(© Reuters)
(© Reuters)

Koga briga ako je pokvario loptu kad je popravio Romu: Murinjo opet u finalu, niko ne voli da igra protiv njega

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.05.23. | 22:58

Leverkuzen bolji u revanšu, nedovoljno da bi nadoknadio zaostatak iz Rima

Još se pamti kako je Euzebio Di Frančesko doveo navijače u stanje euforije kad je Roma izbacila Barselonu u Ligi šampiona, ali to je bio incident. Ovo sa Žozeom Murinjom je pravilo. Portugalac je vratio Rimljanima emociju za kakvom su godinama tragali i sad s pravom na Olimpiku mogu bistu da mu izliju, jer ih je doveo do još jednog finala. Drugog uzastopnog.

Posle pehara Lige konferencije osvojenog u Tirani protiv Fajenorda, Posebni je omogućio Romi da se bori za trofej i u Ligi Evrope, poslednjeg dana maja u Budimpešti. Kako? Koga briga! Tamo je, a kad je Murinjo u finalu onda ga i osvaja. E, sad, ko hoće da traži mane kazaće da samo što lopta nije zaplakala od muke na Baj areni, pošto su je Italijani tradicionalno mučili, ali u savremenom sportu, kao u doba Nikola Makijavelja, cilj opravdava sredstvo i samo se potvrdilo da je Žoze pragmatičar. Verovatno najbolji u modernom fudbalu.

Izabrane vesti

Ispostavilo se da je zahtevnu stanicu na putu ka šestom finalu UEFA takmičenja Murinjo prošao tako što je stao iza lopte i pokazao kako može da se odbrani i od napadački sposobnog tima kakav je Leverkuzen. Posle 1:0 u Rimu bilo je 0:0 u Nemačkoj i Žoze se tipično murinjovski ušunjao na Puškaš arenu.

Kad je Murinjo dolazio u Italiju zatekao je tim bez samopouzdanja. Sad je taj tim u prilici da vrati u Ligu šampiona. Po dva osnova, bilo kroz Seriju A, bilo osvajanjem Lige Evrope. Teško je poverovati da u ovom delu seozne, kad je nadomak cilja, neće uspeti, naročito ako se zna da hje „pokvario“ fudbal na terenu bundesligaša. Za 90 minuta revanša nijedan kršten udarac ka golu Lukasa Hradecskog!? Nije ga zanimalo, jer je prednost stekao kod kuće i onda se „samo“ odbranio.

A valjalo je preživeti pravu kanonadu Leverkuzena. Čak 20 udaraca, od toga šest u okvir gola, pa još ako se zna koliko je domaćin bio blizu posle pokušaja Muse Dijabija i Kerema Demerbaja u prvom, te Azmuna u durgom... Ništa od toga nije bilo dovoljno da se savlada Rui Patrisio.

To što je Roma stala u nisku zonu i branila se još jedna je potvrda da Murinjo ovakve mečeve igra da ne izgubi. Između ostalog zato što ima profile fudbalera sposobne da „zatvore“ prilaze golu, iako je formacijski počeo sa Temijem Ejbrahamom i Andreom Belotijem, samo što su i napadači igrali maltene bekove. Veliki posao na sredini terena opet je odradio Nemanja Matić, pa će Srbin biti u prilici da uradi ono što nije pre deset godina sa Benfikom, niti pre dva leta dok je bio u opremi Mančester junajteda. Sad ima aduta više, pošto Murinjo ne igra finala, već ih - osvaja!

LIGA EVROPE – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Leverkuzen - Roma 0:0, prvi meč 0:1




 


tagovi

Žoze MurinjoNemanja MatićRomaBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara