Kako se nameštaju utakmice? Španska policija otkrila prisluškivane razgovore, Hetafe obećao Viljarealu 1.800.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.05.20. | 15:11

Policija izvukla pozive i razgovore iz telefona aktera afere

Skandal o nameštanju utakmica opet trese španski fudbal. Klupko se odmotava, sve je više umešanih koje je policija otkrila.

Podsetimo, pre godinu dana su policija i tužilaštvo pokrenuli veliku akciju Oikos u nameštanju utakmica u poslednujem kolu prošle sezone. Pod istragom su bili prvoligaški meč ValjadolidValensija, drugoligaški UeskaHimnastik i trećeligaški SarinenaKarinjena. Kao organizatori kriminalne grupe za nameštanje utakmica su označeni bivši fudbaleri Raul Bravo i Karlos Aranda. Tada je trag vodio i do Valjadolidovog fudbalera Borhe Fernandeza uz sumnju da je uticao na ekipu da pusti Valensiju do pobede u poslednjem kolu.

Izabrane vesti

Podsetimo, uoči poslednjeg kola, Valensija i Hetafe su se borili za četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona i imali su isti broj bodova ali je na Valensijinoj strani bio bolji međusobni skor. Hetafe je u poslednjem kolu dočekivao Viljareal, a Valensija je gostovala Valjadolidu. Madridski klub se nadao kiksu Valensije, ali do toga nije došlo. Valensija je lako pobedila 2:0, a Hetafe je u finišu meča primio gol za remi protiv Viljareala – 2:2.

Međutim, najnovija otkrića španskih istražnih organa govore da ni Hetafe nije bio čist u celoj priči. Umešan je njegov napadač i kapiten Horhe Molina. Policija je od telefonske kompanije dobila transkripte i poruke iz Molininog telefona u periodu od 15. do 31. maja prošle godine i u njima otkrila sumnjive stvari.

Bivši fudbaler Karlos Aranda je uoči meča kontaktirao Paka Estebana, bivšeg igrača Elčea koji je kontaktirao Migela Tenju, trenera u mlađim kategorijama Viljareala.

Aranda je do Estebana tražio da stupi u kontakt sa Hetafeovim kapitenom Molinom i „proveri da li je sve završeno“ kako bi mogao da se kaldi na taj meč

„Kakav si sa kapitenom Hetafea? Saznaj da li su se dogovorili i častiću te lepim parama za letovanje“, rekao je Aranda.

„Dobar sam sa Molinom“, odgovara Esteban koji je sa Molinom nekada bio saigrač u Elčeu.

Esteban je pozvao Arandu te večeri i rekao mu da će ga Molina uskoro zvati. Tom prilikom je Aranda rekao Estebanu da će mu dati 10.000 evra, a da isto toliko sleduje i Molini ako Hetafe pobedi.

"Daćemo po vam po 10.000, Možda i više. Zavisi jer je kvota trenutno mala. Oko 1.20 ili 1.30 na keca. Stavili smo 100.000 evra na keca. Pokušaćemo da ostanemo dobri 80.000 evra. Od toga vama sledi po 10.000. Ako napravimo više para od 80.000, možda vi dobijete i po 15.000", rekao je Aranda.

 Nekoliko minuta kasnije, Esteban je opet pozvao Arandu pošto se u međuvremenu čuo sa Molinom.

„Saznao sam. Sedmorica igrača Viljareala će da dobiju oko 2.000.000 evra da podele. Molina to zna i ne želi nikakve probleme. Platiće Viljarealu da ih pusti“, kaže Esteban.

„Ali ni pobeda im ne garantuje Ligu šampiona. Nije mi jasno kako će da im plate toliki novac?! Da li si siguran?“, pitao je Aranda

„Da!!! Završeno je. Dobiće 1.800.000 evra da podele. Jasno kao dan. Ali ne govori nikome molim te. Ovo je info samo za nas. Hetafe mora da kupi ovu utakmicu ili neće pobediti i neće imati šansu za Ligu šampiona. Ako je ne kupe, ovi iz Viljareala će igrati da osvoje bodove. Istina, ne može da se kupi svaki igrač u Viljarealu... Ali Horheu Molini karijeru vodi menadžer Seviljano, a Seviljano u Viljarealu ima trenera Tenju. On će sve da završi sa igračima... Čim Hetafe plaća, znači da će platiti i Valjadolidu da ne izgubi od Valensije. To će ih sve možda koštati dva ili tri miliona evra, ali plasman u Ligi šampiona donosi 40.000.000 evra“, rekao je Esteban.

Ipak, Valensija je rutinski za 50 minuta igre slomila Valjadolid i povela sa nedostižnih 2:0 dok je meč Hetafea i Viljareala završen 2:2 izjednačenjem gostiju u 87. minutu kada je domačima već bilo jasno da nema ništa od Lige šampiona... 


tagovi

Horhe Molina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara