Biteljo (©Reuters)
Biteljo (©Reuters)

Kako to da je, usred sankcija, Dinamo iz Moskve ukrao Brazilca Arsenalu i Monaku?

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.09.23. | 10:28

Transfer veznog fudbalera Bitelja u ruski šampionat razočarao je medije na Zapadu

Moskovski Dinamo je ove sezone definitivno jači nego prethodne, ozbiljniji je kandidat za titulu nego što je bio pod palicom Slaviše Jokanovića. Ipak, uprava Policajaca je i pored toga što je klub na drugom mestu na tabeli posle sedam kola (tri boda manje od Krasnodara) procenila da nedostaje nešto u veznom redu. I minulu pauzu je iskoristila da dovede pojačanje. Dan pred meč sa Nižnjim Novgorodom (petak, 18) promovisan je 23-godišnji Brazilac Biteljo.

Ta vest posebno je odjeknula u Velikoj Britaniji, pošto se talentovani vezista Gremija čitavo leto dovodio u vezu sa Arsenalom. Tobdžije su se previše premišljale, nisu htele da ponude više od 8.000.000 evra i na kraju je Dinamo bio konkretniji. Tim iz Porto Alegrea je dobio traženih 10.000.000 evra, a Moskovljani fudbalera koji bi mogao da eksplodira.

Izabrane vesti

Doduše, mnogi će reći da je Brazilac koji već ima 23 godine morao da završi u nekom timu iz Liga petice ako je zaista takav talenat. Međutim, Žoao Paulo Souza, koji je nadimak Biteljo dobio od svog učitelja u školi, jednostavno je kasno procvetao.

Nisu ga na vreme primetili brazilski skauti, u Gremio je stigao kada je već imao 19 godina samo zato što je igrajući državni šampionat u dresu niželigaša Kaskavela na 13 mečeva dao 12 golova. Kao vezni fudbaler, klasična “desetka”.

18.00: (1,67) Dinamo Moskva (3,70) Nižnji Novgorod (5,50)

Međutim, nije u Porto Alegreu dobio odmah šansu, Gremio se borio za opstanak i treneri nisu bili spremni da rizikuju sa mladim igračima. Tek kada se ispalo iz Serije A, prošle sezone, Biteljo je zaigrao za prvi tim u drugom rangu. I bio je jedan od najzaslužnijih za ekspresni povratak u elitu, na 36 mečeva postigao je sedam golova i imao tri asistencije.

To je bilo dovoljno zimus da ga zapazi Monako. Kneževi su se brzo dogovorili sa Gremiom oko obeštećenja, tom klubu je bio potreban novac da bi napravio koliko-toliko konkurentan tim za Seriju A, ali sam Biteljo je odbio poziv iz Evrope. Procenio je da neće dobiti pravu šansu u francuskom šampionatu i da je za njega bolje da se afirmiše nekoliko meseci u brazilskoj eliti, koju do tada nije igrao.

Sa veteranom Luisom Suarezom je uspostavio sjajnu saradnju, najpre u državnom šampionatu, a potom i u prvenstvu. Na 42 meča ove godine postigao je osam golova i imao pet asistencija. Gremio je na visokoj trećoj poziciji u Seriji A, a Biteljo je među najzaslužnijima za to. Zato i ne čudi interesovanje Arsenala…

Tobdžije su doduše bile previše oprezne, računali su na to da će spustiti cenu. Nisu ni previše zagrizle, u London su došli neki provereniji fudbaleri, pa su eventualni transfer Bitelja ostavili za zimu. To su iskoristili Rusi, pa Dinamo može da se pohvali potencijalno najboljim poslom ovog leta.

Procenio je Brazilac da će ruska Premijer liga da mu bude idealna za adaptaciju na Evropu, bez obzira na to što su Rusi pod sankcijama, zbog kojih ne učestvuju u takmičenjima UEFA. Naravno, skauti iz Liga petica svakako prate dešavanja u Rusiji. Kako im je Biteljo već poznato ime, imaju razlog više da im Dinamo bude pod posebnom lupom. Medijima na Zapadu se ipak nije dopalo takvo razmišljanje, iznenađeni su što Brazilac nije čekao Engleze ili Francuze, već je otišao u, za njih "neprijateljsku" Rusiju.

Neće Biteljo naravno debitovati već danas, tek treba da se priključi novim saigračima na treninzima i da se upozna sa njima. Ipak, mogao bi da bude krucijalno pojačanje, jer je fudbaler koji gotovo podjednako dobro igra i odbranu i napad. Baš takav profil igrača je nedostajao Dinamu.

Protiv Nižnjeg Novgoroda će morati bez njega, tako da Policajci moraju da budu oprezni. Gosti su jedna od najtvrđih ekipa u ligi, posle sedam kola imaju 10 poena i gol-razliku 5:6.

Videćemo da li će da se otvore protiv Moskovljana, koji imaju najbolji napad (15 golova), ali i jednu od poroznijih odbrana (12 primljenih pogodaka). U Kupu Rusije krajem jula Nižnji Novgorod je već uspeo da zaustavi Dinamo i da odigraju 1:1. Po dva ili više golova Policajci su primali ove sezone od Krasnodara (1:3), Zenita (3:2), ponovo Krasnodara u Kupu (4:3), Rubina (2:2) i Spartaka (1:4).

RUSIJA 1 – 8. KOLO

Petak

18.00: (1,67) Dinamo Moskva (3,70) Nižnji Novgorod (5,50)

Subota

13.00: (1,75) CSKA Moskva (3,60) Krilja Sovjetov (4,90)

15.30: (2,85) Ahmat (3,35) Krasnodar (4,90)

18.00: (1,63) Spartak Moskva (3,90) Soči (5,50)

20.15: (2,40) Baltika (3,30) Rostov (3,00)

Nedelja

13.00: (1,90) Ural (3,40) Fakel (4,30)

15.30: (5,30) Rubin (3,60) Zenit (1,70)

18.00: (1,85) Lokomotiva Moskva (3,60) Orenburg (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dinamo MoskvaNižnji NovgorodRusija 1GremioBiteljo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara