(AFP)
(AFP)

Iz slobodnjaka, desnom spoljnom! Genijalni um je izmislio gol kakav nikad pre nije viđen (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.01.24. | 18:04

Bekenbauer u ulozi strelca-inovatora

Bio je defanzivac, a znao je da daje golove kao napadač. Kad ce crta poduvkla, 74 puta je varao protivničke golmane, s tim da malo koji pogodak Franca Bekenbauera budi emocije kao jedan od pre skoro pola veka.

Sreli su se Duizburg i Bajern 30. marta 1974, a Kajzer je uradio nešto što je u to vreme – a, bogami, i u ovo – bilo nezamislivo. Lopta postavljena malo ispred kruga van kaznenog prostora. Otprilike 20 metara daleko od golmana. Svi su očekivali slobodan udarac, ali niko nije mogao da prepostavi šta će genijalni um smisliti.

Izabrane vesti

I onda – bum. Na zaprapašćenje posetilaca i gledalaca u televizijskom prenosu. Udarac spoljnim delom kopačke!? Preko živog zida, pa direktno ispod roglja konstrukcije gola. Komentatori često koriste izraz „tamo gde se spajaju prečka i stativa“. Džaba parada golmana Ditmara Lindersa. Bajern je poveo i kasnije trijumfovao 4:0, na putu ka petom naslovu prvaka Nemačke.

Bila je to generacija sa Sepom Majerom među stativama, Polom Brajtnerom, Ulijem Henesom, Gerdom Milerom... Okosnica reprezenatcije koja je baš te 1974. postala prvak sveta.

U finalu je savladana Holandija, kapiten selekcije bio je upravo Bekenbauer. I isto što je uradio protiv Duizburga probao je u meču vrednom titule prvaka sveta, samo što mu je udarac spoljnim delom kopačke ukrotio holandski golman Jan Jongbled.



tagovi

Franc BekenbauerBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara