Slavlje fudbalera Liverpula posle devetog gola (©Reuters)
Slavlje fudbalera Liverpula posle devetog gola (©Reuters)

Izjednačen apsolutni rekord Premijer lige, Enfild tražio 10: Liverpul - Bornmut 9:0! Bajčetić debitovao

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.08.22. | 17:56

Rahim Sterling konačno probio led, Čelsi nekako preživeo Lester na Stamford Bridžu

Istorija se pisala danas na Enfildu! Liverpul je posle samo dva osvojena boda u prva tri kola potpuno eksplodirao i iskalio bes na nesrećnim Bornmutom u pobedi koja je lako mogla da ima dvocifren broj golova! Izostao je taj deseti gol, iako je Kop tokom poslednjih pet-šest minuta skandirao da želi nešto što nikada dosad nije viđeno u Premijer ligi. Ipak, moraće navijači Liverpula da se zadovolje pobedom od "samo" 9:0 nad Trešnjicama, čime je izjednačen apsolutni rekord Premijer lige postavljen 2. februara prošle godine, kada je Mančester junajted napakovao devet pogodaka Sautemptonu na Old Trafordu.

Fantastično popodne na Enfildu pamtiće fudbalski poklonici u Srbiji i po debiju naše gore lista Stefana Bajčetića, kome je Jirgen Klop sa nepunih 18 godina ukazao šansu da upiše premijerligaški debi. Pamtiće talentovani Srbin ovaj dan, jer je dobio šansu koju su retki zaslužili i sada je na njemu da gradi put do vrha i jednog dana možda postane standardni prvotimac slavnog kluba sa severa Engleske. Da uradi ono što se nije dalo Milanu Jovanoviću u najboljim godinama karijere i Lazaru Markoviću posle dolaska iz Benfike za 25.000.000 evra. Bajčetića je Klop poslao na teren u 70. minutu umesto kapitena Džordana Hendersona, a bio je na terenu za poslednja dva gola.

Izabrane vesti

Teško da je krcati Enfild mogao da dobije lepši poklon za iskupljenje posle turbulentna uvodna tri kola i samo dva osvojena boda. Nit lepšeg pogleda na semafor, nit ubedljivijeg rezultata u kompletnoj istoriji Premijer lige! I ne samo to, Liverpul je takođe prvi put u svojoj istoriji zatresao protivničku mrežu čak pet puta, pa će se ovaj 27. avgusta pamtiti u redovima šestostrukog evropskog prvaka po mnogo čemu...

Nema previše razloga prepričavati svaki od devet golova, dovoljno je samo izlistati strelce. Roberto Firmino je apsolutno obeležio ovo subotnje popodne bez Darvina Nunjeza jer je uz dva gola dopisao i tri asistencije. Izgledalo je u dosadašnje tri utakmice da ga je dolazak snažnog Urugvajca poremetio Brazilca, ali danas je uspeo da vrati stvari na svoje. Luis Dijaz je otvorio i zatvorio impozantnu seriju golova, prvi put mrežu je zatresao već posle tri, a poslednji u 85. minutu. Posle njegove lepotice u samoj završnici susreta, Kop se digao na noge i iz sveg glasa skandirao: “Hoćemo deseti, hoćemo deseti...“

Nisu ga dočekali, baš kao što ni Mohamed Salah nije dočekao da bude među strelcima u ovako ubedljivoj pobedi. Neverovatno šta je danas proživeo Egipćanin! Ne samo da se nije upisao, već je propustio dve prilike koje je bilo teže promašiti. Po jednu u oba poluvremena. Nije se dalo Salahu nikako da stigne bar do trećeg pogotka u ligi i nije krio frustraciju zbog toga. Pored Dijaza i Firmina mrežu Bornmuta cepali su Harvi Eliot u 6, Trent Aleksander Arnold u 28, Virdžil van Dajk u 45, Fabio Karvaljo u 80. minutu i Kris Mefam posle autogola na samom startu drugog poluvremena.

Teško da posle ovakve eksplozije Liverpul može da se vrati na put kikseva, ovo će i te kako biti veliki zamajac za ekipu da uđe u značajan uspon forme, pogotovo jer već u sledećem kolu stiže Njukasl. Što se Bornmuta Skota Parkera tiče, današnja katastrofa pokazuje da ovom klubu realno nije mesto u engleskoj fudbalskoj eliti. Trešnjice posle samo četiri utakmice imaju više primljenih golova od Čelsija iz sezone 2004/05, što je i danas rekord Premijer lige u toj kategoriji. I ne samo to, klub sa Vitaliti stadiona je sa dva postignuta gola daleko od onoga što se traži za ovaj nivo fudbala...

Dok se Liverpul iživljavao nad Bornmutom, Čelsi je nekako uspeo da savlada Lester rezultatom 2:1 (0:0) uz debitantske golove Rahima Sterlinga koga nikako nije slušala lopta u dosadašnje tri utakmice. Što se, uostalom, odrazilo i na rezultate Plavaca.

Videćemo da li je Sterling svojim hicima potpisao otkaz Brendanu Rodžersu. Mnogo se spekulisalo o tome da bi eventualni poraz na Stamford Bridžu mogao da bude i poslednji radni zadatak Rodžersa na klupi Lisica, s obzirom da je osvojen samo jedan bod u ova četiri kola. Ako Rodžers ode, nije isključeno da će King Pauer stadion napustiti Vesli Fofana, za koga je klub odbio već tri zvanične ponude Čelsija, poslednju na 83.000.000 evra plus bonusi, te Juri Tilemans koga želi Arsenal i Džejms Medison za čije zdravlje se raspituje Njukasl.

Tomas Tuhel je ovaj susret posmatrao sa tribina i tako odradio suspenziju zbog incidenta sa Antonijem Konteom posle derbija Londona. Imao je priliku da vidi tim koji se i dalje jako muči, iako Lester definitivno nije više toliko opasan koliko je bio prethodnih godina...

Sterling je konačno probio led i počeo da se isplaćuje, ali Plavcima će biti potrebno još dosta vremena dok ne pronađu zonu komfora, pogotovo ako do kraja prelaznog roka stignu nova pojačanja. A, očekuju se Fofana, možda špic – želja je Pjer Emerik Obamejan – i centralni vezista.

Everton je prokockao minimalno vođstvo na Komjuniti stadionu koje je doneo još jedan čovek sa Čelsijeve liste želja Entoni Gordon u 24. minutu. Konačnih 1:1 delo je Vitalija Janelta u 84. minutu na asistenciju Kina Luis Potera.

Brajton je na svom terenu dobio Lids golom Paskala Grosa u 66. minutu i produžio niz iz snova na početku sezone! Galebovi su posle senzacionalne pobede nad Mančester junajtedom na otvaranju prvenstva odigrali 0:0 sa Njukaslom, a onda dobili Vest Hem sa 2:0 nasred Olimpijskog stadiona. Nimalo lak raspored i ogromnih 10 bodova za tim sa juga Ostrva.

ENGLESKA 1 - 4. KOLO

Subota

Sautempton - Mančester junajted 0:1 (0:0)

/Bruno Fernandeš 55/

Brentford - Everton 1:1 (0:1)

/Janelt 85 - Gordon 24/

Brajton - Lids 1:0 (0:0)

/Gros 66/

Čelsi - Lester 2:1 (0:0)

/Sterling 47, 63 - Barns 67/

Liverpul - Bornmut 9:0 (5:0)

/Dijaz 3, 85, Eliot 6, Aleksander Arnold 28, Firmino 31, 62, Van Dajk 45, Mefam 46ag, Karvaljo 80/

Mančester Siti - Kristal Palas 4:2 (0:2)

/B. Silva 53, Haland 62, 70, 81 - Stons 4ag, Andersen 21/

18.30: (1,43) Arsenal (5,00) Fulam (7,75)

Nedelja

15.00: (2,40) Aston Vila (3,35) Vest Hem (3,20)

15.00: (2,90) Vulverhempton (3,15) Njukasl (2,70)

17.30: (7,50) Notingem (4,40) Totenhem (1,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mohamed SalahRoberto FirminoRahim SterlingStefan BajčetićČelsiLiverpul

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara