undefined
undefined

Kakav Lajpcig treba očekivati sutra? Čudesni Simons, Olmo sa klupe i bekovski par kao najveća pretnja i šansa Zvezde

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.10.23. | 08:41

Iznenađenje Marka Rozea mogao bi da bude Beni Šeško u startnih 11...

Lajpcig čeka Crvenu zvezdu u pristojnom ambijentu. Nema euforije sa starta sezone, kada je pregažen Bajern Minhen sa 3:0 u Superkupu Nemačke, ali nema ni pognutih glava kao posle "nule" sa Bohumom, koja će doći nakon poraza od Mančester Sitija.

Nisu Bikovi briljirali za vikend u Darmštatu (3:1), no pobeda nije dolazila u pitanje. Prva ligaška u poslednjih mesec dana.

Izabrane vesti

Upravo zbog rezultatske mini-krize Marko Roze nije želeo ništa da prepusti slučaju. Na teren Belenfaltor stadiona izveo je gotovo najjači sastav. Pored teže povređenog kapitena Vilija Orbana i mladog El Šadaja Bitšiabua, poštedu je dobio jedino Ksaver Šlager, i to ne iz medicinskih razloga, već kako bi odmorio usled napornih 180 minuta u dresu reprezentacije Austrije tokom protekle nedelje i puta u daleki Baku.

A kakav Red Bul možemo da očekujemo protiv Crvene zvezde?

Vrlo verovatno ne mnogo drukčiji nego u Darmštatu. Za početak, u istoj, dobro poznatoj formaciji 4-2-4. U osnovi, u pitanju je klasična 4-4-2, međutim, prema rasporedu igrača kada meč počne, jasno se vidi kako Lajpcig zapravo napada sa dva špica, uz svesrdnu podršku dva krila, koja pritom nemaju prevelikih obaveza u defanzivi. Pa onda to bude praktično 4-2-4, ili ako vam je draže 4-2-2-2. Roze nijednom ove sezone nije odstupio od ovakvog sistema, čak ni protiv Mančester Sitija, pa nema razloga očekivati da će to učiniti protiv Crvene zvezde.

Moraće Barak Bahar i crveno-beli posebnu pažnju da obrate na bekove domaćina. Praktično uobičajena slika na Lajpcigovim utakmicama jesu Beni Henrihs i David Raum u završnici napada. Ni jedan ni drugi nisu se nadavali golova (1+1), međutim način na koji su po taj jedan postigli verovatno najbolje oslikava način na koji igraju i koliko opasni mogu da budu.

Slučaj prvi: Henrihs protiv Štutgarta u 2. kolu Bundeslige. Gol za 1:1 u 51. minutu, tako što je izvršio pritisak na golmana poput najisturenijeg igrača...

Slučaj drugi: Raum u 4. kolu protiv Augzburga u 27. minutu završava akciju za 3:0 tako što loptu zakucava u mrežu praktično oz peterca, pretrčavši više od 50 metara...

Beni Henrihs i David Raum zajedno imaju učinak od dva gola i pet asistencija od starta sezone. Po onome što su do sada pokazali i koliko učestvuju u građenju igre, nema sumnje da će do kraja sezone zajednički sakupiti "dabl-dabl".

Koliku će opasnost njih dvojica predstavljati jasno je svima. Međutim prirodno je da takav pristup ostavlja i dosta "promaje" pozadi. Utisak je da tako na boku leže i Zvezdina najveća pretnja i Zvezdina najveća šansa.

Henrihs je izašao iz povrede te ga je Roze štedeo protiv Darmštata. Igrao je tek nešto više od sat vremena. To je samo potvrda da će se naći u startnih 11 u sredu.

Kada je David Raum u pitanju, radi se o jednom od najspremnijih igrača u Nemačkoj, s ubitačnom levicom. Ponekad deluje da je u stanju da odigra dve utakmice zaredom i da na obe pokriva čitavu levu stranu. Probio se u dresu Grojter Firta u sezoni 2020/21, kada je na 38 utakmica upisao 18 asistencija. Usledio je transfer u Bundesligu, u Hofenhajm, i još jedna godina za pamćenje - tri gola i 13 asistencija.

Prošlu sezonu iskoristio je za prilagođavanje na novi klub, na način rada i igre Lajpciga. Ove jeseni vraća se u staru formu i nema sumnje da će ga Julijan Nagelsman povesti na EURO.

U nedostatku povređenog kapitena Vilija Orbana partner Mohamedu Simakanu u centru odbrane biće mladi Kastelo Lukeba. Njihova neuigranost je očigledna, baš kao što je očigledna i fizička dominacija protiv napadača veće klase nego što su Zvezdini.

Ako ćemo konkretno: Iz igre im gol nisu dali ni Hari Kejn, ni Erling Haland. Niti su se naigrali pored njih dvojice.

Kako već pomenusmo, Ksaver Šlager se odmorio, nije putovao u Darmštat, te je za njega gotovo izvesno rezervisano jedno mesto u srcu terena. Najrealnije da mu partner bude zemljak Nikolas Zajvald. Mada je i Kevin Kampl uvek opcija. Zajvald je počeo protiv Sitija, Kampl u Bernu, protiv Jang Bojsa...

Mada se oporavio od povrede i dobio desetak minuta za vikend, malo je verovatno da će najbolji igrač nemačkog tima - Dani Olmo, početi utakmicu. Emil Forsberg pružio je dobru partiju na Belenfaltoru, postigao gol, pa je negde očekivano da Šveđanin ponovo počne uz standardnog Ćavija Simonsa. Jedan poludesno, drugi polulevo. Ostale opcije (umesto Forsberga) bili bi Kristof Baumgart (već igrao protiv Zvezde u dresu Hofenhajma), odnosno Fabio Karvaljo, koji ima malu minutažu za sada.

Na Simonsa nije potrebno posebno skretati pažnju. Mada su mnogi sumnjali da je spreman za "lige petice" u 20. godini, Holanđanin je sve dematovao. Momak igra impresivno - postižne golove, razigrava, asistira. Kad krene u prodor najčešće ga je moguće zaustaviti samo prekršajem. Za njega će Bahar morati da pripremi neku specijalnu taktičku minijaturu, inače...

Lois Openda, kao najskuplje i najzvučnije pojačanje, zakucan je u prvoj postavi. Pitanje je samo ko će biti uz njega. U dosadašnjem toku sezone najčešće je to bio iskusni Danac Jusuf Poulsen, ali i njegove igre i učinak govore da privilegovan status zaslužio više onim što je doneo klubu u poslednjih desetak godina, nego zbog trenutnih mogućnosti i forme.

Mladi Slovenac Beni Šeško nije dobio minute u subotu i mogao da bi da predstavlja Rozeovo iznenađenje za Zvezdu. Šeška u Lajpcigu vide kao novog Halanda, slično je građen, brz, snažan, u najkraćem - mnogo nezgodan za čuvanje. Puca iz svih pozicija, čak bolje skače od Halanda.

Do sada je postigao pet golova. Pogađa na svakih 70 minuta. Doduše, kad god je startovao nije uspeo da postigne gol. Protiv Jang Bojsa je dobio 26 minuta. Protiv Mančester Sitija 20. Možda je sada vreme da počne? Pogotovo što je Poulsen odigrao svih 90 minuta u Darmštatu...

Ako ćemo po imenu, najveća pretnja sa klupe biće Timo Verner. Ali isključivo po imenu. Jer nekadašnji napadač Čelsija u teškom je "kanalu". Povremeni nemački reprezentativac postigao je jedan gol u poslednjih šest meseci?!

PROJEKTOVANIH 11 RB LAJPCIGA: Blasvih - Henrihs, Simakan, Lukeba, Raum - Šlager, Zajvald (Kampl) - Forsberg, Simons - Openda, Šeško (Poulsen).


tagovi

Marko RozeLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara