Slaviša Jokanović (©Reuters)
Slaviša Jokanović (©Reuters)

Jokanoviću visi otkaz nad glavom, u medijima ga nazivaju "opskurnim trenerom", Aršavin ga branio

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.04.23. | 11:17

Dinamo iz Moskve u rezultatskoj krizi, a ruska javnost za to najviše krivi srpskog stratega. Zato, derbi Moskve protiv Spartaka u okviru 22. kola, koji se igra od 18.30 časova, ključan je za Policajce

Posle odlične prošle sezone i zauzimanja treće pozicije, očekivalo se da će Dinamo iz Moskve da se bori za titulu sa Zenitom. Međutim, srpski trener Slaviša Jokanović nije uspeo da unapredi tim koji mu je ostavio prethodnik Sandro Švarc, a posle nekoliko loših rezultata Policajaca ovog proleća sve glasnije se u Rusiji priča o smeni šefa stručnog štaba. Zbog toga, gradski derbi sa Spartakom od 18.30 časova mogao bi da bude ključan po Jokanovića.

Objektivno, očekivano je bilo da Dinamo igra lošije nego prošle sezone, pošto je tokom leta zbog celokupne situacije u ruskom fudbalu i rata u Ukrajini ostao bez gotovo svih stranaca. Otišli su iz Rusije Sebastijan Šimanski, Nikola Moro, Klinton Ndžije, Giljermo Varela, Fabijan Balbuena, Ivan Ordec… Dinamo je strovalio 11.400.000 evra tokom dva prelazna roka na zamene, ali očigledno da to nisu bili baš pogoci.

Izabrane vesti

Kao što smo napisali, Dinamo je tek peti na tabeli, sa čak 18 bodova manje od Zenita. Dobro, tim iz Sankt Peterburga je jedini koji se letos zapravo pojačao i nije slabiji nego prošle sezone, ali ostatak konkurencije Moskovljana je takođe ostao bez svojih stranaca. Ipak, devet kola pre kraja Dinamo ima devet poena manje od drugoplasiranog Rostova, šest od trećeplasiranog Spartaka, a tri od CSKA. Lošiji je nego prošle sezone i navijači i javnost zahtevaju da neko odgovara za to.

Jokanović je zato prvi na udaru, pogotovo posle nekoliko neuspeha tokom proleća. Možda su kiksevi Dinama tokom jesenje polusezone i mogli da se pravdaju time što je 54-godišnji Novosađanin nov u klubu, ali posle odrađenih zimskih priprema ostao je bez alibija. Međutim, od februara moskovski klub je prvo izgubio u dvomeču u Kupu Rusije od Krilja Sovjetova, zatim mu je u prvenstvu očitao lekciju Vladimir Ivić sa Krasnodarom (3:1). Konsolidovao se malo tim posle ligaške pobede Uralom (1:0), ali je posle toga prvo u prvenstvu izgubio od Sočija (2:0), a zatim ga je u utorak definitivno iz Kupa Rusije eliminisao drugoligaš Akron, koji je u sred ruske prestonice slavio posle penala. Šteta što je to bio prvi meč Milanu Majstoroviću od dolaska u Rusiju iz Vojvodine na kojem je bio starter. Neće ga pamtiti po dobru.

18.30: (1,90) Spartak (3,50) Dinamo (4,10)

Od tada je Jokanović konstantno tema u medijima. Najoštriji kritičar bio je bivši strateg Dinama Sergej Silkin, koji je Srbina nazvao „opskurnim trenerom“.

Poraz Dinama u Kupu Rusije je neuspeh. Možete da šutnete sto puta, ako ne date nijedan gol za 90 minuta, krivi ste. Akron je bio koncentrisaniji i zato je prošao dalje. Jasno je da kada se izgubi, trenera prvog krivite. Pod Švarcom je Dinamo barem igrao bolje. Zato bih ja gledao ka menadžmentu, onima koji zapošljavaju trenere. Oni su odgovorni, jer Jokanović nije briljirao ni na svojim prethodnim poslovima. Zašto Dinamo uzima opskurne strance? Imamo toliko domaćih trenera koji su bez posla, a koji bolje razumeju rusko prvenstvo i igrače“, kazao je Silkin za Čempionat.

Nešto blaži prema Jokanoviću bio je Andrej Aršavin, nekadašnji fudbaler Zenita i Arsenala. Može da se kaže da je 41-godišnji Rus čak i stao u odbranu Srbina.

Na početku sezone svi su još bili pod uticajem Švarcovog rada, sa njim je stvarno sve izgledalo dobro. Jokanović je samo drugi trener, a uz to je imao objektivan problem sa timom jer su mu otišli neki stranci. Tokom zime su svi pričali drugačije, jer je Dinamo pobeđivao sve na pripremama. Međutim sada se stvorila negativna atmosfera. Ne bih rekao da Jokanović radi loše, već samo ima rupe u svojoj kompoziciji koje pokušava da zakrpi. Nažalost, izgleda da ne uspeva u tome“, objasnio je Aršavin za Sport24.

Prošle sezone Šimanski je nekoliko puta sam „vukao“ Policajce kada im nije išlo i „izmišljao“ bodove. Sada Dinamo jednostavno nema takvog igrača u svojim redovima i to se vidi. Ruski mediji su pravili presek stanja na tabeli prošle i ove sezone, Jokanovićev Dinamo je lošiji od Švarcovog posle 21 kola za sedam bodova. I gol-razlika je, logično, slabija. Kod Švarca bila je 40:23, Jokanović je na 36:26.

Otežavajuća okolnost po Srbina je i povreda najboljeg napadača Fedora Smolova. Centarfor koji je postigao devet pogodaka ove sezone (sedam u prvenstvu i dva u kupu) propustio je poslednjih šest utakmica Policajaca. Odmenio ga je sasvim dobro Konstantin Tjukavin, čiji golovi su doneli Dinamu direktno pobede i protiv Krilja Sovjetova i protiv Urala. Međutim, ne može baš da se očekuje od 20-godišnjeg napadača da sam vuče ekipu tokom čitavog proleća.

Trener sam 15 godina i potpuno sam posvećen ovom poslu. Ne mislim da smo igrali loše protiv Akrona, ali bilo je određenih problema na prethodnim utakmicama. Moj status je pitanje za upravu kluba, ne za mene“, rekao je Jokanović posle eliminacije u kupu.

Konstantin Tjukavin (©AFP)Konstantin Tjukavin (©AFP)

Nekadašnji sportski direktor Dinama Roman Orenščuk ne veruje da će sadašnja uprava Policajaca da smeni Jokanovića pre kraja sezone.

Mislim da će Jokanović da ostane u klubu do kraja prvenstva. Niko neće da prenagli. Doduše, ako Dinamo izgubi još dve ili tri utakmice, trener može da ‚izvisi‘. Setite se samo početka sezone, Dinamo nije pobedio na nekoliko utakmica, ali uprava nije paničila. Zbog toga verujem da Jokanović neće biti otpušten“, ponovio je Orenščuk

Jokanović je u Moskvu stigao letos, a sa Dinamom je potpisao ugovor na godinu dana, uz opciju produžetka. S obzirom na to da Policajci ne mogu da se bore za neko evropsko takmičenje, zbog suspenzije ruskih klubova od strane UEFA, ova sezona već može da se precrta kao neuspešna. Ipak, to isto tako znači da nema preterane potrebe za nekom šok terapijom u vidu smene trenera i da bi Jokanoviću mogla da se pruži šansa da privede prvenstvo kraju.

Njemu je svakako najvažniji naredni meč sa Spartakom. Dinamovi navijači neće biti blagonakloni ako se izgubi od velikog rivala. U prvoj polusezoni Jokanović je slavio protiv Spartaka, Tjukavin je i tada bio junak, postigao je jedini gol na meču. Uprkos tom trijumfu Dinamo gleda Spartaku u leđa, ali kroz direktan duel može da se vrati u borbu za treće mesto. Utešno, kada su već svi trofeji izvan domašaja...

Po svemu sudeći, Dinamo će Jokanoviću da bude samo još jedan od klubova u biografiji. Već 10. po redu, posle Partizana, tajlandskog Muangtong Junajteda, Levskog iz Sofije, Erkulesa, Votforda, Makabija iz Tel Aviva, Fulama, Al Garafe iz Katara i Šefild Junajteda. Sve trofeje, tri titule i dva nacionalna kupa, osvojio je sa prva dva kluba koja je vodio. Četiri je osvojio sa Partizanom, jednu titulu u Tajlandu. Imao je doduše dve promocije iz Čempionšipa u Premijer ligu, sa Votfordom i Fulamom.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: Pogodi 3 utakmice GG

----------------------

RUSIJA 1 – 22. KOLO

Subota

13.00: (3,00) Torpedo (3,30) Fakel (2,40)

15.30: (2,50) Ahmat (3,35) Ural (2,85)

18.30: (1,90) Spartak (3,50) Dinamo (4,10)

Nedelja

13.00: (2,10) Soči (3,45) Krilja Sovjetov (3,50)

15.30: (1,23) CSKA Moskva (6,25) Himki (13,0)

18.00: (1,65) Krasnodar (3,60) Nižnji Novgorod (5,80)

19.00: (4,90) Lokomotiva (3,60) Zenit (1,75)

Ponedeljak

16.00: (2,20) Orenburg (3,50) Rostov (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Slaviša JokanovićDinamo MoskvaSpartak Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara