Vembli (©Reuters)
Vembli (©Reuters)

Jedini engleski klub koji nije dobio ime po lokaciji igra na Vembliju

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.05.22. | 13:13

Port Vejl se u subotu od 17 časova sastaje sa Mensfildom Najdžela Klafa u baražu za plasman u Ligu 1, treći rang engleskog fudbala

U svakoj fudbalskoj ligi koja ima neku dužu tradiciju može jasno da se vidi kako su klubovi dobijali ime. Kod nas u Srbiji se i dalje mnogi zovu po komunističkim simbolima, u Španiji svako ko je dobio amin od kralja poneo je ime Real, a u Engleskoj se kao po pravilu svi klubovi nazivaju po lokaciji na kojoj se nalaze. Gradu iz kojeg dolaze ili nekog njegovog dela, ako taj grad ima više klubova. Od svih klubova iz prva četiri ranga, svih profesionalaca, samo jedan nema takvo ime – Port Vejl. Upravo će on ove subote od 17 časova zaigrati na slavnom Vembliju, igraće protiv Mensfilda finale baraža za plasman u Ligu 1, treći rang.

Totenhem je deo Londona, Everton opština u Liverpulu, Aston je deo Birmingema… Od niželigaša, KPR je nekada igrao u Kvins parku, Forest Grin je deo Nejlsvorta, Tranmer je ime sela iz kojeg je „izrastao“ gradić Birkenhed.

Izabrane vesti

Čak je i Arsenal dobio ime po lokaciji. Osnovan je 1886. godine pod imenom Rojal Arsenal, po fabrici čiji radnici su ga osnovali. Kako se engleski fudbal razvio, 1893. godine je registrovan kao Vulvič Arsenal, po delu Londona u kojem se fabrika nalazila. Tek skoro tri decenije kasnije, posle selidbe na sever na stadion Hajberi, klub je izgubio to „Vulvič“ iz imena. No, i dalje ono Arsenal predstavlja lokaciju – fabriku.

Zato se Port Vejl izdvojio kao pravi revolucionar engleskog fudbala. Ekipa iz Burslema ima simbolično ime, koje predstavlja omaž svim lukama duž Trent-Mersi kanala. Bukvalan prevod Port Vejla sa engleskog jezika na srpski je „dolina luka“.

17.00: (2,75) Mensfild (3,00) Port Vejl (3,05)

Najveći rival nekadašnjeg premijerligaša Stouka decenijama u nazad se takmiči u trećem i četvrtom rangu. Poslednji put je iz Lige 1 ispao 2017. godine, potom je dva puta za dlaku izbegavao selidbu u peti rang, a sada je veoma blizu povratka u treći. Bio je peti na tabeli Lige 2, to ga je odvelo u baraž, a tamo je u polufinalu eliminisao Svindon posle penala.

Međutim, Port Vejl u finalu na kultnom Vemblju ovog popodneva očekuje nezgodan zadatak. Rival mu je Mensfild, na čijoj klupi sedi Najdžel Klaf, sin legendarnog engleskog stratega Brajana Klafa, koji je sa Notingem Forestom dva puta bio prvak Evrope.

Klaf se bori za drugu promociju u trenerskoj karijeri. Prvu je osvario 2015. godine na klupi Berton Albiona, kada je uveo taj klub prvi put u istoriji u Čempionšip. Ostao je u toj ekipi do 2020, kada je preuzeo Mensfild, a tokom karijere je 56-godišnji strateg vodio još Derbi Kaunti i Šefild Junajted.

Mensfild se za baraž izborio u poslednjem kolu, remijem sa prvoplasiranim Forest Grinom (2:2). Tako je za jedan bod ostavio ispod crte Saton, a potom su u polufinalu dva puta pobedili Nortempton (2:1 i 1:0).

Pobednik meča na Vembliju pridružiće se u trećem rangu pomenutom Forest Grinu, Ekseteru i Bristol Roversu. Iz Lige 1 su ispali Džilingem, Donkaster, Vimbldon i Kru Aleksandrija.

Prvi susret Port Vejla i Mensfilda ove sezone završen je 1:1, a potom je u martu tim iz Burslema savladao Mensfild.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ENGLESKA 4 (BARAŽ) – FINALE

Subota

17.00: (2,75) Mensfild (3,00) Port Vejl (3,05)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Port VejlVembliLiga 2Najdžel Klaf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara