Fudbaleri SAD-a (©AFP)
Fudbaleri SAD-a (©AFP)

Jenkiji su sila broj 1 u Konkakaf zoni: Borjan vadio dva puta loptu iz mreže (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.06.23. | 05:02

Sjedinjene Američke Države u Las Vegasu pobedile Kanadu u finalu Lige nacija sa 2:0 (2:0) i odbranile trofej iz 2021. godine

Amerikanci više vole fudbal (njihov fudbal s jajastim loptom), ali i u sokeru su sve bolji, rastu iz godinu u godinu i trenutno su sila broj 1 u Konkakaf zoni, odnosno u Srednjoj i Severnoj Americi i Karibima, ispred ljutog rivala Meksika. Posle Sombrerosa u polufinalu, u borbi za pehar u Ligi nacija pobeđena je Kanada sa 2:0 u Las Vegasu na velelepnom staidonu Aledžajant, domu NFL ligaša Rejdersa.

Tako su SAD ponovile uspeh iz 2021. godine, kada su osvojili ovo takmičenje koje je osnovano 2018. godine. Mnogo važnije za Amerikance i Kanađane je Gold kup, šampionat Konkakafa, koje počinje ove nedelje.

Izabrane vesti

Okršaj sa Meksikom su Veston Mekeni i Seržinjo Dest, dvojica važnih igrača Jenkija, završili pre vremena, dobili su crvene kartone, pa nisu igrali u finalu. I bez njih dominirao je tim selektora Brajana Kalahana.

Kanađani su došli u Nevadu u najjačem sastavu, sa Alfonsom Dejvisom, Džonatanom Dejvidom, Kajlom Larinom, Milanom Borjanom, ali Amerikanci su dominIrali, posebno u prvih 45 minuta, kada su u postigli oba gola na meču.

U glavnoj ulozi kao asistent bio je fubaler Borusije iz Dortmunda Đovani Rejna, dvostruki paker, a golove su delo Krisa Ričardsa, fudbalera Kristal Palasa i Folarina Baloguna koje je eksplodirao u francuskom Remsa u protekloj Ligi 1 (21 gol na 37 utakmica).

Milan Borjan je u tim, po njegovu ekipu, kobnim trenucima u 12. i 34. minutu bio nemoćan, ništa nije mogao da uradi. Prvi gol je pao posle kornera, kada je Ričards najviše skočio i sa desetak metara načeo mrežu sada već bivšeg golmana Crvene zvezde, koji karijeru nastavlja u Slovanu iz Bratislave. U 34. minutu, novi mat po Zemlju javorovog lista. Rejna je ubacio u vatru Baloguna koji je rutinski šalje iza gola nemoćnog nekadašnjeg kapitena srpskog šampiona. Kanađani su u nastavku napadali, imali terensku inicijativu, ali jalovu, pa su Jenkiji potvrdili lako sačuvali prednost i dokazali da su broj 1 na tlu Srednje i Severne Amerike i Kariba i prvi favorit za osvajanje Gold kupa.

U meču za utešno treće mesto Meksiko je u gradu u Nevadi dobio Panamu sa 1:0, a sve je bilo rešeno u četvrtom minutu, kada je fudbaler Montereja Hesus Galjardo zatresao mrežu rivala.

Amerikanci brane trofej u Gold kupu od pre godine, kad su posle penala pobedili Meksiko. U istoriji ovog takmičenja samo je još jedna selekcija, i to 2000. godine, bila šampion pored "večitih" Meksika i SAD-a. U pitanju je Kanada.

KONKAKAF LIGA NACIJA (LAS VEGAS)

Ponedeljak

FINALE

Kanada – SAD 0:2 (0:2)

/Ričards 12, Balogun 34/

ZA 3. MESTO

Panama – Meksiko 0:1 (0:1)

/Galjardo 4/



tagovi

reprezentacija SADMilan BorjanReprezentacija Kanadekonkakaf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara