Stiven Džerard (Reuters)
Stiven Džerard (Reuters)

A mogao je da bude Bog u Rendžersu: Vila smenila Džerarda

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.10.22. | 00:37

Premijer liga je ipak Mont Everest u poređenju sa elitnim rangom škotskog fudbala

Već nekoliko nedelja ljuljala se kupa Stivenu Džerardu i odnedavno priča o Maurisiju Poketinu kao njegovom nasledniku. Ne samo zbog loših rezultata - Aston Vila je i dalje iznad zone ispadanja - već zbog evidentne napadačke nemoći koju puleni engleskog stručnjaka demonstiraju. Večerašnji poraz od Fulama sa potpisom Aleksandra Mitrovića bio je kap koja je prelila čašu. Uprava, nije želela da čeka jutro, već je smenila Stivi Džija momentalno posle utakmice, a klub putem zvaničnih kanala objavio vest tik pred ponoć.

Izgleda da je Premijer liga ipak Mont Everest za škotski šampionat i da je Džerard ipak prerano, sa nedovoljno ispečenog zanata pohrlio izazovu kojem bi malo koji stručnjak odoleo. Lako je biti general posle bitke, ali čini se da je 42-godišnji strateg mogao da postane Bog da je umesto odlaska u Birmingem ostao u Glazgovu, odnosno na Ajbroksu. Prekinuo je devetogodišnju dominaciju Seltika, zamirisalo je prošlog novembra na odbranu šampionske titule, a onda je Aston Vila smenila Dina Smita, pozvala Džerarda, a on ostavio Rendžere nakon 13. odigranih utakmica i sa četiri boda više od drugoplasiranog Seltika koji je kasnije okrenuo stvari i vratio se na tron škotskog fudbala.

Izabrane vesti

Mislio je Englez da je spreman za Premijer ligu, za projekat Aston Vile, te da će posle njega imati otvoren put za još veći klub. A znamo da je maštao o klubu kojem je poklonio sve svoje igračke dane. Međutim, teško da bi posle ovakvog rastanka sa Vilom Džerard bio prva opcija Liverpula, pa tačno da velikan sa Enfilda sutra smeni Jirgena Klopa.

Procenili su čelnici Aston Vile, da bi brod u slučaju da Džerard ostane kapetan, samo dublje tonuo. Svega sedam pogodaka na 11. mečeva od starta sezone, tek jedan za prethodnih 360 minuta fudbala. A trošila je Bogami Vila ogromne svote novca i minulog leta i leto pre toga. Punu kasu od prodaje Džeka Griliša počela da prazni, dovela tadašnjem treneru Dinu Smitu, Emilijana Buendiju, Leona Baija i Danija Ingsa, a Džerard već 11. novembra prošle godine nasledio tim od sunarodnika kojem je, takođe zbog loših rezultata i jalove igre uručen otkaz.

Prošle sezone nasledio je 15. plasirani tim Premijer lige i prvenstvo završio na 14. mestu. Pomak nije bio veliki, ali je Vila i ovog leta trošila novac i trudila se da Džerardu ojača tim. Stizali su na Vila park jedan od najboljih štopera Primere Dijego Karlos, Leander Dendonker, otkupljen je Kutinjo, evropskim velikanima ispred nosa ukraden Marseljev Bubakar Kamara... Dakle, uspela je Vila da ojača, već solidan tim (verovalo se konkurentan za sredinu tabele), samo što engleski strateg nije uspeo da posloži kockice.

Sećate se kada su ljudi podsmevali Gariju Nevilu i njegovom trenerskom mandatu u Valensiji takmičarske 2015/16. Neslavno ga je okončala legenda Mančester junajteda, ali i dalje ima veći procenat pobeda kako od Džerarda, tako i od Frenka Lamparda koji takođe ne briljira na klupi Everotna. Nevil je sedeo na klupi Valensije 28 puta i upisao 10 pobeda što je 35,71 posto. Lampard vodio Everton 33 puta uz 11 trijumfa što je 33,33 posto. A Stivi - posle 40 utakmica za kormilom Vile ima 13 pobeda što je 32,5 posto.

Dakle, posle Skota Parkera (Bornmut), Tomasa Tuhela (Čelsi) i Bruna Laža (Vulverhempton), pala je i četvrta trenerska glava u Premijer ligi. Šteta za Džerarda, jer je tako dobro počelo u Rendžersu. Ali nije premijerliga slučajno najzahtevnija svetska pozornica.


tagovi

Stiven DžerardAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara