Stiven Džerard (©Reuters)
Stiven Džerard (©Reuters)

Kad nema rezultata otkaz je neizbežan, tolerancija i strpljenje su na izmaku u fudbalu

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.10.22. | 10:47

Vila krenula u potragu za Džerardovim naslednikom, Tuhel je odjavio, pozive čekaju Poketino, Dajš, Emeri...

„Stivene, bićeš otpušten ujutru, Stivene...“

Sladile su se Fulamove pristalice na Krejven kotidžu i pogrešile. Vlasnici Aston Vile osluškivali su reakcije navijača, mogli su čuti salve zvižduka iz gostujućeg sektora za Stivena Džerarda i presekli su. Stivi Džija nije otkaz sačekao u jutarnjim časovima na stolu, uručen mu je odmah posle poraza.

Izabrane vesti

Izgubili su na Vila Parku strpljenje, nisu više imali sluha. Legendarnom kapitenu Liverpula obezbedili su brdo novca za pojačanja, dali mu odrešene ruke, ali preporod nalik onom koji je napravio u Rendžersu nije stigao. Igrači kvalitetni, igra neuravnotežena. Džerardov pečat u birmingemskom klubu nije se video, često je menjao formaciju i pokušavao da se prilagodi, da pronađe rešenje za golgetersku krizu. Sputavale su Aston Vilu i povrede, ali one ne mogu biti opravdanje za dve pobede na 11 utakmica u Premijer ligi ove sezone i isto toliko s kraja prethodne.

Od sredine septembra Aston Vila ne zna za pobedu, ni dokazani treneri ne bi izbegli seču... Jedino što se vrednuje je rezultat, a ga Džerard nije imao.

„U fudbalu je poslovanje vođeno rezultatima. Svaki trener kada stupa na dužnost to zna“, rekao je Alan Širer i dodao:

„Na ovom nivou nemate vremena. Morate da imate rezultate. Biće razočaran što nije uspeo da ih poboljša. Ovo je bilo neizbežno i nažalost se dešava“, podvukao je legendarni engleski napadač i poručio da je odlazak Majkla Bila, prvog Džerardovog pomoćnika, jedan od glavni razloga zašto je došlo do pada.

(©Reuters)(©Reuters)

I upravo Majkl Bil, po pisanju engleske štampe, slovi za jednog od glavnih kandidata da popuni upražnjenu klupu. U Premijer ligu je stigao zajedno sa Stivi Džijem, bio mu je pomoćnik na Vila parku do leta, a onda je u junu odlučio da je došlo vreme da samostalno radi. Spustio se rang niže, preuzeo je Kvins Park Rendžers i napravio revoluciju na Loftus Roudu.

Veliko je pitanje da li će Bil prihvatiti da napusti londonski klub posle odličnog početka. Već je odbio Vulverhempton, koji mu je nudio posao pre semec dana kada je otpustio Bruna Laža. Zahvalio mu se na ponudi. Isto je i Tomas Tuhel uradio ovoga jutra kada ga je kontaktirala Aston Vila.

Prva opcija ponovo je Maurisio Poketino. Argentinac je radio u Premijer ligi, bez posla je od kraja prošle sezone kada se rastao sa Pari Sen Žermenom, a u širokom krugu kandidata nalaze se i Šon Dajš – godinama uspešno vodio Barnli, zadržao ga je u Premijer ligi znatno duže no što je prognozirano – kao i Tomas Frank, koji je otpočeo pregovore sa Brentfordom oko novog ugovora. Ali i Unaj Emeri o čijem povratku na Ostrvo se šuškalo i kada su arapski vlasnici preuzeli Njukasl.

Pripremali su se u Aston Vili da uruče otkaz Džerardu, krenuli su u potragu za novim trenerom i pre nego što su smenili Stivi Džija. Možda im je nedostajalo strpljenja, a možda je Aston Vila u ovom trenutku bila prevelik zalogaj za njega.

„Gorko razočaranje. Odradio je fantastičan posao u Rendžersu i dobio šansu u Premijer ligi. Pretpostavljam da su Viline ambicije da bude na nekom od mesta koja vode u Evropu. Stabilnost i strpljenje su na izmaku u fudbalu i zaista sam razočaran zbog Stivena. Mislim da bi ih doveo tamo gde je želeo da je bilo strpljenja“, poručio je Brendan Rodžers posle pobede nad Lidsom kada je saznao za novu smenu u Premijer ligi.

(©Reuters)(©Reuters)

Tema dana na Ostrvu je Džerardov otkaz i mnogi taj potez ne odobravaju. Emil Heski nije iznenađen, ali ne nekadašnjeg klupskog kolegu sa Enfilda kao jedinog krivca. Problem je dublje prirode.

„Pomalo sam potresen zbog Stivija, ali nisam iznenađen. Vrednuju se samo rezultati. Pet poraza vas deli od otkaza, kao i svakog trenera. Teško je“, kazao je Emil Heski i deo krivice za Džerardov otkaz svalio na Džona Mekgina:

„Igrači bi morali da se pogledaju u ogledalo i zapitaju da li su uradili sve što je u njihovoj moći, da li su dali sve od sebe. Stivi je ostavio Mekgina za kapiten, tako da je na njemu velika odgovornost“.

Džerard je već četvrti trener kome je u Premijer ligi uručen otkaz od početka seone, a Roberto Martinez veruje da je razlog Svetsko prvenstvo.

„Ova sezona je sasvim drugačija. Ljudi koji u klubovima donose odluke razmišljaju o Svetskom prvenstvu. Biće mesec dana pauze. Verovatno i to tera da menjaju trenere ranije nego u ’normanoj’ sezoni. U fudbalu treba da se daje sud na osnovu rezultata, ali ova sezona je jedinstvena. Mislim da je predstojeće Svetsko prvenstvo imalo veliki uticaj na tu odluku“, zaključio je Roberto Martinez.


tagovi

Aston VilaStiven DžerardTomas TuhelMaurisio PoketinoUnaj EmeriŠon DajšTomas FrankRoberto MartinezEmil HeskiAlan ŠirerBrendan RodžersPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara