Edi Enketija, Oli Votkins, Dominik Solanke, Kalum Vilson, Ajvan Toni (©Reuters)
Edi Enketija, Oli Votkins, Dominik Solanke, Kalum Vilson, Ajvan Toni (©Reuters)

Kejn je 'zakucan', ko će s njim na Srbiju? Možda Čelsijev klinac kojem ni Liverpul nije verovao

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.12.23. | 11:36

Dominik Solanke sa 11 golova na polovini sezone ima najbolje prolazno vreme, ali Geret Sautgejt je poznat kao neko ko se teško odriče

Do početka Evropskog prvenstva ostalo je još skoro pola godine i mada će ljubitelji fudbala reći da je daleko, selektori se sa tim verovatno neće složiti, jer forma njegovih igrača ume da varira iz meseca u meseca u mesec i do sredine 2024. izvesno će po nekoliko puta morati da precrtavaju i dopisuju nova imena.

Geret Sautgejt o tome ne mora preterano da brine, barem kada je u pitanju okosnica ekipe, ali će imati ozbiljnu muku da odabere ‘pozadince‘, posebno u samom špicu napada, jer pojedini centarfori ističu kandidaturu za pomoćnika Harija Kejna. Ova tema na Ostrvu je aktuelna tokom čitave sezone, međutim, tokom praznika dodatno ju je podgrejao Dominik Solanke sjajnim partijama u proteklom periodu.

Izabrane vesti

Kada govorimo o napadu reprezentacije Engleske jedna stvar je sigurna – Harija Kejna, kapitena Gordog albiona, niko neće pomeriti iz startne postave. Napadač Bajerna je na zimsku pauzu – po prvi put u karijeri ju je dočekao – otišao sa prosekom od preko jednog gola po meču. Na 22 utakmice u svim takmičenjima postigao ih je 25 i pride upisao osam asistencija, pa osim u slučaju povrede ili pak nezapamćenog pada forme (mada bi mu Sautgejt preko ovog drugog verovatno prešao) 30-godišnji momak iz Londona predvodiće Englesku na putu ka tituli prvaka Starog kontinenta na kojoj će joj se između ostalih naći i Srbija.

Ipak, trka za drugog napadača Gordog Albiona opasno se zakuvala, a na sredini sezone najbolje prolazno vreme ima upravo Solanke, napadač sa samo 15 odigranih minuta za seniorski tim Engleske upisanih još novembra 2017. godine u prijateljskom okršaju sa Brazilom. Solanke je ponikao u Čelsiju, ali kako na Stamford Bridžu nije dočekao priliku (samo 17 minuta za prvi tim), sa 19 godina je kao slobodan igrač prešao u Liverpul. Međutim, ni na Enfildu se nije usrećio, te su ga se i Redsi posle 27 utakmica (priliku najčešće dobijao sa klupe) i jednog gola odrekli brzo, samo sezonu i po pošto su ga angažovali. Odrekli ga se brzo, ali ne i olako, s obzirom na to da je na njegovom transferu Liverpul napravio profit od 21.000.000 evra. Bornmut je odrešio kesu, Solanke jeste vraćao golovima, ali uglavnom u Čempionšipu i tek u 27. godini, a posle dolaska Andonija Iraole, zaigra fudbal života.

"Otišao je iz Čelsija u Liverpul, u Premijer ligi mu uopšte nije išlo sa golovima, 'spustio' se u Čempionšip, postizao golove tamo i onda se vratio u Premijer ligu. Stigao do šest (prošle sezone, prim.aut), a onda sada, pogledajte samo te brojke... Sedamnaest utakmica i jedanaest golova, to je velika stvar. Ljudi su govorili 'moraš da postižeš golove' i on to sad radi, i to na velikoj sceni", komentarisao je Alan Širer nedavno njegove partije.

Dominik Solanke (©Reuters)Dominik Solanke (©Reuters)

Zapravo, bivao je Solanke i ranije tokom karijere poprilično efikasan, pre dve sezone postigao je 29 golova, pre tri 15, ali svi oni došli su u drugoj ligi. U elitnom rangu je do ove sezone tresao mreže rivala tek devet puta. Posle 18 rundi u aktuelnoj već je prebacio pomenutu brojku sa 11 pogodaka i trenutno ih ima više od bilo kojeg drugog engleskog špica. Ne i fudbalera generalno, jer je rame uz rame sa njim i Džerod Bouven, krilni napadač Vest Hema, kojeg je u odsustvu Majkla Antonija gurnuo u špic. Solanke je čak postigao jedan više, mada mu je izbrisan, budući da ga je postigao protiv Lutona u utakmici koja je pre deset dana prekinuta i koja će se odlukom Premijer lige igrati ponovo od prvog minuta. Kako bilo, 26-godišnji napadač iz Redinga nije očajavao, te je sredinom protekle nedelje het-trikom, prvim u Premijer ligi, u nadoknadi doneo tri boda Bornmutu protiv Notingem Foresta i lupio pečat na kandidaturu za mesto u avionu za Evropsko prvenstvo.

"Vrlo je dobar za način na koji mi igramo, ali isto tako mislim da je dobar za bilo koji drugi sistem. Može da igra u niskom bloku jer vrlo dobro napada prostor u kontra napadima. Ukoliko imamo veći posed lopte kao danas (protiv Notingem Foresta), vrlo je dobar unutar kaznenog prostora", naglasio je Iraola na konferenciji posle meča.

Ali put do Nemačke je dug i prostor je poprilično sužen, jer Sautgejt je na Mundijal u Kataru uz Harija Kejna od centralnih napadača vodio još samo Kaluma Vilsona, i to, po mišljenju mnogih, na uštrb Ajvana Tonija, koji je do početka Svetskog prvenstva imao deset golova na 14 utakmica, ali je možda delom i zbog pretnje od suspenzije zbog nelegalnog klađenja koja se pojavila baš uoči objavljivanja spiska izostao sa istog.

Sautgejt je i tokom 2023. godine pozivao samo dvojicu centralnih napadača. U martu se iskupio Toniju i sačuvao mu mesto pored Kejna, u junu i septembru se na spisku našao Kalum Vilson, u oktobru i novembru, kada su na programu bile prijateljske utakmice, poziv su dobili Edi Enketija i Oli Votkins… Od pomenutih fudbalera trenutno se najbolje kotira potonji sa devet golova i šest asistencija, Vilson ima dva pogotka manje, Enketija je na pet, delom i zbog toga što minutažu deli sa Gabrijelom Žezusom, dok je Toni u debelom zaostatku, budući da je od pretposlednjeg kola prošle sezone krenuo da ‘odrađuje‘ suspenziju, koja će se završiti u januaru.

Dakle, Solanke donekle ima čemu da se nada, međutim, problem sa Sautgejtom je što ne voli previše da eksperimentiše i uglavnom se drži proverenih zadataka.

"Znamo da je Geret privrženik, da je odan, i ima mnogo dobrih stvari u vezi sa lojalnošću, ali postoji argument da on nije dovoljno avanturistički nastrojen. Ne baca kockicu dovoljno", podseća Kris Saton, bivši golgeter Aston Vile, Seltika, Čelsija i Blekburna.

Ipak, nekadašnji menadžer, koji je i sam upisao samo jedan nastup za selekciju Engleske, veruje da će Solanke imati dovoljno vremena da ubedi Sautgejta da pruži poverenje baš njemu.

"Definitivno nije prekasno za tako nešto. Ako pogledate Solankea, zašto bi bilo prekasno? Ne samo zbog njegovih golova, već zbog svestranih nastupa ove sezone. Znamo za Bouvena, znamo za Votkinsa, ali on je neko ko mi se stalno motao po glavi. Zašto ne iskoristiti igrača na velikom turniru ako već ‘leti‘, ako je već u formi?", zapitao se Saton.


tagovi

Dominik Solankereprezentacija EngleskePremijer ligaOli VotkinsDžerod BouenKalum VilsonHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara