(©Reuters)
(©Reuters)

Kanonada PSŽ-a na Parku prinčeva: Nejmarov i Mbapeov šou protiv nemoćnog Bašakšehira (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.12.20. | 20:37

Sveci okončali grupnu fazu kao prvoplasirani tim

Kockao se dugo Pari Sen Žermen, posrtao u grupnoj fazi Lige šampiona, visio mu je prolazak u nokaut fazu, ali je u poslednjem meču grupne faze odlučio da naplati sve promašaje i ne igra se sa živcima navijača. Parižani su počistili Bašakšehir na Parku prinčeva i osigurali prvu poziciju u Grupi H - 5:1

Kada Nejmar i Kilijan Mbape imaju svoj dan, mali je broj ekipa koje su u stanju da pariraju vice-šampionu Evrope. Okretao je ubitačni dvojac igrače Bašakšehira kako je hteo i kad je hteo, i sa lakoćom tresao mrežu Gunoka. Ni u naznakama turski tim nije imao rešenje za duo Svetaca. Spakovao je Nejmar het-trik, a Mbape se dva puta upisao u listu strelaca.

Izabrane vesti

Utakmica iz dva dana – nešto što se ne viđa često, naročito ne na najvišem nivou i takmičenju kao što je Liga šampiona. Neće se utakmica između Pari Sen Žermena i Bašakšehira na Parku prinčeva pamtiti po plesu Svetaca po terenu, ubedljivoj pobedi i majstorijama, već po rasističkom skandalu koji je odjeknuo Evropom i prodrmao Stari kontinent.

Tektonski poremećaj i nešto nesvakidašnje obeležili su meč 6. kola Lige šampiona koji je počeo u utorak, a završio se u sredu. Četvrti sudija, Rumun Sebastijan Koltesku, uvredio napadača Bašakšehira na rasnoj osnovi, a Demba Ba, saigrači, ali i igrači Pari Sen Žermena povukli su se sa terena. Duel je nastavljen večeras od 13. minuta, trenutka u kojem je sinoć prekinut.

Četa Tomasa Tuhela je i pre završetka utakmice sa Bašakšehirom znala da ide dalje. Red Bul Lajpcig je pre prazničnog darivanja poklonio Svecima plasman u nokaut fazu Lige šampiona, više nisu morali da strepe za prolazak dalje, ali su morali da se pomuče kako bi se kao prvoplasirani tim iz Grupe H našli u eliminacionoj fazi i tako na papiru dobili lakšeg rivala.

Odlaganje, skandal, izlazak na teren dva puta i manjak vremena za odmor razgoropadili su Tuhelovu mašineriju. Samleo je Pari Sen Žermen turskog predstavnika, debitanta u Ligi šampiona, i ostavio ga na tri osvojena boda.

Sve je bilo kristalno jasno do odlaska na odmor. Dileme nije bilo. Parižani će slaviti, odbraniti domaći teren, debelo naplatiti cimanje i navijačima podariti goleadu. Na poluvreme je PSŽ otišao sa prednošću od 3:0, a na prvi gol se čekalo osam minuta. Nakon niza dodavanja igrača domaćeg tima na sredini terena, Marko Verati je proigrao Nejmara, Brazilac je Ponku probacio loptu kroz noge i sa ivice šesnaesterca prelepim udarcem savladao Gunoka.

Pukla je kontra Svetaca u 37. minutu, neoprezni su bili igrači Bašakšehira, ostavili su previše prostora i odbrana je drugi put kapitulirala. Stuštio se Rafinja ka golu, odigrao do Kilijana Mbapea koji nije čeko, već je iz prve prosledio loptu do Nejmara, a Brazilac je po drugi put uspeo da nadmudri golmana Gunoka. Mladom Mičelu Bakeru poništen je gol zbog prethodnoh faula nad Nejmarom, nije se holandskom defanzivcu dalo da postigne prvenac. Loptu je na belu tačku namestio Kilijan Mbape, sigurno izveo najstrožu kaznu i zatresao mrežu pred odlazak na odmor.


Nastavio je PSŽ u istom ritmu. Nije mu bilo dovoljno 3:0, namirisao je krv i krenuo je još silovitije. Opsedali su Parižani gol Bašakšehira koji nije znao šta ga je snašlo i već u 50. minutu povisili na 4:0. Bila je to igra mačke i miša. Nejmar se poigravao sa protivnicima, a posle duplog pasa sa Anhelom Di Marijom lansirao je novi projektil u mrežu rivala i postigao het-trik.


Da se gosti makar upišu na semaforu postarao se Mehmet Topal. Pratio je Turčin razvoj situacije posle kornera, naleteo na loptu i uz malo sreće sproveo je u gol. Kilijan Mbape još jednom je bio koban po Bašakšehir. Nisu imali način gosti da zaustave kontranapade Parižana. Nejmar, Di Marija i Mbape trčali su kao antilope, bili su neuhvatljivi čak i lasom. Brazilac i Argentinac odradili su pola posla, a na Mbapeu je bilo samo da smesti loptu u prazan gol. Nije propustio priliku.



LIGA ŠAMPIONA - 6. (POSLEDNJE) KOLO


GRUPA H

Lajpcig - Mančester Junajted 3:2 (2:0)

/Anhelinjo 2, Hajdara 13, Klajvert 69 - Fernandes 80, Konate 82ag/

Sreda

PSŽ - Bašakšehir 5:1 (3:0)

/Nejmar 21, 38, 50, Mbape 42pen, 62 - Topal 57/



tagovi

Pari Sen ŽermenLiga šampionaBašakšehir

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara