Kadeti Srbije nadomak najvećeg uspeha u istoriji prvenstava Evrope, čak i žuti kartoni mogu da budu ključni

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.05.22. | 10:27

Orlićima bod protiv Španije (16.30) u poslednjem kolu grupne faze garantuje plasman u četvrtfinale

Od kako su se Srbija i Crna Gora razišli, UEFA je organizovala 13 šampionata Evrope za fudbalere do 17 godina. Naš nacionalni tim je pet puta dolazio do grupne faze, ali je nijednom nije preskočio. Ove godine bi 14. turnir mogao da bude srećan po Orliće, izabranici Radovana Krivokapića su nadomak plasmana u četvrtfinale. Mesto među osam najboljih selekcija garantuje barem jedan osvojen bod u susretu sa Španijom od 16.30 časova.

Srbija posle prva dva kola ima četiri poena. Najpre je odigrala 1:1 sa Belgijom, a potom je sa 2:1 savladala Tursku. Sada ima tri poena više od Belgije, pa čak i uz poraz može dalje, jer u slučaju istog broja bodova sa Belgijancima odlučivala bi gol-razlika. Tako, ukoliko bi recimo Orlići izgubili sa 2:1 od Španije, a Belgija savladala Tursku sa 1:0, nama bi gol-razlika bila 4:4, a našem rivalu 3:3 i prošli bi dalje zbog jednog datog gola više.

Izabrane vesti

Interesantne su propozicije, ukoliko bi obe selekcije imale isti broj datih i primljenih pogodaka, gledala bi se disciplina. U ovom momentu su obe selekcije izjednačene, iz prve dve utakmice su sakupili po tri žuta kartona (Mateja Bubanj je „požuteo“ protiv Belgije, a Stefan Bukinac i Aleksej Vukičević protiv Turske). Poslednje rešenje bio bi žreb…

No, zašto bismo se bavili porazom, kada su Krivokapićevi klinci pokazali u Izraelu kvalitet i imaju čemu da se nadaju protiv Španije. Pogotovo jer će rival imati nešto slabiji motiv, sa dve pobede od po 2:0 je već obezbedio plasman u četvrtfinale i sada pokušava samo da overi prvo mesto.

16.30: (1,60) Španija (3,70) Srbija (5,30)

Španija je i pored toga favorit danas, ali i generalno na turniru. Trostruki prvak Evrope u ovoj konkurenciji je uz Holandiju jedina selekcija koja je stekla pravo da preskoči prvu rundu kvalifikacija. U drugoj je bez problema zauzela prvo mesto u grupi sa Belgijom, BiH i Estonijom, uz gol-razliku 4:1. Dakle, samo je mladi Bosanac Marko Brkić do sada uspeo da zatrese mrežu Španije u ovom ciklusu.

Najbolji strelac Španije na turniru sa dva pogotka za sada je Iker Bravo Solanilja, 17-godišnji napadač Bajer Leverkuzena. Nekadašnji školarac Barselone je 2021. godine prešao u Nemačku, a ove sezone je na kratko je postao drugi najmlađi debitant u Bundesligi, pošto je imao samo 16 godina i 298 dana kada je odigrao prvi meč za Farmaceute. Ostatak ove sezone je uglavnom igrao za omladince Bajera.

Pored Brava, po jedan gol su postigli kapiten Havijer Bonjar (Atletiko Madrid) i Dani Rodrigez (Barselona). U ovoj generaciji Real Madrid ima četiri igrača, Barselona tri, a Majorka i Espanjol po dva predstavnika. Od internacionalaca, pored pomenutog Brava tu su još krilni napadač holandske Rode Viktor Moreno i defanzivni vezista Mančester Sitija Mamadu Susoho.

Kad je završen žreb rekao sam da je grupa najteža i najjača zato što je Srbija u njoj! Tako razmišljamo od trenutka kad smo izborili plasman na Prventvo Evrope. Gledamo sebe, da u svakom trenutku imamo odgovor na svaki izazove. Ova ekipa je hrabra, krasi je samopouzdanje neophodno za velike rezultate. Nikada ne odustaje. Ima srce, odlučnost, timski duh, borbenost, požrtvovanost“, optimista je Krivokapić.

Orlići će danas protiv Španije imati dodatnu podršku, pošto su u Izrael doputovali i direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić i koordinator mlađih kategorija FSS Igor Matić. Oni će uživo bodriti naše kadete na putu ka najvećem uspehu od osamostaljenja Srbije. Iako se kontinentalni šampionat za ovaj uzrast održava svake godine, naš nacionalni tim je poslednji put u četvrtfinalu igrao još 2002, pod nazivom Srbija i Crna Gora. Pre toga, kao Jugoslavija, naši kadeti su imali po jedno osvojeno četvrto (1984), treće (1982) i drugo mesto (1990. godine).

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

U17 EVROPSKO PRVENSTVO – 3. KOLO

Nedelja

GRUPA A

Nemačka – Izrael 3:0 (0:0)

/Nelson 59, Rebiger 64, 67/

Luksemburg – Italija 0:1 (0:1)

/Di Mađio 25pen/

GRUPA B

Holandija – Francuska 3:1 (0:1)

/Hajsen 76pen, Milambo 81, Berhojt 90+4 – Dialo 13/

Poljska – Bugarska 1:1 (0:0)

/Slavinski 47 – Trajkov 83/

Ponedeljak

GRUPA C

16.30: (1,60) Španija (3,70) Srbija (5,30)

16.30: (1,65) Belgija (3,70) Turska (4,90)

GRUPA D

19.00: (1,55) Portugalija (4,00) Danska (5,40)

19.00: (1,30) Švedska (5,30) Škotska (8,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvokadetska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara