - Mitrović levo, Laveci (Lazar Jovanović) desno i ja u sredini. Svaka ekipa se plaši da protiv tako brzog napada izađe visoko i postavi odbranu daleko od svog gola, jer zna da to može skupo da košta".

Sava Petrov na Čairu (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Sava Petrov na Čairu (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Radnički je u takmičenje ušao sa velikim ambicijama, ali nije dobro počeo. Posle 12 kola ima tek 12 bodova i deseti je na tabeli, ali je ohrabrujuća pobeda nad Spartakom iz Subotice (3:0), s kojom je ekipa otišla na reprezentativnu pauzu.

"Radnički se stvarno prati u Nišu. Ljudi mi prilaze na ulici i pitaju kako to da primamo golove u finišu utakmica, šta se to dešava, ali kod svih je primetan pozitivan impuls jer vide da se ekipa trudi na terenu i da trenutni rezultati nisu prava slika naših mogućnosti. Čak i protiv Zvezde, gde sam ja imao dve stative, Lazar Jovanović dobru šansu, Mitar mali isto, a protiv ekipe kakva je Crvena zvezda trenutno teško je i pola preći. Samo još da rezultati isprate našu igru. Očekujemo da će u narednih par kola sve dođi na svoje jer stvarno kvalitetno radimo. Što kaže Tomislav Sivić (doskorašnji tener Nišlija), sve što daš u banku, mora da ti se vrati", objašnjava Petrov.

Iako sezona nije počela željenim rezultatima, napadač Radničkog je optimista i veruje da tim sa Čaira može u gornji deo superligaške tabele, odnoso do evropske vize za sledeću sezonu.

"Verujem da će više ekipa platiti ceh kada nas krene. Mi treba da radimo što je do nas svaki dan, da u svaku utakmicu ulazimo maksimalno, a onda će stvari doći na svoje. Onda će stvari da se okrenu na našu vodenicu i verujem da ćemo završiti pri vrhu tabele. Imamo kvalitet za to".

"VLAHOVIĆ IMA CRTU KOJA ME ODUŠEVLJAVA"

Imao je Petrov priliku da se na početku karijere upozna s kvalitetima Dušana Vlahovića. Nekadašnja nada Partizana danas je među najboljim napadačima Evrope i zadužen je za golove u Juventusu.

"Mogao sam već tada da pretpostavim šta će napraviti u karijeri. Lako je sada reći: 'E, znao sam', verovatno i za Ronalda sada svi to pričaju, ali stvarno je tako bilo. Vlahović ima crtu koja mene oduševljava, a to je da je stalno gladan golova i strastven, što je nekada i na malo čudan način znao da ispolji. Dosta je temperamentan momak, što ja poštujem. I ja se trudim da gajim u sebi tu glad za golovima, da uvek vredno radim i budem fokusiran na terenu. Trudim se da dajem golove. Lepo je kada kažu da si dobro odigrao, ali za napadača je najvažnija ona recka posle utakmice koja označava dat gol", poentirao je Sava Patrov na kraju razgovora za Mozzart Sport.

Vreme je da počne da pogađa i na terenu. Možda već posle pauze, na Banovom brdu protiv Čukaričkog.


tagovi

Sava PetrovRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara