Gabri Vejga (©AFP)
Gabri Vejga (©AFP)

Ko će mu poverovati kad u 21. godini ovako priča: Gabri Vejga uverava - nisam otišao u Saudijsku Arabiju zbog para

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.23. | 10:17

Mladi Španac o odluci da proteklog leta iz Selte ode u Al Ahli

Mnogi su proteklog leta krenuli put Saudijske Arabije, ali jedan transfer izazvao je posebnu reakciju fudbalskog sveta. Transfer Gabrija Vejge. Mladi Španac bio je zvezda u usponu i jedan od najvećih talenata španskog fudbala, a posle učinka u prošloj sezoni (11 golova, četiri asistencije) na Seltina vrata zakucali su najveći evropski klubovi, od Čelsija i Liverpula, preko Mančester Sitija do Pari Sen Žermena, samo da bi se Španac odlučio za – Al Ahli.

Ta njegova odluka, da u 21. godini ode u izazvala je reakciju u svetu fudbala, a najburniju od svih kod Tonija Krosa koji ju je bez zadrške okarakterisao kao sramotnu. Mesec i po dana od prelaska u Al Ahli Vejga je po prvi put izneo utiske o dosadašnjem iskustvu u Saudijskoj Arabiji i odluci da baš tamo ode u 21. godini.

Izabrane vesti

"Prijatno sam iznenađen. Uprkos tome što su u pitanju druga liga i kultura, a da sam po prvi put napustio kuću, istina je da sam se adaptirao vrlo dobro. Ono što me možda najviše muči jesu vrućina i vlažnost vazduha. Baš smo igrali derbi u Džedi i atmosfera je bila spektakularna, vrlo slična onim koje možete da iskusite u Evropi. Kvalitet šampionata brzo raste i poprilično sam iznenađen kvalitetom domaćih, saudijskih igrača", izjavio je Vejga u podkastu "El Larguro".

Mladi reprezentativac Španije tvrdi da je na njegovu odluku u velikoj meri uticao sadašnji trener Al Ahlija Matijas Jajsle, trenutno jedan od najtalentovanijih u svom poslu, koji se takođe našao na meti kritika zbog odluke da trenersku karijeru nastavi u Saudijsko Arabiji.

"Trener je bio jedan od razloga koji me je motivisao da potpišem za Al Ahli. Zvao me je nekoliko puta dnevno i cenim to mnogo. Komunicirali smo na engleskom koji takođe popravljam značajno."

Bez mnogo okolišanja, pravo u centar pucao je voditelj podkasta Manu Karenjo pitanjem da li je u Arabiju otišao zbog novca.

"Pa, smatram da je to pitanje jako čudno. Reći ću ti direktno – ne. Razumem da svako ima mišljenje, svoj način razmišljanja i donošenja odluka, ali bilo je drugih razloga koji su presudili i veoma sam ponosan na korak koji sam napravio."

Smatra 21-godišnji Španac da je Arabija odlična sredina za njegov fudbalski razvoj.

"Na kraju, među svim opcijama koje sam razmatrao, ova je bila ta koja mi je omogućila da se najviše razvijem kao fudbaler, da sazrim i nastavim da rastem u fudbalskom svetu. Mlad trener, tim sa toliko zvezda i liga koja se razvija. Bio je to korak za budućnost, iako ima mnogo ljudi koji ne razumeju, ali neću da tražim od njih da to razumeju. Za mene je to najbolji korak koji sam mogao da napravim."

Deluje da mu nova sredina prija, pa o potencijalnom povratku u budućnosti Španiju za sada ne razmišlja.

"Nikada ne znate koliko ova liga može da se razvije. Ima dosta zvezda koje su ovde i koje su srećne. Istina je da će mi jednog dana motiv biti da se borim za titulu u Evropi, da igram u Ligi šampiona, nikad se ne zna. Nekada je bilo 'ne mogu da zamislim sebe da igram u Arabiji dve godine', a sada sam najsrećniji klinac i veoma sam zadovoljan svojim mestom", uverava Vejga.


tagovi

Gabri VejgaAl AhliAl Ahli Džeda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara