Alen Stajčić i Hali Long (©Reuters)
Alen Stajčić i Hali Long (©Reuters)

Jedini Srbin na Mundijalu za žene i čovek koji je pokrenuo filipinski fudbal: Alen Stajčić kao Kijanu Rivs

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.07.23. | 08:18

Otkako je Australijanac srpskog porekla imenovan za selektora, ženska reprezentacija Filipina niže uspehe i doprinosi sve većoj poplarnosti fudbala u zemlji košarke. Kao u čuvenom filmu The Replacements, prvo ih je gledala šačica ljudi, a sada pune stadione...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Filipinke su startovale porazom na Svetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu. Švajcarska je slavila u Danidinu sa 2:0, ali je otpor borbenog tima sa jugoistoka Azije slomila tek posle „mekanog“ penala, koji je veznoj igračici Koumbi Sou pomalo majčinski i posle pregledanja VAR snimka dosudila Vinsentija Amedome, arbitar iz Togoa. U nastavku je razlika u kvalitetu došla do izražaja i autsajderke Grupe A nisu imale nikakve šanse da izbegnu poraz.

Izabrane vesti

Ali, nema razloga da bude razočaran selektor Filipinki, Australijanac Alen Stajčić, jedini učesnik ženskog Mundijala koji je srpskog porekla. Njegov tim je ispunio cilj i samim plasmanom na šampionat, prvim u istoriji 13. najmnogoljudnije države sveta.

Stajčić se s pravom može nazvati čovekom koji je probudio filipinski fudbal iz duboke kome. Od njegovog dolaska na kormilo ženske reprezentacije 2021. godine, počeo je pravi preporod koji je privukao i publiku na tribine. Ruku na srce, nije išlo glatko, ali je broj navijača počeo rapidno da se penje godinu dana od dolaska 49-godišnjeg stručnjaka – sa 400 do 500 na po 10.000 po utakmici.

Sve se promenilo kada su fudbalerke Filipina pre tačno godinu dana, u julu 2022. na domaćem terenu osvojile AFF šampionat, prvenstvo zemalja ASEANA (Asocijacija zemalja Jugoistočne Azije). Prvi trofej na međunarodnim takmičenjima u istoriji filipinskog fudbala. Prethodno su u januaru igrale i polufinale Kupa Azije, a zatim izborile prvi plasman na prvenstvo sveta.

Stajčić se u intervjuu za Sydney Morning Herald prisetio tog perioda i uporedio ga sa poznatim sportskim filmom The Replacements (Zamene) iz 2000. godine. U ovom ostvarenju Kijanu Rivs igra bivšeg igrača američkog fudbala, koji se reaktivira na poziv trenera čiji je kompletan tim stupio u štrajk četiri kola pre kraja.

U početku ih je gledala samo grupica od šest navijača, ali kako su počeli da pobeđuju ubrzo ih je bilo 100, pa 10.000 i na kraju pun stadion. Iz nekog razloga sam mislio o tom filmu tokom AFF šampionata“, rekao je Stajčić.

Razlog je svakako bila neodoljiva sličnost sa situacijom u kojoj su bile Filipinke.

U prva tri kola tribine su bile bukvalno prazne, a onda smo zaseli na prvo mesto u grupi i poseta je počela da se povećava – prvo 1.500, pa 2.923, pa 3.233, na kraju u finalu 8.500 navijača. I onda, dva dana kasnije, igračice su imale svečani prijem kod novog predsednika države“, priseća se Stajčić.


Prema rečima ovog stručnjaka, koji je postavio temelje sadašnje reprezentacije Australije, jedne od najjačih selekcija sveta, taj uspeh Filipinki bio je prekretnica.

Igračice su tada za početak počele da veruju da mogu biti sila u regionu jugoistočne Azije. Ali, iskreno se nadam da mogu i više od toga“, dodao je Stajčić, napominjući da je fudbal na Filipinima i dalje „siromašni rođak“ košarke.

To našu priču o uspehu čini malo više posebnom“, zaključio je.

Kako je uopšte Stajčiću pošlo za rukom da za manje od dve godine preokrene sve naglavačke?

Kako i sam potiče iz porodice srpskih iseljenika koji su se nastanili u Sidneju, bio je svestan da dijaspora može da bude i te kako dobar izvor talenata, a filipinska je jedna od najvećih u svetu. Samo u Australiji živi preko 400.000 ljudi poreklom iz ove zemlje.

Pošteno je „pretresao“ filipinsku dijasporu širom sveta i okupio grupu dobrih fudbalerki, stasalih u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Norveškoj, a koje imaju poreklo bar po jednom roditelju. Među ovim igračicama je i Džesika Kauart, rođena Amerikanka, koja je prošle sezone igrala u Srbiji za subotički Spartak.

Alen Stajčić (©Reuters)Alen Stajčić (©Reuters)

Zbog odluke da okupi tim u kojem je tek mali broj „domaćih“ igračica, Alen Stajčić se našao i na meti pomalo podozrivih pitanja pojedinih novinara. Na jedno takvo morao je da odgovori i uoči debitantske utakmice na Svetskom prvenstvu:

Uopšte mi nije bitno gde je koja igračica rođena i gde živi, sve dok imaju Filipine u svom srcu i svojoj krvi, i sve dok znaju s loptom i imaju pravo da igraju za nas. To je jedino čime sam se vodio kada sam okupljao ovaj tim i one zaista svim srcem igraju za zastavu i za narod Filipina. To se moglo videti i tokom proteklih godinu dana, kada smo igrali širom planete, od Evrope, preko Severne i Centralne Amerike, do Australije. Svuda smo imali veliku podršku filipinske dijaspore sa tribina.

Stajčićevom timu na debitantskom nastupu na Svetskom prvenstvu ipak pripada ulogu autsajdera. Posle poraza od Švajcarske, u utorak ih čeka duel sa domaćinom Novim Zelandom, a na kraju i susret sa Norveškom. Kako god da se ova avantura završi za Filipinke, one su svoj cilj već postigle. Ne samo da su se našle u društvu 32 najbolje selekcije sveta, već su učinile da fudbal bar na kratko zaokupi veću pažnju njihovih sunarodnika od mezimčeta nacije – košarke.

Uspeh sa potpisom Srbina iz Australije – Alena Stajčića.

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju „Osvoji za nju“ gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svaki dan takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKI DAN!

Prvi takmičarski dan počinje danas, u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeFilipiniženski fudbalAlen Stajčić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara