Proslava titule fudbalera Sero Portenja (Reuters)
Proslava titule fudbalera Sero Portenja (Reuters)

Kao Mitrović u Lisabonu: Utakmica godine i krađa titule u Paragvaju u 11. minutu nadoknade (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.12.21. | 04:28

Gvaraniju igrala jedino pobeda, vodio 2:0 do devetog minuta nadoknade, a onda za manje za stotinak sekundi ispustio trofej

Kakvih je sve infarkt završnica bilo u 2021. godini i verovatno nijedna ne može da parira onoj koju su u završnom činu paragvajske Klauzure režirali Gvarani i Sero Portenjo. Samo par sati ranije u Montevideu, ludnicu u nadoknadi vremena režirao je Penjarol, pre dva dana Atletiko Mineiro za četiri minuta okrenuo Baiju i od zaostatka 2:0 došao do titule čekane pola veka. Setimo se onda nedavnog finala Libertadoresa i Dejversonovog gola s početka prvog produžetka, ali ne zaboravimo i gol kojim je Aleksandar Mitrović odveo Srbiju na mundijal u sred Lisabona.

Upravo je na sličan način Sero Portenjo došao do boda protiv Gvaranija, boda koji je imao težinu šampionske titule - 2:2. Gvaraniju je igrala jedino pobeda i bio je na sjajnom putu da je ostvari. Od 51. minuta imao je dva gola prednosti, igrača više još od rane faze susreta. Sve je ukazivalo na to da će se okititi prvom titulom od 2015. godine. A onda sudijska nadoknada, period kada kolena počinju da klecaju, naročito kada vam sudija isključi dva igrača u 60 sekundi i umesto prvobitnih sedam, pokaže da će se igrati još 11 minuta.

Izabrane vesti

Vreme je proticalo, radilo za Aurinegrose, ali drugi najtrofejniji klub Paragvaja nije gubio nadu. U nameri da šutira iz daljine, Morales je uz dosta sreće proigrao Espinolu. Ruke kompletne defanzive Gvaranija našle su se vazduhu tražeći ofsajd, ali Espinola je bio regularno pozicioniran pre nego što je pogodio za 2:1. Panika. Makazice Moralesa su je dodatno pojačale. Iako nisu bile naročito snažne, Servio se jedva izborio sa njima, ali četrdesetak sekundi kasnije ne i sa udarcem Patina Martineza. Copy Aleksandar Mitrović, paste Martinez. Centaršut sa desnog boka, lopta na drugu stativu, udarac glavom o zemlju i... Delirijum!

Da je kojim slučajem ostalo 2:1, svi bi veličali Hosuea Kolmana, njegov strašan prodor iz 36. minuta i pas pre prvog gola Gvaranija, kao i još jednu vrhunsku asistenciju u uvodnim minutima drugog dela. Dovodio je publiku na stadionu Rohelio Riveiles u Asunsionu u ekstazu, ali na kraju dana prestonica Paragvaja nije presvučena u žuto-crnu, već u plavo-crvenu - boju velikana koji je 34. put u klupskoj istoriji postao šampion države.

Verovatno bi bilo drugačije da Fernando Fernandez u 75. minutu sa ivice peterca, sam kao duh, u situaciji u kojoj je mogao da pita golmana gde da mu šutira, nije rapalio loptu po stativi. Da je Gvarani tada poveo 3:0, titula teško da bi izmakla. Zato će taj promašaj dugo boleti Aboridžine.


tagovi

Sero PortenjoGuarani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara