Dejan Joveljić (©Starsport)
Dejan Joveljić (©Starsport)

Joveljić na Evropskom prvenstvu u šahu: Genijalac? Nisam merio IQ, ali nisam valjda ni ludak

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.12.23. | 02:32

“I u fudbalu gledaš unapred, predviđaš, čekaš grešku protivnika“, kaže srpski fudbaler

Nada se pozivu Dragana Stojkovića za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a u međuvremenu sam igra Evropsko prvenstvo u Zagrebu. Ono šahovsko. Nije šala, Dejan Joveljić, napadač Los Anđeles Galaksija, ovog će decembra u Zagrebu igrati Euro u brzopoteznom šahu, pa i ne čudi što je to izazvalo veliku pažnju medija u Hrvatskoj.

Sportske novosti nisu propustile priliku za jedan neobičan intervju, jer Joveljić voli i bilijar i da slaže Rubikovu kocku. No, šah je ipak posebno interesantan, pa su ga odmah upitali: ima li istine u onome što kaže mladi velemajstor Hans Niman da su svi šahisti pomalo ludaci, samo to vešto kriju.

Izabrane vesti

Nisam imao priliku da to doživim. Sve šahiste koje poznajem, vrhunski su momci. Valjda ni ja nisam ludak. Genijalac? Nisam merio IQ, ali saglasan sam da je retko da se fudbaler bavi šahom i slaže Rubikovu kocku. Šah me je zaintrigirao tokom korone i karantina, a ranije sam imao mononukleozu i proveo šest meseci u krevetu... Nije bilo druge nego da slažem kockice. Lični rekord mi je 38 sekundi, ali brzo dosadi. Ljudima je do vau, ali sve se svodi na nekoliko šema“, kaže Joveljić za Sportske novosti.

Šah je već mnogo komplikovanija priča, a i legendarni ser Arleks Ferguson je govorio da bi svaki fudbaler trebalo da zna bar osnove šaha.

Slični su to misaoni procesi. I u fudbalu gledaš unapred, predviđaš, čekaš grešku protivnika i pokušavaš da je iskoristiš. Kada vidiš prostor napadaš. Sigurno mi je šah na terenu doneo u smislu koncetracije i emocija. Naučiš da se rešiš burnih reakcija, one ti ionako samo škode. I u šahu često promatraš protivnika, pa na licu možeš da mu vidiš koliko je siguran u odluke“.

Jednog bar Joveljić verovanto ne bi mogao da “pročita“, ali mu je i dalje san da se okuša protiv aktuelnog prvaka sveta Magnusa Karlsona.

Još nisam imao priliku. Nadam se da ćemo se upoznati i zaigrati, iako to ne bi imalo nikakvog smisla, a-ha-ha. Ali ne bih se osramtio“, smeje se Joveljić.


tagovi

Dejan Joveljićšah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara