Aleksander Barbosa (©AFP)
Aleksander Barbosa (©AFP)

Istorijski dan paragvajskog fudbala: Libertad prvi osvojio sve!

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.12.23. | 02:41

Meč odlučen nakon penal drame, Aleksandar Barbosa strelac u verovatno svom poslednjem meču za Libertad

Apertura, pa Klausura i sada Kup Paragvaja... Fudbaleri Libertada osvojili su sve u 2023. godini! Teško je poverovati, ali nikada u istoriji paragvajskog fudbala nijednom klubu to nije uspelo, zbog čega je ovo istorijski dan ne samo za Libertad, već i omiljenu nam igru zemlje u srcu južnoameričkog kontinenta!

Libertad je imao trofej na tacni već posle 90 minuta, ali je na kraju ipak morao propisno da se pomuči, preznoji i iznervira svoje navijače. Apsolutni vladar paragvajskog fudbala savladao je Trinidense u Viljariki tek posle penal drame, iako je sve do petog minuta nadoknade imao gol prednosti zahvaljujući streli Aleksandera Barbose čiji se odlazak iz kluba izgleda bliži kraju. Posle dva poluvremena 1:1, nakon penala 4:1 za Libertad!

Izabrane vesti

U penal ruletu samo se potvrdilo da je Libertad trebalo da uzme trofej bez dodatne neizvesnosti. Igračima Trinidensea su se skamenile noge i pošto nisu iskoristili prva dva udarca sve je bilo u rukama sastava Arijela Galeana. Očekivano, osvajač Aperture i Klausure takav poklon nije ispustio. Među strelcima u penal seriji našao se i Barbosa oko čijeg statusa se nedeljama vode razne polemike. Njegov ugovor sa Libertadom ističe poslednjeg dana 2023. godine, a pošto se dve strane još nisu dogovorile oko uslove eventualnog produžetka saradnje, izvesno je da će 28-godišnji napadač potražiti sreću na drugom mestu.

Libertad nije uspeo u prvom delu utakmice da pronađe svoju igru, baziranu na posedu. Igrači Trinidensea shvatili su brzo da ipak mogu da se odupru naletima favorizovanog rivala i igrali su nešto otvorenije, ali se prvi deo susreta završio bez golova. I tek što se zakotrljala lopta u nastavku, Barbosa je pobegao protivničkoj iza leđa i pogodio metu posle dobrog centaršuta Lukasa Sanabrije iz kornera.

Posle gola se Trinidense preorijentisao na napad, podigao linije tima i krenuo na sve ili ništa. No, sve velike šanse pišu se na račun Libertada. Matijasu Espinosi je VAR poništio gol za 2:0, čak je i veteran Oskar Kardozo imao nekoliko dobrih šuteva. Kada je đavo odneo šalu, trener Trinidensea Hose Arua pokušao je da izvuče nešto više sa dvojicom napadača i to mu se na kraju delimično isplatilo. Aleks Alvares je iskoristio neodlučnost Libertadove odbrane i pogodio za 1:1 u petom minutu nadoknade što je unelo novu dozu neizvesnosti i drame. Doduše, samo na još nekoliko minuta, pošto su igrači Trinidensea pucali sebi u kolena i olakšali rivalu posao da uzme Kup i automatski Superkup Paragvaja. Uz to pobedniku ide i ček na 600.000.000 guaranija, što je nešto više od 74.000 evra. Trinidenseu kao utešna nagrada ide nešto manje od polovine ove sume.


tagovi

LibertadParagvaj 1Oskar KardosoAleksander Barbosa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara