Džejson Vilkoks (©Reuters)
Džejson Vilkoks (©Reuters)

Junajted podrugljivom ponudom izazvao kontraefekat i stavio Sautempton u poziciju moći

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.04.24. | 16:22

Novi suvlasnici žele da otpočnu projekat s bivšim direktorom Sitijeve akademije, ali čitav posao kvare Sveci

Završen je prvi mesec od kad je kompletirana sva papirologija oko prenosa udela u vlasništvu Mančester Junajteda. Džim Retklif i njegov INEOS predstavili su pregršt tačaka po kojima je jasno da će se klupska politika u narednom periodu značajno promeniti, a jedna od stavki jeste i pažljiviji odabir ključnih ljudi u sportskom sektoru.

Tragaju aktivno na Old Trafordu za novim sportskim direktorom, a primarna meta je Džejson Vilkoks, čovek koji je donedavno obavljao pomenutu funkciju u Sautemptonu. Ono što je čelnike kluba sa stadiona Svete Marije posebno uvredilo jeste Junajtedova ponuda da timu sa juga Engleske isplati kompenzaciju u visini od narednih 12 Vilkoksovih mesečnih plata i na tome završi sa obavezama ka Sautemptonu. Primera radi, Njukasl za svog sportskog direktrora Dina Ešvorta traži obeštećenje od 20.000.000 funti, pa je ponuda za Vilkoksa na Sent Merizu shvaćena podrugljivo i kategorički je odbačena.

Izabrane vesti

Nakon što je saznao za odbijanje Sautemptona, sam Vilkoks dao je ostavku jer je želeo da radi na Old Trafordu. Problem za Junajted jeste postojanje klauzule u njegovom ugovoru, po kom u slučaju samoinicijativnog raskidanja ugovor, Vilkoks ne može raditi u drugim klubovima u sledećih 12 meseci, što će zakomplikovati ceo proces i dovesti Sautempton u poziciju moći. U narednim sedmicama vodiće se brojne administrativne bitke u trouglu Junajted-Vilkoks-Sautempton, a INEOS je izričit u želji za angažovanjem Vilkoksa.

Sada sportski funkcioner, ostavio je veliki trag kao igrač Blekburna, a sa klubom sa Ivud Parka osvojio je Premijer ligu 1995. godine. Činio je ubojitu napadačku liniju zajedno sa Alanom Širerom, Krisom Satonom, Gremom Le Soom i Stjuartom Riplijem. Kasnije tokom karijere nastupao je i za Lids, Lester i Blekpul.

Zaplivao je 53-godišnji Vilkoks u trenerske vode pre petnaestak godina, a 2012. pridružio se stručnom štabu Mančester sitija jedan od trenera u akademiji. Godinu dana kasnije napravio je korak do Sitijevog tima uzrasne kategorije do 18 godina i sa mesta šefa stručnog štaba nadgledao titulu nacionalnog šampiona i dva finala FA Kupa mladih. Za direktora akademije Građana imenovan je 2017. godine.

Od januara 2023. Vilkoks je obavljao posao direktora fudbala u Sautemptonu. Vilkoks se suštisnki pridružio Sautemptonu tek tokom leta prošle godine, nakon što je odslužio otkazni rok u Sitiju


tagovi

EngleskaMančester JunajtedPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara