Slavlje fudbalera Čelsija (Reuters)
Slavlje fudbalera Čelsija (Reuters)

Iskupljenje Galagerovo: Čelsi preživeo dva gola Heskijevog bratanca i izbegao produžetke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 22:33

Vezista pogodio u 90. minutu za pobedu na Lidsom 3:2 i plasman u četvrtfinale FA Kupa... Posle 16 uzastopnih utakmica gol Plavaca je umesto Đorđa Petrovića branio Robert Sančez

Nije bilo lako Maurisiju Poketinu da za tri dana restartuje ekipu koja tek što je, u malo je reći tesnoj završnici i produžecima, izgubila finale Liga kupa. U nedelju težak poraz od Liverpula na Vembliju, u sredu šansa za iskupljenje na Stamford Bridžu protiv drugoligaša Lidsa. I bi iskupljenje Konora Galagera, momka koji je u prošlonedeljnom finalu promašio dva zicera i dobio epitet jednog od Čelsijevih tragičara. Večeras je golom u 90. minutu odveo londonski tim u četvrtfinale FA kupa, na megdan Lesteru - 3:2.

Koliko li je samo laknulo najstandardnijem fudbaleru Plavaca kada je unovčio asistenciju Enca Fernandeza i prosvirao loptu iznad glave Jana Melijea. Bio je to gol Čelsijeve prevencije od neke nove sramote (nipošto se tu ne misli na finale sa Liverpulom), gol posle kojeg je bilo jasno da je velikan sa Stamford Bridža preživeo dva gola Matea Džozefa (20), inače bratanca nekadašnjeg golgetera i reprezentativca Engleske Emila Heskija.

Izabrane vesti

Mladića koji do večeras nije imao pogodak u seniorskom fudbalu, jer pre nekoliko godina Barselona želela da dovede u svoje redove, ali Espanjol je tražio više no što su Katalonci bili spremni da plate i Džozef je završio u Lidsu. Mladi napadač rođen u Španiji (odakle mu je majka) načeo je Plavce već posle osam minuta igre i to nakon što je njegova ekipa odigrala savršen presing kaznivši želju golmana Roberta Sančeza da akcija počne rizičnim pokušajem iznošenja lopte.

Rekovalescent Sančez je među stativama, prvi put posle 16 uzastopnih utakmica zamenio Đorđa Petrovića i pitanje je da li je šanski golman koji je bio Poketinov prvi izbor od starta sezone, predstavljao pravu odluku. Ipak je Petrović briljirao u nedeljnom finalu sa Liverpulom (10 odbrana), a Sančez je večeras u akciji rivala pre primljenog gola, delovao potpuno dezorijentisano, istrčavši do vrha šesnaesterca i ostavivši mrežu nebranjenom. Samo ga je nepreciznost rivala spasila u toj situaciji.

Ipak, Čelsi je relativno lako okrenuo člana Čempionšipa. Nikolas Džekson se u 15. minutu domogao desetog pogotka u svim takmičenjima ove sezone, da bi u 37. Mihajlo Mudrik pokazao Maurisiju Poketinu da zaslužuje možda i veći kredit, odnosno minutažu. Idealno je reagovao na dodavanje Rahima Sterlinga.

Čelsi je sa prednošću otišao na odmor, ali u nastavku domaći navijači na Stamford Bridžu gledali su jalovu predstavu svojih pulena. Umesto da autoritativno overi trijumf, Čelsi je u nastavku morao da strahuje. Naročito kada je Džozef pred istek sat vremena igre trznuo glavom iz peterca i to nakon što ga je Trevo Čaloba potpuno zaboravio na drugoj stativi.

Ozbiljno je mirisalo na situaciju u kojoj bi Čelsi drugi put u svega tri dana morao da igra 120 minuta fudbala. Nisu Poketinovi puleni kroz čitavo drugo poluvreme uspevali da upute udarac u okvir gola Jana Melijea... Sve do tog sudbnosnog 90. minuta kada je ključni pas poslao Enco. Istina, i odbrana Lidsa naivno je reagovala, Galager je lako okrenuo čuvare i ovoga puta nije zatrokirao.

Pokušao je Lids da se vrati iz poslednjeg kornera na meču. U dubokoj nadoknadi i vižljasti francuski golman krenuo je u šesnaesterac. Centaršut je bio dovoljno dobar da zaobiđe sve igrače Čelsija, isprva je delovalo kao potencijalna opasnost za Sančeza, ali je lopta preletela i momke u ružičastim dresovima, a Poketino je mogao da odahne i nakon utakmice kaže novinarima da je njegova ekipa odradila fantastičan posao u prethodne četiri nedelje.

Posle nedeljnog neuspeha, Čelsi je brzo podigao glavu... I ponovo se bori da spasi sezonu trofejem. Ispred njega stoje još tri prepreke, a prvu u vidu Lestera, objektivno može da preskoči.



tagovi

ČelsiLids JunajtedlidsĐorđe Petrović

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara