Ivan Kričak u dresu Radnika iz Surdulice (©Starsport)
Ivan Kričak u dresu Radnika iz Surdulice (©Starsport)

Istorijska šansa srpskog fudbalera: Kričak igra za trofej Kupa Švedske

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.05.23. | 13:26

Mjelbi od 15 časova u velikom finalu da ima prednost domaćeg terena protiv šampiona Hekena

Kada je, pre nešto više od dve godine, uprava Mjelbija uplatila 135.000 evra na račun Radnika iz Surdulice kako bi angažovala srpskog fudbalera Ivana Kričaka, teško da je mogla i da pretpostavi koliko mnogo taj transfer može da bude vredan. Ovog četvrtka od 15 časova 26-godišnji štoper će biti jedan od najvećih aduta Mjelbija protiv Hekena, u velikom finalu Kupa Švedske.

Klub iz Helevika je dva puta osvajao titulu, 2009. i pod palicom Miloša Milojevića 2019. godine. Međutim, nema više nijedan trofej, nikada do sada nije uspeo da prigrli pehar namenjen osvajaču nacionalnog kupa.

Izabrane vesti

Prethodni trofej mu je doneo srpski trener, sada bi to mogao da uradi srpski fudbaler. Kričak je standardan prvotimac Mjelbija kada je zdrav, odigrao je svih pet mečeva u kupu na putu do finala, u pobedama nad Dalkurdom (1:0), Oskaršamns AIK-om (2:1), Sirijusom (3:2), Kalmarom (0:0, penalima 5:4) i Hamarbijem (1:0).

U međuvremenu, propustio je ovog proleća prva četiri kola u prvenstvu Švedske, posle toga je bio starter na tri od prethodne četiri utakmice. Protiv Sirijusa (3:0) prošle nedelje 182 centimetra visoki Beograđanin se čak upisao u strelce.

15.00: (3,80) Mjelbi (3,40) Heken (1,90)

Kričak je bio kadet Partizana, ali je potom se doškolovao među omladincima Rada. Za prvi tim Građevinara je odigrao samo dva meča, ozbiljnije seniorske korake pravio je kao defanzivac beogradskog Sinđelića, odakle je 2019. prešao u Surdulicu. Za Radnik je odigrao 67 mečeva pre nego što je stigao poziv iz Skandinavije.

Mjelbi je posle osam kola šesti na tabeli švedskog šampionata, a u finalu kupa igraće protiv aktuelnog šampiona Hekena. Ove sezone žuto-crni nisu baš toliko dominantni, treći su na tabeli sa 18 bodova, šest više od Mjelbija, a šest manje od lidera Malmea.

---------------

Finale Kupa Švedske možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Najveća uzdanica Hekena, a ujedno i najveća opasnost po Kričaka, biće 20-godišnji napadač iz Obale Slonovače Beni Traore. On je ove sezone već postigao osam golova u prvenstvu, duplo više od drugog najefikasnijeg igrača tog tima, Larsa Larsena.

Iako je finale, meč se neće igrati na neutralnom terenu, već će domačin da bude Mjelbi. Tako je odlučeno žrebom.

Ogromna je razlika kada igramo kod kuće i u gostima. Ovde imamo fantastičnu podršku i mislim da će navijači da naprave magičnu atmosferu za finale. Moram da se uštinem, osećaj je potpuno neverovatan što smo u ovoj situaciji. Nisam ni razmišljao o tome što bi nam pobeda donela plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Ako uspemo da pobedimo, imaćemo vremena da razmišljamo o tome. To bi bila najveća pobeda u mojoj karijeri“, kazao je trener Mjelbija Anders Torstenson.

Njegov tim i Heken se još nisu sastajali ove sezone. Poslednja dva njihova okršaja, u julu i avgustu prošle godine, pripala su aktuelnom šampionu sa po 2:1 i 1:0.

------------------------------------

SVI OSVAJAČI KUPA ŠVEDSKE

15 – Malme

8 – AIK, Geteborg

6 – Norćeping

5 – Jugrarden, Helsingborg

3 – Kalmar, Elfsborg

2 – Atvidabergs, Heken

1 - Landskrona, Esters, Hamarbi, GAIS, Ergrite, Ra, Degerforš, Halmštad, Estersund

------------------------------------

KUP ŠVEDSKE – FINALE

Četvrtak

15.00: (3,80) Mjelbi (3,40) Heken (1,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1MjelbiHekenIvan Kričak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara