Printscreen
Printscreen

Istorija u Mostaru: Zrinjski za pola sata od 0:3 do 4:3 protiv AZ Alkmara (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 21.09.23. | 20:42

Veče za pamćenje na Stadionu pod Bijelim brijegom...

Istorija na Stadionu pod Bijelim brijegom! Imali su navijači Zrinjskog čast da prisustvuju prvoj evropskoj utakmici u grupnoj fazi na tlu Bosne i Hercegovine i nema sumnje da će se u tamošnjoj fudbalskoj javnosti ona prepričavati dugo, dugo godina. Jer njihovi ljubimci režirali su prvorazrednu senzaciju pošto su posle preokreta savladali AZ Alkmar!

Da priča mostarskog tima bude još bajkovitija, izabranici Krunoslava Rendulića nisu nadoknadili gol ili dva minusa, već tri! I sve to za nešto više od pola sata igre u drugom poluvremenu – 4:3 (0:3). Liga konferencije u svom punom sjaju!

Izabrane vesti

Herojski podvig Plemića, preokret kakav nijedan klub u kratkoj istoriji Lige konferencije nije uspeo da režira. A još na poluvremenu sve je slutilo na to da će Zrinjski debitantski nastup u Evropi obeležiti debaklom. Nije Paskal Jansen želeo da potceni rivala te je na teren poslao najjači sastav i razlika u klasi se i te kako osetila u prvih 45 minuta. Majron van Brederode pogodio je već u desetom minutu, Sven Mijnans posle pola sata duplirao vođstvo gostiju, da bi pred sam odlazak na odmor Dani de Vit naterao Marka Marića da i treći put vadi loptu iz mreže. Na koliko će se holandski tim zaustaviti do kraja utakmice delovalo je u tim trenucima kao jedino logično pitanje. Teško da postoji čovek koji je mogao da nasluti ono što će uslediti u nastavku meča...

Čudo nad čudima najavio je rezervista Zvonimir Kožulj. Njega je Rendulić uveo u pauzi između poluvremena, 29-godišnji vezista mu posle samo dva minuta pokazao da nije pogrešio. Uhvatio je na spavanju Metjua Rajana i lukavim udarcem iz slobodnog udarca sa preko 30 metara smanjio zaostatak. Zrinjski je pokazao da se neće predavati. Ipak, fudbaleri kluba iz Alkmara su iskusno stali na loptu i pokušali da uspore tempo utakmice. Imao je domaćin i sreće da Vangelis Pavlidis sa distance uzdrma stativu...

Ni u tim trenucima, kada je čak i eventualni remi delovao kao nemoguća misija, pesma navijača sa tribina nije prestajala i fudbaleri Zrinjskog nošeni hukom sa tribina svega nekoliko desetina sekundi pomakli su se za još korak bliže čudu. I opet je sreća bila saveznik Rendulićeve ekipe. No, kako ono beše, koga sreća prati? Josip Ćorluka je sa desnog boka uneo loptu u sredinu i čini se pokušao da je ubaci na peterac, ali je umesto toga poslao u dalji ugao. Da je ciljao, teško da bi bolje pogodio.

Tri minuta kasnije još jednom se zatresla mreža holandskog tima. I opet je u glavnoj ulozi bio jedan od Rendulićevih džokera. Aldin Hrvanović, momak što je samo minut ranije dobio priliku, primio je na grudi jednu loptu Matije Malekinušića i sa dvadesetak metara postigao prvenac u dresu novog kluba. Bolji trenutak nije mogao da zamisli...

Gosti su bili u nokdaunu. Kao da su još na poluvremenu povukli ručnu i Karlson više nije mogao da je spusti. Pokušavao je da ih izmenama trgne, nije vredelo. Domaćin je pak uvideo da ni AZ nije bauk, da i te kako i sa njima može da se igra ako skupiš hrabrost i pokažeš zube. Za takav pristup Zrinjski je nagrađen desetak minuta pre kraja. Malekinušić je u stopostotnoj prilici pogodio stativu nakon što ga je Tomislav Kiš fantastičnim dodavanjem spojio sa golom, ali je Kožulj prvi natrčao na odbitak i zakucao loptu u mrežu za erupciju na Stadionu pod Bijelim brijegom.

Veliko iznenađenje priredila je i Legija. Poljski tim je pred svojim navijačima savladao favorizovanu Aston Vilu, jednog od kandidata za osvajanje Lige konferencije - 3:2 (2:2).

Uzbudljiv meč odigrale su dve ekipe u Varšavi. Dva puta je birmingemski klub uspevao da se vrati iz gola minusa, ali su sva tri boda ipak ostala u Varšavi. Najzaslužniji što je tako bio je Ernest Mući, dvostruki strelac poljske ekipe.

Drugi put mladi albanski napadač u strelce se upisao početkom drugog poluvremena, što je Unaja Emerija navelo da na teren pošalje tešku artiljeriju - Olija Votkinsa, Musu Dijabija, Daglasa Luiza, Metija Keša i Džejkoba Remzija, fudbalere koji su neizostavni deo startne postave birmingemskog kluba u Premijer ligi. Ipak, nije to pomoglo engleskom klubu da u povratničkom nastupu na Starom kontinentu izbegnu poraz.

Fenerbahče, takođe još jedan od favorita za osvajanje trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja, trijumfalno je startovao pohod na evropski trofej. Istanbulski klub je u prvom kolu pred svojim navijačima rutinski savladao Nordsjeland - 3:1 (2:0).

Napadački arsenal koji je demonstrirao protiv Partizana u četvrtoj rundi kvalifikacija, danski klub nije uspeo da potvrdi na gostovanju u Turskoj. Iako je odlučio da promeša karte za okršaj sa Nordsjelandom, Ismail Kartal je bez ikakvih problema izašao na kraj sa dželatom crno-belih.

Nije se osetilo ni to što je Fener u napadu igrao bez Dušana Tadića i Edina Džeka. Migel Krespo i Miči Batšuaji su sa po golom u prvom poluvremenu odlično odmenili bosanskohercegovačkog napadača, dok je ulogu pakera od srpskog reprezentativca preuzeo Fred, koji je namestio oba pogotka domaće ekipe u prvih 45 minuta.

Svega sedamdesetak sekundi po povratku sa pauze Serdar Aziz je gostima poslao poruku da bodovi ostaju na stadionu Šukru Saradžoglu, a sve što je ekipa sa severa kontinenta uspela je da sedam minuta kasnije ublaži poraz preko Olivera Viladsena, momka što je postigao jedan od pet golova u pobedi Nordsjelanda nad Partizanom u Farumu.


LIGA KONFERENCIJE – 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

Lil - Olimpija Ljubljana 2:0 (1:0)

/Dejvid 43pen, Jazidži 90+4/

Četvrtak

21.00: (1,65) Slovan Bratislava (4,00) Ki Klaksvik (6,00)

GRUPA B

21.00: (1,17) Makabi Tel Aviv (8,00) Berejdablik (14,0)

21.00: (9,00) Zorja (5,00) Gent (1,40)

GRUPA C

21.00: (1,30) Dinamo Zagreb (6,00) Astana (11,0)

21.00: (1,30) Plzenj (5,50) Balkani (10,0)

GRUPA D

21.00: (2,00) Klub Briž (3,60) Bešiktaš (4,00)

21.00: (3,40) Lugano (3,60) Bode Glimt (2,20)

GRUPE E

Legija - Aston Vila 3:2 (2:2)

/Vžolek 3, Mući 26, 51 - Duran 6, Dinj 38/

Zrinjski - AZ Alkmar 4:3 (0:3)

/Kožulj 48, 81, Ćorluka 68, Hrvanović 71 - Van Brederode 10, Mijnans 32, De Vit 44/

GRUPA F

Ferencvaroš - Čukarički 2:1 (2:1)

/Varga 44p, Ovudu 45+7 - Ivanović 26/

Genk - Fjorentina 2:2 (1:2)

/Zećiri 12, Mekenzi 85 - Ranieri 7, 23/

GRUPA G

Ajntraht Frankfurt - Aberdin 2:1 (1:1)

/Marmuš 11, Koh 61 - Polvara 22/

Helsinki - PAOK 2:3 (1:0)

/Bande 35, Radulović 90+9 - Kulierakis 55, Despodov 81, Tomas 90+4/

GRUPA H

Fenerbahče - Nordsjeland 3:1 (2:0)

/Krespo 24, Batšuaji 30, Aziz 47 - Viladsen 55/

Ludogorec - Spartak Trnava 4:0 (0:0)

/Jordanov 46, Pjotrovski 51, 63, Seko 90+4/

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeFenerbahčeAston VilaLegija VaršavaNordsjeland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara